Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ hafta sizlerle Tiyatroadam’ın yeni oyunu ‘5. Frank’la ilgili izlenimlerimi paylaşmıştım. Friedrich Dürrenmatt’ın yazdığı, Tahsin Saraç’ın Türkçe’ye çevirdiği, Fatih Koyunoğlu’nun yönettiği oyun; 200 yıldır dolandırıcılıkla ayakta duran Frank Bankası’nın hikâyesi üzerinden vahşi kapitalizmi sorguluyor. Para, güç ve iktidar hırsının insanı nasıl insanlıktan çıkardığını mizahla gözler önüne seriyor. Müzik direktörlüğünü Çağrı Beklen’in üstlendiği oyun, konusu ve işleniş şekli kadar şarkılarıyla da seyirciyi kalbinden yakalıyor. Oyuncular Aşkın Şenol, Ayça Koyunoğlu, Ayça Güngör, Alican Yılmaz, Berk Yaygın, Deniz Özmen, Fatih Koyunoğlu Gökhan Azlağ, Hivda Zizan Alp, Mehmet Solmaz, Pelin Bölükbaş ve Serdar Akülker oyunun müziklerini çeşitli enstrümanlarla canlı olarak icra ediyorlar sahnede. Bu arada şarkıların sözleri şahane.

        Oyunu izledikten birkaç gün sonra soluğu kuliste aldım. “Neden bu oyun?” diye sordum öncelikle ekibe. Ayça Koyunoğlu, “En büyük sıkıntıyı yeni oyun seçme döneminde yaşıyoruz” dedi ve ekledi: “Çok oyun okuduk. ‘Bu 8’inci sezonumuz ve 8’inci oyunumuz. ‘5. Frank’ı hem bizim hem de toplumun sorunu olan bir konuyu anlattığı için seçtik. İlk günden beri yaşadığımız topraklarla temas eden bir derdi olan ve derdini mizahi dille anlatan oyunlar yapıyoruz.”

        ‘YOKLUKLARLA İNATLAŞIP BAŞARDIK’

        Bu topraklardan biri, itici güç olmuş bu oyunu çıkarırken Tiyatroadam’a. Fatih Koyunoğlu, “Soma faciasından 1 gün sonra, faciadan sağ kurtulan abinin ambulansa bindirilirken ‘Çizmelerimi çıkarayım mı? Sedye kirlenmesin’ demesini konuşuyorduk. Bu cümle bizi çok etkiledi” dedi ve ekledi: “O insanı aşağıya çeken kendini layık görmeme hissi işçisinden sanatçısına hepimizde var. Özel tiyatrolar genelde ‘‘Bu oyun senin haddin değil, bununla ancak nakliye ve dekor paranı çıkarırsın’ gibi durumlar yaşar. ‘5. Frank’ta da geçen ‘Sen kimsin? Herkes haddini bilecek’ durumu hayatın her alanına sirayet etmiş vaziyette. Çok kısıtlı bir bütçemiz vardı, ‘Nasıl üzerine gidebiliriz?’ diye düşündük. Özel tiyatroda 12 kişilik oyun yapmak, bu dekorla gezmek, oyundaki enstrümanları temin etmek hiç kolay olmayacaktı ama o abinin söyledikleri itici gücümüz oldu. Yokluklarla inatlaştık ve başardık.”

        Birbirlerine sarılmadan sahneye çıkmadıklarını söylüyor Tiyatroadam ekibi. Ben sahneledikleri oyunların seyirciye sarılabilmesini en çok buna, iyi bir takım olmalarına bağlıyorum. Bir kez daha ‘5. Frank’ı izlemenizi öneriyorum. Biletler Biletix’te...

        ‘Enstrümanları işin içine katmak büyük kumardı’

        OYUNDA çeşitli enstrümanlar çalan ekipten Fatih Koyunoğlu, “Bu bizim için çok büyük kumardı. Birçoğumuz enstrümanların hiçbiriyle haşır neşir değildik. Müzik direktörümüz Çağrı Beklen hemen her provamıza geldi. Yapamadığımız yerlerde B planı geliştirdi” diyor. Ekipteki tek profesyonel müzisyen olan keman virtüözü Hivda Zizan Alp de çok yardımcı olmuş arkadaşlarına. Alp, “Önce ‘Nota bilmeden piyanoyu, cümbüşü nasıl çalacaklar?’ diye tedirgin oldum. Gözümü korkutan çoğu şeyi çok kolay hallettiler. Çok çalıştılar. Ayça Abla’nın (Koyunoğlu) çok iyi bir kulağı var. Bütün koronun yükünü sırtlıyor. Gerçekten zoru başardılar. Oyunu izleyen müzisyen arkadaşlarım çok şaşırıyor” diyor.

        ‘Tiyatroadam’da kimse sadece oyuncu değil’

        GEÇTİĞİMİZ sezon ‘Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı’ ile aldıkları ödüllerin kendilerini için için sevindirdiğini, ödülleri bir köşeye koyduktan sonra ise “Nasıl daha iyisini yapabiliriz?” diye düşünmeye başladıklarını belirten Aşkın Şenol, “Burada bir başarı varsa sahne gerisinden geliyor. Tiyatroadam’da kimse sadece oyuncu değil. Hepimiz aynı zamanda profesyonel birer eşya taşıyıcı, afiş yapıştırıcıyız. İyi bir takım olduk” diyor. Fatih Koyunoğlu ekliyor: “Çok inatçıyız. Bizi bir yerden kovuyorlar, başka bir yere bacadan giriyoruz. Biri biraz düştüğünde diğerleri gelip onu topluyor. Maddi sıkıntılarımız olsa da bu açıdan çok zenginiz.”

        Diğer Yazılar