Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KADIN Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER), kadınların siyasetteki yerinin gerek nicelik gerekse nitelik olarak yoğunluk kazanması için çalışan bir dernek. Geçtiğimiz dönem billboard'ları süsleyen "bıyıklı" kampanya epey ses getirmişti. Şimdi yine seçim arifesindeyiz ve KADER aynı umutlarla yeniden yola çıkmış durumda. Bu kampanyada benim de yer almam için teklifte bulundular, kabul ettim.

        Bundan birkaç yıl öncesine kadar milletvekilinde aranacak niteliğin kalite ve donanım olduğunu düşünürdüm, cinsiyet değil. Ancak bazı kadınların, kadınlığa ilişkin haller, algılar ve durumlar yüzünden öldürülebildiği bu ülkede, erkeklerin de salt erkekliğe ilişkin haller ve önkabuller yüzünden bu sorunları takip etmede yetersiz kaldığını gördüğümden, bu konuda yeterince gözlem biriktirdiğimden, artık daha farklı düşünüyorum. Fakat benim kampanyaya katılma nedenim bu düşünce ile sınırlı değil. Ben artık TBMM'nin kapılarının sadece "bazı kadınlara" değil, "bütün kadınlara" açık olmasını istiyorum.

        Aktif siyaset kuşkusuz zorlu bir alan, herkesin harcı değil. Hele benim gibi insanlara yaklaştıkça insanlığa sevgisi azalan, basit çözümler yerine komplike soruları tercih eden birinin yapacağı bir iş hiç değil. Ama ben Refah, Fazilet, Saadet partilerinin içinde görev yapmış nice kadın tanıyorum, bir kısmı bugün hâlâ AK Parti içinde olan ve memlekete hizmet edeceğiz diye yanıp tutuşan. Bundan birkaç yıl önce AK Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin'in düzenlediği bir hitabet yarışmasında jüri üyeliği yapmıştım. Sadece orada bile, milletvekili olsaydı, ortamın tozunu attıracak pek çok kadın gördüm. Güneydoğu'dan gelen katılımcılar namus cinayetleri, Kürt meselesinin kadın boyutu, mikrokredi kullanarak evini geçindirmeye çalışan kadınlar, yoksulluğun izale edilmesi gibi konularda çözüm önerileri sundular. Fakat hiçbiri aday adayı bile olamazdı; başörtülü idiler çünkü. Buna rağmen canla başla çalışıyorlar; çünkü siyaset yapmak onlar için iyiliği organize etmek; imkânları ihtiyaçlarla buluşturmak.

        Siyasette yeterince kadın yok evet. Ancak ne kadar zor ve güç olursa olsun "bazı" kadınlar yine de Meclis'e girebiliyor; diğer "bazılarına" ise geçit bile verilmiyor.

        Militer laikliğin başörtüsünü rejim meselesi haline getiren müktesebatı bu engeli oluşturuyor. Muhafazakârlığın katı formunun "yahu, başörtüsü 'sembolik' olarak zaten temsil ediliyor, demokrasi mücadelemiz tıkırında gidiyor, hem zaten kadının yeri de evi' anlayışı bu engeli oluşturuyor.

        Kampanyada yer alırken "eşit temsil için 275 kadın" sloganını tercih ettim. Çünkü eşitlik istiyorum. Kadın ve erkeğin eşit fırsatlara, eşit haklara sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Ama kadın-kadın eşitliği de istiyorum. Kadının siyasete bir fark kattığı, böyle bir potansiyeli olduğunu düşünüyorsak, başörtülü kadınların bu potansiyelin dışında bırakılmasına bütün kadınlar olarak itiraz etmeliyiz.

        Ancak elbette ilk inisiyatif alacak olanlar, siyaset yapmak isteyip de yapamayan başörtülü kadınlar olmalı.

        CHP BAŞÖRTÜLÜ GÖSTERİRSE?

        Bakın KADER Başkanı Çiğdem Aydın, "Kapımız bütün kadınlara açık" diyor. "Bütün kadın adayları desteklemeye hazırız" diyor. Bu görüşlerimi KADER'in basın toplantısında dile getirdiğimde, bana destek verenlerden biri de dinleyiciler arasında bulunan KADER üyesi ve etrafında "Sıkı CHP'li" olarak tanınan Güliz Kaptan oldu. Kaptan, "Sadece AKP değil, CHP de bir başörtülü kadın ay göstermeli değil mi?" şeklinde bir soru sordu. Ben "Bunu hayal bile edemiyorum" dediğim için toplantıdan sonra yanıma yaklaşıp "Göreceksiniz, CHP sizi utandıracak" dedi. "İnşallah" cevabını verdim.

        Vuslat Doğan Sabancı'nın da toplantıdan sonra yanıma yaklaşıp temennime destek verdiğini söylemeliyim.

        Ey AK Partili kadınlar. Ey HAS Partili,

        MHP'li ya da varsa eğer CHP üyesi başörtülü kadınlar. Hangi partiye üye olursanız olun; bu işin peşine düşün. Katı laiklik ile katı muhafazakârlık formunun el ele verip sizi "mutfakta" tutmaya azmetmiş kirli mutabakatını delmek zorundasınız. Yüklenin ve alın.

        Diğer Yazılar