Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Futbolu Interpol, FIFA'nın eski yöneticileri için kırmızı bültenle arama emri çıkardı - Futbol Haberleri

        Yaklaşık bir hafta önce başlayan FIFA yolsuzluk operasyonunda beklenmedik gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 29 Mayıs'taki FIFA başkanlık seçimlerinde özellikle Avrupa'dan gelen çok ciddi siyasi baskılara rağmen adaylıktan çekilmeyen ve beşinci kez seçilen Sepp Blatter, dört gün sonra istifa etti.

        FIFA'daki başkanlık görevinden istifa eden Sepp Blatter hakkında çok kritik bir gelişme daha yaşanıyor. ABC News'un geçtiği son dakika haberine göre, FIFA eski Başkanı Sepp Blatter hakkında FBI tarafından soruşturma altında. Soruşturmanın konusu ise yolsuzluk iddiaları...

        "HUKUKİ BASKI NEDENİYLE İSFİA ETTİ"

        New York Times ve ABC televizyonları Blatter'in üzerindeki hukuki baskı nedeniyle istifa ettiğini iddia etti. New York Times, soruşturmayı yürütenlere dayandırarak verdiği haberinde, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), Sepp Blatter hakkında soruşturma yürüttüğünü yazdı. Reuters'ın haberine göre de Sepp Blatter de soruşturmaya dahil edildi. FBI ise iddialarla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı. FIFA'dan da henüz resmi açıklama gelmedi.

        1998'den beri FIFA'da başkanlık yapan Blatter, beşinci döneminden dört gün sonra istifa etmişti. Blatter, hem futbol dünyası hem de ana sponsorlar tarafından yoğun bir baskı altındaydı.

        "İMPARATORUN DÜŞÜŞÜ"

        Yolsuzluk iddialarının ve soruşturmanın başlaması ile kendi memleketinde de çok ciddi eleştirilen Blatter, geçen hafta itibari ile ülkenin uluslararası arenada imajını zedelediği yönünde itham edilmişti. Blatter'in FIFA başkanlığından istifası İsviçre medyasında bu kez 'İmparatorun Düşüşü' ve 'Doğru Zamanlama' manşetleriyle aktarıldı.

        Ülkenin en önemli gazetelerinden NZZ, Blatter'in FBI'ın hedefinde olduğuna dair iddialara yer vererek, Amerikalı savcıların; geçen hafta tutukladıkları FIFA üyelerinin Blatter ile anlaşmalı bir şekilde çalıştıklarına inandıklarını sayfalarına taşıdı.

        SORUŞTURMA İSTİFA GETİRDİ! SON GÖZALTI VE OPERASYONLAR... ABD ADALET BAKANLIĞI DA DAVA AÇTI! OLAYIN İÇİNE SİYASET GİRDİ... İLK RÜŞVET İDDİALARI 2002'YE DAYANIYOR. 2011'DEKİ BAŞKANLIK SEÇİMİ DE OLAYLI GEÇMİŞTİ...

        40 YILDIR FIFA'DA ÇALIŞIYOR

        FIFA'da 1975'den bu yana çeşitli görevlerde yer alan Blatter, son 17 yıldır başkanlık koltuğunda oturarak, kurumunda bu görevi en uzun süre yürüten üçüncü kişi oldu. FIFA'da 1921-1954 yılları arasında Jules Rimet ve 1974-1998 arasında Joao Havelange, mevkidaşları Blatter'den daha uzun süre görev aldı.

        FIFA'da çalıştığı ilk 6 sene teknik konularda yöneticilik yapan Blatter, 1981'den 1998'e kadar ise genel sekreterlik görevini yürüttü. İsviçreli futbol adamı, aynı dönemde 1972 ve 1976'daki olimpiyatların organizasyonu, İsviçre Buz Hokeyi Federasyonu genel sekreterliği, İsviçreli saat markası Longines'de yöneticilik gibi farklı pozisyonlarda da çalıştı.

        INTERPOL DE DEVREYE GİRDİ

        Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL), ABD yargısı tarafından aranan FIFA'nın 2 eski yöneticisi ile 4 çalışanı hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarttı.

        INTERPOL'den yapılan yazılı açıklamada, "ABD yargısının talebi üzerine FIFA'nın 2 eski yönetici ve 4 görevlisi hakkında şantaj, komplo ve yolsuzluk suçlamasıyla uluslararası tutuklama kararı çıkartıldı" denildi.

        Haklarında "kırmızı bülten" çıkartılanlar arasında FIFA'nın eski yöneticilerinden Jack Warner ve Nicolas Leoz ile yine FIFA'nın spor pazarlama işlerinden sorumlu görevlileri Arjantinli Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis ve Brezilyalı José Margulies bulunuyor.

        Jack Warner, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler'i kapsayan CONCACAF'ın eski başkanıydı. Nicolas Leoz ise Güney Amerika Futbol Federasyonu'nun başkanlığını yürütmüştü.

        ABD yargısının talebi üzerine İsviçre polisi, geçen hafta 7 FIFA görevlisini gözaltına almıştı. Zanlılar, futbol maçlarının televizyonlarda canlı yayın hakkı, FIFA Dünya Kupası'nın düzenleneceği ülkelerin seçimi konusunda yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

        "BATI'NIN ÇIKARLARININ BİR PARÇASI OLMAYACAĞIZ"

        Güney Afrika Cumhuriyeti Spor Bakanı Fikile Mbalula, 2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yaptıkları süreçte FIFA'ya 10 milyon dolar rüşvet verdikleri iddiasının asılsız olduğunu söyledi.

        Güney Afrika Futbol Federasyonu'nun Johannesburg'daki binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Mbalula, basında yer alan yolsuzluk ve rüşvet iddialarına cevap verdi. Mbalula, Güney Afrikalı yetkililerinin söz konusu 10 milyon doları Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu'na (CONCACAF) gönderdiğini ve bunu FIFA aracılığıyla yaptığını vurguladı.

        Dünya Kupası için rüşvet verdikleri iddiasının gerçekle ilgisi olmadığını vurgulayan Mbalula, Afrika'daki futbolun gelişmesi amacıyla başlatılan bazı sosyal sorumluluk projeleri için FIFA'ya o dönemde ödemeler yaptıklarını ve söz konusu miktarın 10 milyon dolarla ilgisi olmadığını ifade etti.

        Ödeme kayıtlarının ortada olmasına rağmen bunca zamandır gündeme getirilmemesini manidar bulduğunu belirten Mbalula, "Bu olaylar neden medyanın dikkatini o zamanlar çekmedi? Bağışlanan para, kanunlara uygun olarak devredildi" diye konuştu.

        ABD'de devam eden soruşturmaya destek verdiklerini ve kendi cephelerinde tüm kayıtların kamuya açık olduğunu söyleyen Bakan Mbalula, "Para konusunu, FBI dahil herkese açıklayabiliriz. FIFA ile ABD arasında kalmayı reddediyoruz, FIFA kendi adına konuşmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

        Güney Afrika'nın rüşvet soruşturmasına çekilmeye çalışıldığını savunan Mbalula, "Batı'nın çıkarlarının bir parçası olmayacağız, sömürgecilikle savaştık ve yendik" şeklinde görüşünü belirtti.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov ise, FIFA Başkanı Sepp Blatter'in istifasının kendileri için sürpriz olduğunu açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ