Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Haşimato hastalığı, tiroid bezinin kronik iltihabi hastalıklarından bir tanesidir. Bir başka deyişle kronik tiroittir. Tiroit bezinin iltihabi hastalıkları genel olarak gürültülü seyrederken Haşimato hastalığı daha sessiz ve derinden seyreder. Hemen her sistemik hastalığı tetikler, depresyondan panik atağa kadar pek çok ruhsal bozukluğa yol açar.

        En sık kimlerde görülür?

        Haşimato hastalığı, iyot eksikliği olan yörelerde yaşayanlarda daha fazla görülür. Cinsiyet olarak kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir.

        Bir çeşit guatr mıdır?

        Hayır, guatr değidir. Guatr, tiroit bezinin büyümesi demektir. Oysa Haşimato, guatrlı ya da guatrsız olabilir. Guatr ile birlikte olduğu zaman daha kolay teşhis edilir.

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        Hastalığın kronik seyrinde sıklıkla hipotiroidi tablosu hakimdir. Hipotiroidi, tiroit bezinin enfeksiyon nedeniyle hormon sentez edememesi demektir.

        Tiroit yetersizliği çabuk üşüme, çabuk yorulma, halsizlik, kansızlık, solgunluk, saçlarda kurumaya yol açar. Deri genelde kurudur, pul pul dökülmeler vardır.

        Sürekli şişkinlikten ve kilo artışından yakınılır. Gerçek bir kilo artışı vardır. Ancak bu artışın nedeni, kas ve yağ ile birlikte yaygın ödemdir. Hatta ödem, kalp yetmezliğine bile yol açabilir.

        Diyet ve egzersize rağmen bir türlü kilo verilemez. Bu nedenle zayıflama rejimine başlamadan önce tiroit hormon düzeylerini mutlaka ölçmek gerekir.

        Haşimato hastalığında yorgunluk tipiktir. Rahat ve uzun bir uyku alınsa da sabah yorgun olunduğu söylenir. Uykuya doyumsuzluk, gün içinde uyuklamalara ve sık sık esnemelere yol açar. Haşimato hastaları arasında, “Bıraksanız tam gün uyurum!” diyeni hiç de az değildir.

        Ruhsal durumu etkiler mi?

        Evet, etkiler. Uykusuzluk ve yorgunluk, sinir sistemine doğrudan tesir eder. Genelde bir umarsızlık havası vardır. İçe kapanma, sosyal faaliyetlerini askıya alma, karamsarlık sıktır. Tüm bu ruh halleri, depresyona kapı aralar.

        Diğer etkileri nelerdir?

        Karında şişkinlik, hazımsızlık ve inatçı bir kabızlık söz konusudur. İlaçlara dirençli bir kabızlıktır bu. Kabızlığın devamı hemoroid, fistül ve fissürlere yol açar.

        Dakikadaki kalp atım sayısı genelde düşüktür. Nabız düşüklüğü, çarpıntı ya da tekleme duygusu yaratır. Kontrol edilmezse kolesterol yüksekliği ile birlikte koroner arter hastalığına yol açar.

        Kandaki kolesterol ve trigliserid seviyeleri genelde yüksektir. Kolesterol ve trigliserid düşüren ilaçların etkileri ise zayıf kalır. İlaçlar ancak hipotiroidi düzeltildiği zaman etkili olurlar.

        Nasıl tedavi edilir?

        Klinik ve laboratuar olarak ciddi sorunlara neden olmuyorsa periyodik takipler yeterlidir.

        Hipotiroidi varsa uygun dozlarda tiroit hormonu verilir. Tiroit tabletleri aç karına alınmalıdır. Tiroit tabletleri antiasit, demir ve kalsiyumla birlikte alınmamalıdır. Aksi takdirde emilmezler.

        Nasıl teşhis edilir?

        Haşimato hastalığı; tiroit ultrasonografisi, kandaki tiroit hormonları ve bu hormonlara karşı oluşan antikorların ölçümü ile teşhis edilir.

        Haşimato hastalığı seyrinde oluşan tiroit nodülleri, genelde yalancı nodüllerdir. Bu nedenle çok ender müdahale gerekir. Çapı iki santimetreyi aşan nodüller varsa daha yakından izlenir.

        Diğer Yazılar