Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        18 Nisan'da sahiplerini bulacak olan 15. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları önceki gün açıklandı. Yapı Kredi'nin Sanat Danışmanı Haldun Dormen'le adaylar açıklanmadan kısa bir süre önce röportaj yapmıştım. Okuyanlar bilir; kendisine seçimleri şaibeli bulup organizasyonu protesto edenleri hatırlattığımda, "Birileri tiyatro için iyi bir şeyler yapmaya çalışırken, tiyatrocuların bunu reddetmesini anlayamıyorum. Yapı Kredi'nin tiyatroya verdiği destek çok önemli. Ülkemizde tiyatroya yönelik çok ödül yok. Tiyatrocuların bu tür motivasyonlara ihtiyacı var. Bazı meslektaşlarım aday olamadıkları, ödül alamadıkları için tepki gösteriyorlar. Bana 'Sonuçları önceden biliyordun' diyenler oluyor. Böyle bir şey yok! Demokratik bir seçim süreci işliyor" demişti bana.

        YAPI KREDİ'YE HAKSIZLIK EDİLMEMELİ

        Bu yılki adaylar hakkındaki düşüncelerime geçmeden önce, Yapı Kredi'nin tiyatroya verdiği destek konusunda Haldun Dormen'le aynı fikirde olduğumu belirtmek istiyorum. Yapı Kredi'nin Stratejik İletişim Direktörü Uğur Nalbantoğlu ile adayların açıklandığı gün uzun uzun konuştuk. Kendisi, organizasyonla ilgili her türlü yapıcı eleştiriye, fikir alışverişine ve desteğe açık olduklarını söylüyor. Yani niyet iyi, niyet tiyatronun lehine! Tiyatroya sahip çıkmak adına neredeyse hiçbir şeyin yapılmadığı bir ülkede bu iyi niyeti ve verilen emeği yok saymak hem körlük hem de nankörlük olur! Üstelik, bankanın tiyatroya yönelik çalışmaları ödül töreniyle de kısıtlı değil! Facebook'ta büyük ödülü Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde ücretsiz tiyatro eğitimi olan 'Play'li Sahne Senin' adlı bir yarışma başlatmışlar. Yine Facebook'taki 'Play Bize Torpil Yap' adlı uygulama kapsamında ise, her salı, Afife Jale ve Afife Tiyatro Ödülleri'yle ilgili sorular soruyor ve bu soruları en hızlı yanıtlayanlara oyun davetiyesi hediye ediyorlar. Yani Yapı Kredi sadece profesyonelleri ödüllendirmek için değil, gençleri sahneye ve salonlara yönlendirmek için de çaba gösteriyor.

        Bence, madalyonun bu yüzü saygıyı hak ediyor.

        HERKESİN KONUŞTUĞU OYUNLAR YOK!

        Gelelim madalyonun diğer yüzüne; yani adaylara... Uğur Nalbantoğlu'na da söyledim; Afife Jale'nin adını taşıyan bir ödülü almaya aday olacaklar, yedi kişilik bir Seçili Kurul tarafından belirlenemez. Bu ekip bir an önce genişletilmeli, içine genç tiyatrocular, basından isimler, eleştirmenler hatta tiyatro eğitimi alan öğrenciler ve seyirciler eklenmeli! Aksi takdirde Haldun Dormen'in bahsettiği demokratik seçim asla gerçekleşemeyecek. Özel tiyatroların ve oda tiyatrolarının oyunları, hep yapıldığı gibi es geçilecek. Hem de ne es geçme! Tiyatroyla yatıp kalkan biri olarak, 'Yılın En Başarılı Prodüksiyonu' dalındaki adaylara bakakaldım. Şu anda tiyatro muhabbetinin yapıldığı hemen her ortamda, iki oyundan bahsediliyor; Dot'un 'Festen/Kutlama'sı ile Krek Tiyatro Topluluğu'nun 'Güzel Şeyler Bizim Tarafta'sı. Şok, şok, şok; iki oyun da listede yok! Seçici Kurul'dakiler belli ki 'Festen'i izlememişler çünkü başroldeki Koksal Engür'ü 'Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu' dalında aday göstermişler. Bu nasıl bir hata! Olay Dot'un ağzına bir parmak bal çalmaksa, bari Rıza Kocaoğlu ya da Enis Arıkan aday gösterilseymiş de durumun inandırıcılığı olsaymış! Çok yazık!

        KREK VE KRİTERLER...

        'Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu' kategorisinde gözlerim 'Güzel Şeyler Bizim Tarafta'da yel gibi esen Öykü Karayel'i aradı. Aylardır herkes onu ve oyunda canlandırdığı 'Ayşe' karakterini konuşuyor!

        Seçici Kurul gazetede mi okumuyor, eş dost sohbetlerinde hiç mi tiyatronun genç ve cesur yetenekleri hakkında konuşulmuyor? Bu, ne büyük bir haksızlık!

        Dayanamadım yetkililere, "Bu oyun izlenmedi mi?" diye sordum. Oyunun, 75 kişilik salon ve 15 gösterim kriterine uygun olmadığı söylendi. Aradım Krek'le de konuştum; bütün kriterler tamammış! Nasıl üzüldüm anlatamam! Anlayamadığım bir nokta daha var. 'Müzikal/Komedi' adı verilen dal iki ayrı kategoriyi mi birleştiriyor, yoksa sadece müzikal komedi anlamına mı geliyor? İkinci seçenek geçerliyse, vay 'Leyla'nın Evi'nde harikalar yaratan Ayça Varlıer'in haline! Oyunda seslendirdiği hip hop tarzı şarkıların sözleri, bize ağlanacak halimize nasıl pişkin pişkin güldüğümüzü hatırlattığı için mi, kendisi 'En Başarılı Müzikal/Komedi Kadın Oyuncusu' dalında aday gösterildi acaba? Komedi ve 'Leyla'nın Evi.' Vallahi, acı acı güldürdünüz beni! Teatral bir şekilde özetleyecek olursak; durum tam bir yanlışlıklar komedisi! Bu liste daha uzar gider ama bu kadarı bile anlayana yeter!

        GELİN HEP BİRLİKTE HAREKET EDELİM

        Gelelim sadede! "hAfife Ödülleri" diye alay eden tiyatrocular, magazin malzemesi haline gelince tiyatroyu hatırlayan meslektaşlarım, "İşbirliğine açığız" diyen Yapı Kredi, tiyatroseverler; hep birlikte bir şey. ler yapalım! Yattığımız yerden tiyatronun durumunu ve tiyatro için çabalayanları tiye aldığımızda, tiyatro bir şey kazanmıyor. Tiyatro en etkili kişisel gelişim yöntemi, içimize tutulan ayna! Ayna kırmak uğursuzluktur ey ahali! Hele ki söz konusu ayna tiyatroysa, hem uğursuzluk hem şuursuzluktur! O ayna kırılmadan bir araya gelelim, Afife Ödülleri de dahil tiyatroyla ilgili aksayan her alanda çözüm üretelim. Madem bütün dünya bir sahne, hodri meydan; hep birlikte oynayalım! Kale gibi bir tiyatro isteyen, kaleye mum diksin!

        Diğer Yazılar