Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Uluslararası Özel Olimpiyatlar’ın Türkiye’deki çalışmaları

        Çocukluğumun geçtiği mahalleye ilk taşındığımızda, arkadaş edinmekte hiç zorluk çekmedim. Parkın çocukları gibi benim de en büyük eğlencem futboldu. Bir futbol topu, hâlâ buluşup o zamanlar ettiğimiz kavgalara sarılarak güldüğüm arkadaşlar biriktirmemin sebebi oldu. Ancak yaşım ilerledikçe herkesin benim kadar şanslı olmadığını fark ettim. Özel eğitime gereksinim duyan yani zihinsel engelli 330 bin bireyimiz var. Üstelik bu sayının 215 bini 29 yaşın altında. Ancak Dilek Sabancı öncülüğündeki Özel Olimpiyatlar Türkiye, özel bireylerin sosyal hayata katılması için muazzam bir etkinliğe imza atıyor. Onları cesaretlendiriyor. Ht Pazar'dan Arda Aşık'ın haberi...

        REKLAM

        Denizli Pamukkale Üniversitesi Arena’da, 32 ilden gelen 600 özel sporcunun yürüdüğü geçit töreni sonrasında konuşma yapan Özel Olimpiyatlar Türkiye Onursal Başkanı Dilek Sabancı, “Özel eğitim gereksinimi olan bireylerin önündeki engelleri kaldırarak, onları sosyal hayatın içine çekebilmek, diğer bireylerle spor ve sosyal alanlarda bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla yola çıktık” dedi ve etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.

         ‘SAĞLIK KONTROLÜ ŞART’
        ‘SAĞLIK KONTROLÜ ŞART’ Sporcular atletizm, basketbol, bocce, futbol, masa tenisi, yüzme, voleybol branşlarında mücadele etmeden önce sağlık taramasından geçirildi. Özel Olimpiyatlar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Civelek, geç- tiğimiz yıllarda, bir gencin köy ahalisi tarafından “Deli” diye nitelendirildi- ğini ancak sağlık kontrolü sonrası işitme kaybı olduğu için davranış bozukluğu gösterdiğinin fark edildiğini ifade ederek sağlık kontrolünün önemine de değindi.

        300 gönüllü, 200 antrenör öncülüğündeki 7 ila 50 yaşlarındaki özel sporcular, takımlarına yerleştirilen çeşitli kulüplerin altyapı sporcuları eşliğinde kimsenin kaybetmediği, dengeli ve bir o kadar mücadele dolu müsabakalarda yer aldı. Partner sporcuların takımları dengelemesiyle, bütün sporcular kazanmanın sevincini yaşadı.

        REKLAM

        ‘Kadınların tekniği daha iyi’

        Dünya Kiteboard Şampiyonası’nın Türkiye ayağı, Volkswagen Amarok sponsorluğunda Akyaka’da gerçekleştirildi. Kadınlar kategorisinin şampiyonu, Brezilyalı sporcu Bruna Kajiya oldu. 3’üncü dünya şampiyonluğunu kazanan Kajiya, 6 yaşından beri suya, 15 yıldır kiteboard’a tutkun. Küçük Balık lakaplı sporcu, “Lisede, matematik dersinde pencereden kite’ları izliyordum” diyor. Profesyonelleşip dünyayı gezmeye başlayınca okulu bırakmış. Babası okumasını istese de annesi cesaretlendirmiş, “Annem benim meleğim” diyor. Brezilyalı şampiyon, tehlikeli görülen kiteboard’un, teknolojik gelişmeler sayesinde güvenli hale geldiğini, ayrıca yeni araçlar sayesinde yüksekliğin, hızın ve g-force’un ölçülebildiğini anlatıyor. Son zamanlarda çokça tartışılan sporda cinsiyet ayrımına da değinen Kajiya, “İki cinsiyetin, öne çıkan farklı özellikleri var. Erkekler fiziksel güç olarak önde gözükse de kadınlar daha teknik” ifadesini kullanıyor. Kajiya, rüzgâr yetersizliği sebebiyle şampiyonanın erkekler ayağının tamamlanamasa da Türkiye’nin büyük dağları ve rüzgârıyla Brezilya kadar iyi olduğunu vurguluyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ