Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün sayısal puanların hesaplanmasında kullanılacak Fen Bilimleri (LYS-2) Sınavı’na giren öğrencilere göre sorular çok kolaydı. Sorular bu kadar kolay olunca da geçen haftanın Matematik Sınavı’nın (LYS-1) başta tıp ve mühendislik olmak üzere sayısal bölümleri tercih ederken kullanılacak Matematik Fen (MF) puanlarının hesaplanmasında etkili olacağı anlaşılıyor.

        Eğer bugün yapılacak Edebiyat- Coğrafya Sınavı (LYS-3) da aynı şekilde kolay sorulardan oluşursa LYS-1 yine hukuk, işletme gibi bölümlerde okuyan adayların kullanacağı Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında aynı etkiye sahip olacak.

        Oysa sıralama sınavlarındaki mantık bilen ile bilmeyen adayları olduğu gibi en üst dilimde yer alanları da birbirinden ayırabilecek nitelikte soru hazırlamaktan geçiyor. Soruların hepsi çok zor olunca bu kez “bilenleri birbirinden ayırmak” zorlaşıyor. Çok kolay olunca aynı sorunla karşılaşılıyor. Bu kez de sınavlarda binlerce tam yapan çıkıyor ve belli puan gruplarında yığılmalar yaşanıyor.

        Anlaşılan hem soru hazırlama uzmanlarının yerleştirme sınavlarında uygulanan “kolay”, “zor” ve “çok zor” soruların hazırlanmasındaki mantığı bir kez daha gözden geçirmeleri gerekiyor.

        2 SORU İPTAL OLACAK MI?

        GÜNLERDIR adaylar LYS- 1’de tartışmalı iki sorunun iptal edilip edilmediğini öğrenmeye çalışıyor. Hatırlanacağı üzere sınavın ardından hem adaylar hem de eğitimciler uzay analitiği ile ilgili yöneltilen 2 soru için “Müfredat dışı” değerlendirmesi yapmıştı. Bu konu 2012 yılında yapılan değişiklikle müfredattan çıktı ve 12’nci sınıflar da dahil olmak üzere lise öğrencileri bu konuyu işlemedi. Bu yüzden de 2 sorunun iptal edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu amaçla da hem adaylar hem de matematik öğretmenleri ÖSYM’ye dilekçe verdi. Soruların iptal edilip edilmediğini yetkililerden aldığımız bilgiye göre 11 Temmuz’da LYS sonuçları açıklandığında göreceğiz.

        Soruların iptal edilmesi durumunda ne olacağına gelince; değerlendirme 80 soru üzerinden değil, 78 soru üzerinden yapılacak. Geçmiş yıllarda iptal soru olursa adaylar puan alıyordu. Ancak yapılan yasal değişiklikle adayların iptal sorudan sonra puan almalarına son verildi. Yani ÖSYM’nin hatalı soru hazırlamasının bedelini adaylar ödemeye başladı. Hem hatalı sorular ile sınavda zaman hem de puan kaybetmeye başladılar.

        Diğer Yazılar