Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÜNİVERSİTE tercihi yapan gençlerden şu günlerde en sık gelen sorular “Gelecekte hangi meslekler var olacak?”, “Geleceğin meslekleri nelerdir?” oluyor.

        Gelecekte mesleklerin nasıl değişim göstereceği sadece gençler tarafından merak edilmiyor. Türkiye’de meslek tercihleri ekonomideki anlık büyümeler ve politikalar ile belirleniyor. Hatırlayalım, AB ile ilişkilerin iyi olduğu dönemlerde yıllarca AB uzmanlıkları ile ilgili bölümler ilgi gördü. İnşaat büyüdü inşaat mühendislikleri popüler oldu. 2001 ekonomik krizi geldi birden öğretmenlik programları yükselişe geçti.

        Türkiye’de hangi konu “büyüme” eğilimine girdiyse ona ilişkin meslekler popüler oluyor ya da tam tersi gözden düşüyor. Örneğin tercih yapmak için fikir soran adaylardan son yıllarda hiç “AB uzmanlığı” ile ilgili sorular gelmiyor.

        Türkiye’de geleceğin meslekleri bu şekilde belirlenirken, dünyanın gelişmiş ekonomileri ise “4.0 işlerin geleceğini nasıl etkileyecek?” araştırmalarına çoktan başladı. 4.0 Sanayi-Endüstri devrimi daha şimdiden dünyayı biçimlendirmeye başladı. İçinde yapay zekâ, teknoloji, genetik, nanoteknoloji başta olmak üzere teknolojik gelişmeleri barındıran 4.0, yalnızca iş modelleri değil, işgücü piyasasını da değiştirecek. Ayak uyduramayan kişiler de ülkeler de kaybedecek.

        15 büyük ekonominin 9 endüstri sektöründeki 13 milyondan fazla çalışanıyla yapılan “İşlerin Geleceği” adlı rapor 2020’ye kadar 7.1 milyon iş kaybının yaşanacağını, buna karşın 2.1 milyon yeni iş imkânı yaratılacağını söylüyor. Yani 5 milyon kişi teknolojik gelişimler nedeniyle işini kaybedecek.

        İş kayıpları en çok beyaz yakalılarda ve idari alanlarda görülecek. Yeni yaratılacak işlerin daha çok “Bilgisayar ve Matematik” ya da “Mimarlık ve Mühendislik” gibi özelleşmiş iş gruplarında oluşacağı düşünülüyor. En çok mesleğin ortaya çıkacağı sektör ise Bilgi ve İletişim Teknolojileri olacak. Bunu da Profesyonel Servisler ve Medya, Eğlence ve Bilgi alanları takip edecek.

        Peki “Gelecekte hangi meslekler aranacak?” diye soracak olursanız işte rapordan analizler:

        VERİ ANALİSTLERİ: Teknolojik karışıklığı anlamlı bilgilere çevirebilecekler.

        MATEMATİK VE BİLGİSAYAR: Bu alanın içerisinde bilgisayar programcılığı, yazılım geliştirme uzmanlığı, bilgi güvenliği analistliği gibi meslekler bulunuyor.

        MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK: Özellikle biyokimya, nanoteknoloji, robotik ve malzeme alanlarında uzmanlaşmış mühendislere ilgi fazla olacak.

        UZMAN SATIŞ TEMSİLCİLERİNE İHTİYAÇ OLACAK: Bütün endüstriler ürünlerini müşterilerine tanıtma konusunda uzmanlaşmaya ihtiyaç duyacak

        ÜRÜN TASARIMCILARI: Gelecekte monoton işler için otomasyondan yararlanılacakken, yaratıcılık için hâlâ insana ihtiyaç duyulacak. Endüstri tasarımlığı bunlardan biri.

        YENİ İNSAN KAYNAKLARI: Yeni yaratılan işler için araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 65’i yeni çalışan almak yerine mevcut çalışanlarını gerekli olan niteliklerle donatmayı planlıyor. Bunun yapılabilmesi için yeni tip bir insan kaynakları ve organizasyonel gelişim uzmanlarına ihtiyaç duyulacak.

        HÜKÜMET İLE İLİŞKİLER UZMANLARI: Şirketler yeni teknolojiler üretmeye devam ederken, aynı zamanda bunların yasal gerekliliklerini yönetebilecek kişilere ihtiyaç duyacaklar.

        Diğer Yazılar