Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir yandan işsizlik hızla artarken ve işsizlik maaşı almak için fona başvurular çığ gibi büyürken diğer yandan da işsizlik fonunda biriken paranın sadece % 9.4’ü işsizlik parası olarak ödenmiş.

        Mart 2002’den 28 Şubat 2015’e kadar 5 milyon 451 bin kişi işsizlik maaşı almak için başvurmuş ancak bunlardan sadece 3 milyon 842 bini işsizlik ödeneğinden yararlanabilmiştir.

        Bu süre içinde fonda 83 milyar 377 milyon para toplanmış, bu paradan sadece 8 Milyar 802 milyon TL işsizlere ödeme yapılmıştır. Mart 2015 itibariyle 3 milyon 145 bin işsizden sadece 323 bini işsizlik parası alabiliyor.

        Bu kadar az kişinin fondan yararlanabilmesinin nedenlerinden biri İşsizlik Fonu’nda biriken paranın başka alanlarda kullanılması, diğer neden de işsizlik maaşından yararlanma koşullarının ağır olmasıdır.

        Bu iki temel nedenden ötürü işsizlerin ancak %10’u işsizlik parası alabiliyor. Bu oran Belçika’da % 71, Fransa’da da % 46’dır. Almanya’ da ise işsizlik maaşı alanların oranı toplam işsizlerin % 40’ını bulmaktadır.

        Bu arada son iki yılda işsizliğin artması sebebiyle fondan yararlanmak için yapılan başvuruların da hızla çoğaldığı görülmektedir. Sadece Şubat 2015’de işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için 81 bin 338 kişi İŞKUR’a başvurmuştur. Buna karşılık son iki yılda sadece 88 bin kişi işsizlik maaşı alabilmiştir.

        İşsizlerin İŞKUR’dan maaş alabilmeleri için ya işsiz kalınan tarihten önce son 120 gün kesintisiz çalışmış olması ya da işsiz kalınan tarihten önceki son üç yılda toplam 600 gün çalışması veya bu süre kadar sigortaya pirim ödemesi gerekmektedir. İşsizliğin kartopu gibi büyüdüğü ülkemizde bu koşullar ağırdır, hafifletilmesi gerekir.

        BEŞ GENÇTEN BİRİ İŞSİZ

        Ekonomide durgunluk ve büyümenin düşmesiyle işsizlik de artmaktadır.

        Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) son verilerine göre, Aralık 2014’de işsizlik son 4 yılın zirvesine tırmanarak % 10.9 olurken, genç işsizlerin oranı da %20.2’ye yükselmiştir. İşsizlik en son Ocak 2011’de % 11.1 olmuştur.

        Resmi işsiz sayısı Aralık 2015’de 3 milyon 145 bin kişiyi bulurken, işsizlik oranı erkeklerde %10.2, kadınlarda da % 12.6 olmuştur.

        Tarım dışı işsizlik oranı % 12.9, genç işsizlerin oranı da %20.2’ye yükselmiştir.

        Öte yandan TÜİK’in açıklamasında resmi işsiz sayısının 3 milyon 145 bin olduğu, bunlardan 1 milyon 307 bin kişinin son iki aydır iş aradığı, bir yıldır iş bulamayanların sayısın 420 bin olduğu ve 2 milyon 418 bin kişinin de çalışmaya hazır olduğu halde iş aramadığı ifade edilmektedir.

        Özellikle her 5 gençten birinin işsiz olması üzerinde dikkatle durulması gereken ciddi bir problemdir.

        Genç işsizler hem toplumsal dokunun zedelenmesine, hem de sosyal huzursuzluk ve demokrasi açısından potansiyel tehdittir.

        Sonuç olarak: Ülkeyi yönetenler, önceliği işsizlik probleminin çözümüne vermelidirler.

        Diğer Yazılar