Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Neşe ŞENOL/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Gazeteniz elinizde, keyifli bir pazar günü... Çayın ya da kahvenin yanında en iyi ne gider? Fırından yeni çıkmış, kokusu evi kaplayan turta... Üstelik ister tatlı ister tuzlu, ister erikli ister balkabaklı... Hatta tavuklu... Genelde turta tartla çok karıştırılır. Ama tart hamuru pişirilerek hazırlanır. Krema ve meyveleri soğuk ve çiğ durumdayken eklenir. Üstü açık pişirilir. Turtada ise meyveler veya sebzeler iki hamur arasında pişirilir. İç harcı pişirilir ve daha helmeli ve damakta tat bırakan bir kıvamda olur. Ilık olarak servis edilir. İşte bu mevsimde iyi gidecek 5 turta tarifi.

        BAL KABAKLI TURTA

        Hamur:

        ■ 150 gr margarin

        ■ 1 yumurta 4 yemek kaşığı pudra şekeri

        ■ 1 paket vanilya

        ■ Yarım paket kabartma tozu

        ■ 2.5 su bardağı un

        Harç:

        ■ 7 su bardağı rendelenmiş bal kabağı

        ■ 2 su bardağı şeker

        ■ 1 su bardağı parçalanmış ceviz

        Yapılış:

        Kuru malzemeleri eleyerek kaba koyun. Diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun. 15 dakika dolapta dinlendirin. Hamurun ¾’ünü dolaptan çıkarın. Merdaneyle açıp turta kabına ve tepsiye yayın. Kabarmaması için üzerine bir tabak koyarak 175 derecede 30 dakika pişirin. Hamur pişerken üst malzemeyi hazırlayın. 7 su bardağı rendelenmiş bal kabağını 2 su bardağı şekerle tavada pişirin. İçine 1 su bardağı ceviz içini koyun. 2-3 dakika karıştırıp altını kapatın. Pişen hamuru fırından alıp, üzerine kabakları güzelce yayın. Dolaptan hamurun kalanını çıkartıp rendeleyin. Tekrar fırına verip, 10-15 dakika daha pişirin.

        KREMALI TAVUKLU TURTA

        Hamur:

        ■ 2 yumurta

        ■ 3 çorba kaşığı süt

        ■ 2.5 su bardağı un

        ■ 3 çorba kaşığı margarin

        ■ 1 çay kaşığı tuz

        ■ 1 çay kaşığı karabiber ve pulbiber

        Harç:

        ■ 1 kg tavuk

        ■ 2 su bardağı su

        ■ Tuz, karabiber

        ■ 1 adet kereviz

        ■ 1 adet havuç

        ■ 1 adet patates

        ■ 1 su bardağı bezelye

        ■ 2 adet kuru soğan

        ■ 1 tatlı kaşığı kekik

        ■ 1 çay kaşığı kimyon

        ■ 1 çay bardağı maydanoz

        ■ 1 su bardağı krema

        Yapılış: Hamur malzemelerini yoğurun. Yarım saat dinlendirin. İki eşit parçaya bölün. Unlanmış tezgâhta, pişireceğiniz kabın boyutunda açın. Pişen sebzeleri, tavuk eti ve baharatlarla birleştirerek, hamurun üzerine yayın. Kalan hamuru, sebzelerine şeritler halinde yayın. 170 derece ısıtılmış fırında, 35-40 dakika pişirin.

        SEBZELİ TURTA

        Hamur:

        ■ 2 su bardağı un

        ■ 175 gr soğuk margarin

        ■ 1/4 su bardağı soğuk su

        ■ 1 çay kaşığı tuz

        Harç:

        ■ 2 yemek kaşığı zeytinyağı

        ■ 1 soğan

        ■ 1 dolmalık kırmızıbiber

        ■ 150 gr bal kabağı

        ■ 1 küçük boy patates

        ■ 100 gr brokoli

        ■ 1 havuç

        ■ 1/4 su bardağı un

        ■ 1 su bardağı süt

        ■ 2 yumurta sarısı

        ■ Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

        ■ 1 yumurta sarısı

        Yapılışı: Unu ve tuzu kaseye eleyin. Soğuk suyu ekleyerek bir yandan hamuru yoğurun. Unlanmış tezgâha alıp 2 eşit parçaya bölün. Yarısını merdaneyle turta kalıbı boyutunda açın. Yağlanmış kalıba yayın. Hamurun kenarlarını bastırarak sabitleyin ve buzdolabında 20-30 dakika bekletin. Kalan hamuru aynı boyutta açın ve şeritler halinde kesin. Onları da dolapta bekletin. Hamurun fırında pişerken kabarmaması için üzerine yağlı kâğıt yayın. Bir ağırlık koyun. Ufak boyutta ısıya dayanıklı bir tabak olabilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hamuru 10 dakika pişirin. Tabağı üzerinden alıp 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Biber, bal kabağı, patates, brokoli ve havucu temizleyip küçük küpler şeklinde doğrayın ve sıcak suda haşlayın. Süzgece alıp suyunu süzün. Soğanları kavurun. Üzerine haşlanmış sebzeleri ilave edip harmanlayın. Unu ekleyin ve kavurun. Rengi sararmaya başlayınca sütü ilave edin ve krema kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapatıp sürekli karıştırarak yumurta sarılarını ve peyniri ekleyin. Sebzelerin üzerine hazırladığınız sosu döküp karıştırın. Elde ettiğiniz harcı turtanın üzerine yayın. Üzerine hamur şeritlerini serin ve yumurta sarısı sürün. Fırında kızarana kadar pişirin. Ilık servis yapın.

        ARMUTLU TURTA

        Hamur:

        ■ 2 su bardağı un

        ■ 130 gram margarin

        ■ Yarım su bardağı toz şeker

        ■ Yarım paket kabartma tozu

        ■ 2 yemek kaşığı buzlu su

        ■ Yarım çay kaşığı tarçın

        Harç:

        ■ 5 armut

        ■ Yarım su bardağı toz şeker

        ■ 1 çay kaşığı tarçın

        ■ 2 çay bardağı kuru üzüm

        ■ 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık veya ceviz

        ■ Yarım paket vanilya

        ■ 1 yemek kaşığı limon suyu

        Yapılış: Bir kabın içine unu, tarçını, kabartma tozunu, şekeri ve vanilyayı eleyerek dökün. Margarini minik küpler halinde parçalayın. İki yemek kaşığı soğuk suyu ve margarini ekleyerek iyice yoğurun. Hamur toparlandığında streç filme sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Armutların kabuklarını soyup dilimleyin veya rendeleyin. Üzerine tozşekeri ekleyerek karıştırın. Armudun suyuyla şeker eriyecek ve helmeli bir kıvam alacaktır. Kalan malzemeleri üzerine ekleyerek harmanlayın. Buzdolabından çıkardığınız hamurun 3/4’ünü turta kabına yayın. Üzerine harcı dökün. Kalan hamuru biraz yumuşattıktan sonra ince çubuklar yapıp turtanın üzerine kafesler yapın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Sıcak veya ılık servis yapın. Yanında bir top dondurmayı unutmayın.

        HAŞHAŞLI PUDİNGLİ TURTA

        Hamur:

        ■ 1 çay bardağı toz şeker

        ■ 200 gr margarin

        ■ 1 adet yumurta

        ■ 3 su bardağı un

        ■ 1 paket vanilya

        ■ 1 paket kabartma tozu

        Harç:

        ■ 4 su bardağı süt

        ■ 2 paket vanilyalı puding

        ■ 4 yemek kaşığı haşhaş tohumu

        ■ 2 yemek kaşığı antep fıstığı

        ■ 2 yemek kaşığı fındık

        Yapılış: Hamur için kuru malzemeleri eleyerek karıştırın. Üzerine diğer hamur malzemelerini ekleyip yoğurun. Hamurun 1/4’ünü buzluğa koyun. Kalan hamuru yağlanmış turta kabına yayın. Pudingi pişirin ve sıcakken içerisine haşhaş, antepfıstığı ve fındığı ekleyin. 10-15 dakika ılıması için bekleyin. Hamurun üzerine döküp yayın. Buzluktaki hamuru çıkarıp pudingin üzerine rendeleyin veya uzun şeritler yapın. Isıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Ilık veya sıcak servis yapın. Yanında bir top dondurma veya krema kullanabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ