Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘Teflon zararlı mı? Çizilirse kanser olur muyuz? Hangi marka iyi?’ tartışmalarının ardından üç yıl önce tencere üreticileri alternatif bir malzemeyle tüketicinin karşısına çıktı: Seramik. O günlerde Esse’nin Yönetim Kurulu Başkanı Semih Şeftali’yle sohbet edip bu yeni malzemenin, teflon fobisi üzerine geliştirildiğini konuşmuştuk. Ancak belli ki seramik, tüm risksizliğine rağmen kolay temizlenme ve yapışmama özelliğiyle tercih edilen teflonun yerini tutamadı. Bu da üreticileri yeniden harekete geçirdi. Şimdilerde mutfak eşyası satan mağaza vitrinlerinde “Granit Devri” diye dev afişler görüyorsanız sebebi budur.

        Semih Şeftali ile dün de sohbet ettik. O da kendi markasıyla vitrinlerinde granitin reklamını yapıyor. Peki granit nedir? Şeftali’nin anlattığına göre aslında o da teflon. Sadece dış etkenlere karşı biraz daha dayanıklı. Çatal-bıçak temas ettiğinde daha geç çiziliyor.

        10 MİLYON TENCERE

        Türkiye’de tahmini hesaplara göre yılda 10 milyon tencere-tava satılıyor. Son dönemde sağlıklı gıda konusunda duyarlılığı artan tüketici, sızma zeytinyağını, sebzenin organiğini de alsa onu pişireceği yer tencere. Yani tencere zemininin zararlı kimyasallar içermemesini çok önemsiyor. Bu yüzden de üreticilerin arayışları, kampanyaları sürekli yenileniyor.

        Aslında ürünler arasında rekabet var ama üreticiler aynı. Yani teflon kaplama üreticisi, ürünle ilgili bir tereddüt mü yaşandı, seramik üretmeye başlıyor. Seramik, yeterince konforlu olmadı mı, bu kez teflonu güçlendirip yeni bir adla piyasaya sürüyor. Tencere zemin kaplamalarında dünyaca ünlü üç üretici firma var, ILAG, Dupont ve Whitford. Türkiye’de pazarın hâkimi olan Tefal, Esse, Karaca ve Bernardo da üretimini yurtdışında yaptırıyor. Tencere zemininin gıdaya zarar vermemesi için yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması gerekiyor. Zehirli kimyasallar 200 derecenin üzerinde açığa çıkıyor.

        Hazırlıklara bakılırsa tencere tava savaşları daha uzun yıllar sürecek gibi görünüyor.

        SIRADA NE VAR?

        Tüm malzemeler bitti mi? Bundan sonra sırada ne var? Öyle ya, perakendenin özünde yeni ürünle yeni talep yaratmak var.

        Bu soru, Semih Şeftali’nin, yeni bir çalışmasını da ortaya çıkardı. Bir süredir Avrupalı bir üreticiden de destek alarak tasarım ekibiyle çalışan Şeftali, “Çelik tencerenin egemenliği geri gelecek” dedi. Ancak bu kadar zamandır yapışmaz-kaymaz zemine alışan tüketiciye çelik yeniden nasıl sevdirilecek? İşte önümüzdeki aylarda lansmanı yapılacak üründe bunun üzerine çalışılıyor.

        Malzemelerin içeriği hep merak konusu

        SERAMİK- Bizim seramik tencere diye adlandırdığımız ve tüm dünyada hızla yükselen bir trend olan ‘Thermolom’ teknolojisi kendini, “No PTFE, No PFOA” diye tanıtıyor. Yani diyor ki, “Bu tencerede teflon (PTFE) ve onun yüksek sıcaklıkta dışarı salgıladığı PFOA maddesi yok. Ama mutfakta çok alışıp vazgeçemediğiniz yapışmazlık özelliği de teflon kadar yüksek değil.

        TEFLON (PTFE) Teflon, politetrafloroetilen (PTFE) polimerin ticari adı. 1938’de Du Pont tarafından bulunmuş. Isıya, kimyevi maddelere, neme, sürtünmeye dayanıklı olan teflon hiçbir maddeye yapışmıyor. Ancak yüksek sıcaklıkta PFOA denilen zararlı kimyasallar açığa çıkıyor.

        GRANİT-Neo granit, bio granit vb tanımlarla satılan granit tencerelerin hammaddesi de teflon ile aynı. Ancak daha kalın bir zemin kaplamasıyla dayanıklılık artıyor, çizilmelere karşı hassasiyet azalıyor.

        Diğer Yazılar