Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeni yıl yaklaşıyor. Sevdiklerimiz için hediye seçmenin tatlı telaşı da. Malum, yeni nesil pazarlama kampanyaları bizleri "ürün değil, tarz" satın almaya yüreklendirecek. Bunlar arasında muhtemelen, son iki yılbaşında olduğu üzere "sevdiklerimize yeni yılda daha sağlıklı bir yaşam tarzı" armağan etmemizi öneren "aktif bilgisayar oyunları" da yer alacak.

        Çocukluk çağında obezite görülme sıklığı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artıyor. Bu artışın nedenleri arasında sağlıksız beslenme yanında, bilgisayar oyunları ve televizyon izleme alışkanlığının da körüklediği fiziksel hareketsizlik, başı çekiyor. İngiltere'de çocukların haftada ortalama 12 saati bilgisayar oyunu ile geçirdikleri ortaya konmuş. En tanınmışı Wii Fit olan aktif oyun konsolları da, kaçınılmaz görünen bilgisayar oyunlarını aktif hale getirerek obezite ile savaşta avantaj yarattığını iddia ediyor.

        SİMÜLASYONLU OYUNLAR

        Bu ürünün satışının dünyada son iki yılbaşı ve Christ-mas'da tavan yaptığı biliniyor. Ekranla kablosuz bağlantı kuran ve bir platform üzerinde tenis, boks, bowling, aerobik başta olmak üzere pek çok sporun bir tür simülasyonunun yapıldığı oyunlar, eğlence yanında bir kilo kaybetme aracı olarak da pazarlanıyor.

        Peki bu iddialar ne kadar doğru? Çocuklarımızı obeziteden korumak için onlara Wii Fit ile tenis oynatalım mı? Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar yine bir ticari yanılsama ile karşı karşıya olduğumuzu düşündürtüyor. Bu çalışmalarda, çocuk ve ergenlerin aktif bilgisayar oyunu ile pasif bilgisayar oyunu ve gerçek spor etkinliği yaptığı sırada harcadığı enerji karşılaştırılıyor. Sonuçta, 15 yaş gurubu gençlerin pasif bilgisayar oyunu sırasında saatte 100 kalori, Wii tenis oyunu sırasında ise saatte sadece 180 kalori harcadığı ortaya konuyor.

        Çocuklarda sağlıklı yaşam ve ağırlık kontrolü için önerilen fiziksel aktivite, günde 1 saat süreyle metabolizmayı istiraha-tin 2-3 katına kadar çıkaran etkinlikler olarak tanımlanıyor. Bu durumda, aktif bilgisayar oyunlarının bir sağlıklı yaşam ve ağırlık kontrolü aracı olarak sunulması yanlış görünüyor. Anılan araştırmanın Wii konsolunu üreten Nintendo firması tarafından yaptırılmış olması ise sonuçları daha ilginç (ve belki inandırıcı) kılıyor.

        AĞRILI TENİSÇİ DİRSEĞİ

        2009 yılında yayınlanan bir dizi araştırma ve olgu sunumunda, başta Wii tenis olmak üzere Wii spor aktiviteleri sırasında meydana gelen spor yaralanmaları sıralanarak, kullanıcılar uyarılıyor. Özellikle dirsek dış yanında rastlanan ağrılı tenisçi dirseği (Wii dirseği!) sorununa dikkat çekiliyor. Bunun yanında, Wii denge tahtası ile yapılan çalışmaların, denge ve pozisyon duyumu algısına olumlu katkıda bulunduğu belirtiliyor.

        Diğer Yazılar