Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pilonidal sinüs veya kist dermoid sakral olarak bilinen kıl dönmesi, kuyruk sokumu çukuruna ya sırttan dökülen veya o bölgede mevcut olan kılların sürtünme ile ter bezleri ağzından veya kıl foliküllerinin dibinden geçerek cilt altında apse ve kronik enfgeksiyon oluşturmasıdır. Gerçektende oluşan kistin içinde kıl yumağı mevcuttur. Cilt altına yerleşen bu enfeksiyon zamanla bizim fistül deddiğimiz bir kanal ile cilt yüzeyine açılan bir delikten akmaya başlar. Eğer tedavi edilmez ise bu kanalların sayısı artar cilt altındaki enfeksiyon yayılmaya başlar.

        Kıl dönmesinin belirtileri nelerdir?

        Kuyruk sokumu veya makatın etrafında kaşıntı, akıntı, zaman zaman cilt altındaki kistin iltihaplanması sonucu oluşan apseye bağlı ateş, ağrı, kızarıklık ve üzerine oturamama. Çoğu zamanda sadece iç çamaşırında lekelenme ile belirti verir.

        Kıl dönmesi sadece kuyruk sokumunda mı görülür?

        Hayır vücutta kıl foliküllerinin bulunduğu her yerde oluşabilir. Ancak en fazla kuyruk sokumu ve göbek etrafında görülmektedir.

        Vücudunda kıl sayısı fazla olan, dar pantolon giyen, bilgisayar başında uzun süre oturanlarda görülme sıklığı daha fazladır.

        Kıl dönmesi hastalığı tedavi edilmezse ne gibi sorunlar yaşanır?

        Kıl dönmesi fark edilip, tedavi yoluna gidilmez ise, cilt altında yayılıp, bizlerin hidradenitis süpürativa dediğimiz ter bezlerinin yaygın enfeksiyonuna neden olabilir. Zamanla cilt yüzeyinde tek olan sinüs ağzı çoğalıp, o bölgede sürekli pis kokulu akıntıya ve kronik apselere sebep olur. Nadiren de olsa epidermoid kanser denilen bir cilt kanserine dahi neden olur. En önemlisi de başlangıçta çok küçük cerrahi müdahale ile ayaktan tedavisi mümkünken, süreç geçerse cerrahi operasyon tekniği zorlaşır ve daha büyük operasyonlar gerekebilir.

        Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?

        Kıl dönmesinin tedavisi cerrahidir. Ancak cerrahi teknikler oldukça fazladır. Önemli olan ameliyat sonrası nüksü en az olan tekniği uygun hastaya uygulamaktır. Eğer hasta başlangıç döneminde gelmiş ise, ayaktan küçük bir lokal anestezi ile o bölgeyi kürete etmek yeterli olacaktır. Geçikmiş vakalarda farklı cerrahi teknikler uygulanır.

        Nüks etmemesi için ne yapabilirim?

        Nüks cerrahi tekniğe bağlı olduğu gibi hastaya da bağlıdır. Operasyon sonrası o bölgenin kıllardan arındırılması ( Tüy dökücü kremlerle veya epilasyon ile) , temiz tutulması ve sık duş alınması nüksü önleyecektir.

        Diğer Yazılar