Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu 18 Mart’ta Çanakkale Zaferi’nin 95.yılını kutladık. Türkiye’nin her yöresinden binlerce kişi, Çanakkale’de yapılan törenlere katıldı. Çünkü orada, 95 yıl önce, Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden biri yaşanmış ve ülkeleri için kahramanca savaşan Mehmetçikler, 20.yüzyılın savaş tarihindeki onurlu yerlerini almışlardı.

        Genç Cumhuriyet’in sonraki kuşakları, bu kahramanlık destanını ve Anafartalar Zaferi’ni kazanan Gazi Mustafa Kemal’i hiç unutmadı.

        Her ulusun tarihinde böyle önemli dönüm noktaları ile unutulmaz kahramanlar vardır ve geçmişe saygı ile bakanlar, bu günleri saygı ile anarlar.

        Ne var ki ülkemizdeki kimi yazarlar, saygı göstermek bir yana, ulusal günlerimizin tümünü yok sayma eğilimine girmişlerdir. Örneğin,Onlardan biri için, Çanakkale Savaşları, “Eninde sonunda bir ‘savunma’dır..Türk Boğazlarındaki harekat da tali bir operasyondur.Hatta yarım adamızdaki arbede ancak ‘vasat’a girer.” (H.U,Hürriyet,20.3.2010)

        Bu yazara göre, artık böyle anma günleri yapmak değil, “Ulusalcılıkla köprüleri atmak, ‘öteki’ ile barışmak, ‘öteki korkusu’ ile üretilen hamaset nutuklarına,bayrak fetişlerine,kişi tapınmalarına,bayram enflasyonlarına son vermek” zamanıdır.

        Bir diğer yazar da Mustafa Kemal’i yok sayarak görüşünü şöyle dile getirmektedir : “ 18 Mart büyük deniz zaferinin asıl kahramanları,başta Boğaz savunmasının devam etmesi kararını sağlayan devrik Sultan 2.Abdülhamit, Savaşta zafer yolunu açan Cevat Paşa, Nusret gemisi ve kıyılardaki topçularımızdır.”Ona göre Gazi,bu savaşta yoktur.(R.T, Yeni Şafak,20.3.2010)

        Bir başka köşe yazarı ise : “Çanakkale geçilse, İstanbul düşecek;Osmanlıların Sultanı,Türklerin hakanı,Müslümanların Halifesi’nin başkenti, düşmanın eline geçecekti.Çanakkale’de savaşan asker,kanıyla tevhidi kurtarmıştır.Milli Mücadele de güçlü bir dini muhteva zemininde başlatılıp sürdürülmüştür”diyor. (D.M.D,Vakit,20.3.2010) Bu yazar, “Çanakkale Şehitleri” şirini yazan Mehmet Akif’in “ İslam kıyamının karargah-ı umumisi olmak yerine Anadolu’nun mücadele merkezi olmakta karar kılındığı; 1920’lerin dünyasında İngiltere’nin gölgesinde yeni bir devlet yapılandığı; İslam aleminin öncülüğü terk edilip,küçük ve etkisiz bir devlete mecbur kalındığı için” bir Sakarya şiiri yazmadığını öne sürüyor.

        Bütün bu farklı görüş açılarına,bir büyük zaferi ve o zaferin önemli kahramanlarından birini görmezlikten gelme çabalarına, verilecek en iyi yanıt,Avustralya’daki “Kemal Atatürk Memorial” ile Yeni Zelanda’daki Atatürk Memorial” olacaktır. Çünkü,dışarıdaki ‘öteki’,içimizdekilerden daha dürüst ve değerbilir çıkmış ; kendilerini yenen Gazi Mustafa Kemal’i başka kıtalarda anıtlaştırmaktan hiç gocunmamıştır .

        narat@haberturk.com

        Diğer Yazılar