Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta ortaöğretim kurumlarında yani liselerde 2017-2018 öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere haftalık ders saatleri çizelgesinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler önce hazırlık ve 9’uncu sınıflardan başlayacak. Kademeli geçişle diğer sınıflarda da bu değişiklikler yaşama geçecek.

        Bu değişikliklerde en dikkat çeken haftada 1 saat olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgi, Görsel Sanatlar ve Müzik dersinin 2 saate çıkarılması oldu. Yine 11’inci sınıflarda okutulan felsefe dersi de 10’uncu sınıflarda zorunlu oldu.

        Buna karşılık biyoloji dersi 3 saatten 2’ye indirilirken Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı dersleri, Türk Dili ve Edebiyatı adı altında birleştirildi. Yine birleştirilen derslerden biri de Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü. Hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerinde ise birinci yabancı dil dersi bu sınıflarda 6’dan 4’e düşürüldü.

        Peki bu değişiklikler öğretmenleri nasıl etkileyecek?

        Eğitimcilere göre ders saatlerindeki bu yeni düzenleme birçok öğretmenin norm kadro fazlası olmasına neden olacak. Bu durum da atama bekleyen 400 binden fazla öğretmen için atanma şansının azalmasına yol açacak.

        Bunun için de öğretmenler diplomaya bağlı alan değişikliğinin yapılmasını istiyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı buna sıcak bakmıyor. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de geçtiğimiz günlerde alan değişikliği ile ilgili soru üzerine şu açıklamayı yaptı: “Bu uygulama yeterince mezun bulunamayan alanlarda öğretmen ihtiyacının giderilmesi için hayata geçirildi. Ancak şu anda her alanda üniversite mezunu bulunuyor. Dolayısıyla kendi içimizden bu alanlara öğretmen arkadaşlarımızı kaydırmak yerine genç arkadaşları milli eğitim ailesine katmayı tercih ediyoruz. Zorunlu haller dışında alan değişikliği gündemimizde yok.”

        Ancak öğretmenler de eğitimci sendikaları da ders saati düzenlemesinin tıpkı 4+4+4 eğitim sistemine geçişte olduğu gibi belli branşlarda öğretmenleri norm kadro fazlası yapacağına dikkat çekerek, yönetmelikte yer aldığı gibi diplomaya bağlı olan değişikliğin yapılması gerektiğini söylüyor. Eğitimciler yönetmelikte yer almasına rağmen 4 yıldır bu değişikliğin yapılmadığını vurgulayarak, “Olmayan bir uygulama değil, yönetmelikteki hakkımızı istiyoruz” diyor.

        Haftalık ders saatleri değişikliğinden sonra bakanlığın alan değişikliğine ilişkin bu tutumunun değişip değişmeyeceğini önümüzdeki günler gösterecek.

        Diğer Yazılar