Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DAHA önce de söylemiş olmalıyım, Washington dedikodusu çok bol olan bir şehirdir.

        Gün boyu siyasetin, bürokrasinin her düzeyinde uğraşan insanlar, sanki bu yetmezmiş gibi akşamüstü evlerine gitmeden önce bir kahve veya martini için bir araya geldiklerinde yine siyaset ve bürokrasi dedikoduları yapar.

        Genelde içki ile arası iyi olan gazeteciler bile bu saatlerde fazla içmeden berrak kafayla konuşulanları dinler. Zira bu konuşmalarda gerçek Washington’un işleyişi ve trendleri hakkında bilgi alma ihtimali büyüktür.

        Son günlerde bu akşamüstü “happy hour”larının favori dedikodusu, yeni dışişleri bakanının kim olacağı hakkında.

        Gerçi Rex Tillerson’un hiç mutlu olmadığı, Başkan Donald Trump ile arasının kötü olduğu uzun zamandır söyleniyordu, ama son günlerde bakanlıktan gitmesinin an meselesi olduğu da konuşuluyor.

        Irkçı gösteriler sonrasında Trump’ın ekonomi konseyinden istifa eden tüm büyük işadamlarının, CEO’ların Exxon’un eski CEO’su olan Tillerson ile arkadaş oldukları ve onun da onlar gibi aslında istifa emek istediği söyleniyordu. Foggy Bottom bölgesindeki dışişleri bakanlığında pek aktif olmayan Tillerson, zaten vaktinin çoğunluğunu bu işadamı arkadaşlarıyla geçiriyor. Dolayısıyla Trump’a karşı tavır almış bu insanların tavırlarından etkileniyor.

        YENİ BAKAN

        Eğer söylentiler doğru çıkarsa Tillerson’un yerine yeni dışişleri bakanı olarak ABD’nin şu andaki Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley’in atanacağı söyleniyor. Bayan Haley son dönemde çok aktifti. Trump’la koordine etmediği inisiyatifler alıyor, basınla da konuşuyordu. Hatta Washington’da bazıları Haley’in şimdiden başkanlık adayı gibi çalışmaya başladığını bile söylüyordu. Haley, Hint kökenli ve eski South Carolina Valisi.

        Dışişleri bakanlığına Haley atanırsa, Birleşmiş Milletler’de ABD’nin yeni temsilcisinin de şu anda Beyaz Saray’da ulusal güvenlik danışman yardımcılığı yapan Dina Powell olacağı söyleniyor. Mısır kökenli olan Bayan Powell, Beyaz Saray’ın yükselen yıldızlarından. Ortadoğu üzerine uzmanlığı da var.

        JOHN KELLY DE GİDİYOR MU?

        Akşamüstü saatlerinin dedikoducuları, bunun dışında Beyaz Saray’ın hiç bitmeyen dedikodularına da dalıyor. Yavaştan oluşmaya başlayan ve yakında yeni favori dedikodu olacak konu, Başkan Trump’ın görevine yeni atanan Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü John Kelly’ye daha ne kadar dayanabileceği ve onu ne zaman işinden kovacağı veya Kelly’nin ne zaman dayanamayarak istifa edeceği üzerine.

        Diğer Yazılar