Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte Trump'ın İran kararına gelen tepkiler!

        ABD Başkanı Trump, İran'la varılan nükleer anlaşmadan ABD'nin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili nihai kararını açıkladı.

        İran'la yapılan anlaşmayı "hikaye" şeklinde tanımlayan Trump, İran'ın anlaşmaya uysa dahi sonunda nükleer silaha ulaşacağını çünkü anlaşmanın uygulama olarak yanlış olduğunu söyledi.

        Trump, "İran teröre yardımda liderlik yapıyor, ve bu ülke elinde çok güçlü bir silah olacak ve şuanda anlaşmadan çekildiğimizi açıklıyorum. En üst seviyede yaptırım yapacağız, ve İran'a yardım yapan ülkelere de yaptırım yapaılacak'' dedi.

        Trump'ın kararının ardınan açıklama yapan İsrail Başbakanı Netanyahu, "Trump cesur bir karar aldı" dedi.

        REKLAM

        AB'DEN AÇIKLAMA GELDİ

        AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek politikaları temsilcisi Mogherini nükleer anlaşmanın sürdüğünü belirti ve Tharan'ın nükleer silah geliştirmediğini garanti eden açıklamada bulundu.

        AB KONSEYİ BAŞKANI TUSK:

        AB Konseyi Başkanı Tusk ise "ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşması ve ticaret politikalarına karşı AB birlik içinde hareket edecek" dedi.

        MACRON

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Fransa, Almanya ve İngiltere'nin, ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çıkma kararı nedeniyle üzgün olduklarını söyledi.

        BM GENEL SEKRETERİ

        Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Antonio Guterres ise, Trump'ın çekilme kararının derin bir hayal kırıklığına yol açtığını açıkladı.

        RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

        Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilme kararını "derin hayal kırıklığı" olarak değerlendirdi.

        SUUDİ ARABİSTAN

        ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ile varılan anlaşmadan çıkma kararını İsrail ve Suudi Arabistan ise olumlu karşıladı. İsrail Savunma Bakanlığı, ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çıkma kararı ile ile lgili olarak "Tahran'daki rejimin düşmesine yol açacak cesur bir adım" olarak değerlendirdi. Suudi Arabistan, Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çıkma kararını desteklediklerini ve karardan memnuniyet duyduklarını açıkladı.

        Öte yandan Trump yönetimi, anlaşmadan ayrılma kararının ardından İran'a yönelik yaptırımları hemen geçerli olmak üzere yeniden devreye soktuklarını açıkladı. İran ile iş yapan şirketlere bu faaliyetlerini sona erdirmeleri için 3 ile 6 aylık geçiş dönemi olacağı belirtilen ABD Maliye Bakanlığı açıklamasında hangi yaptırımların hangi zaman dilimine girdiği açıklık kazanmadı. Bakanlık, bu dönemlerin sonunda yaptırımların tam ve etkili bir biçimde uygulamaya sokulacağını belirtti.

        NİKKİ HALEY

        ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley Trump'ın ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılması kararının ardından yazılı bir açıklama yaparak, Trump'a destek verdi.

        Haley, açıklamasında, ''Başkan İran nükleer anlaşmasından çekilerek kesinlikle doğru bir karar verdi. Bu, İran’ın uluslararası kötü faaliyetlerinin daha da kötüleşmesine izin veren korkunç bir anlaşmaydı. İran'ın nükleer silahlar edinmesine kesinlikle izin vermemeliyiz ve Amerika ve müttefiklerini tehdit etmeye devam eden teröre verdiği desteği engellemeliyiz.'' ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ