Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir önceki yazımda Facebook’un değişen yeni yüzünden bahsetmiştik. Bu yazımda da bu değişimlere karşı hem kullanıcıların hem de firmaların dikkat etmesi gereken noktalardan bahsedeceğiz. Kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse, Facebook reklam bütçelerini artırmak adına algoritmasında değişikliğe gitmiş ve bu durumda sayfa sahiplerinin organik erişim sayılarında düşüşlere yol açmıştı.

        Nedir bu organik erişim?

        Facebook sayfa sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalara eğilmeden önce organik erişim ve satın alınan erişim gibi kavramlara açıklık getirelim. Organik erişim, sayfa sahiplerinin herhangi bir ücret ödemeden yaptığı paylaşımlar ile bu paylaşımın diğer kullanıcılar tarafından da paylaşılarak kaç kişiye ulaştığıdır. Satın alınan erişimler de bu paylaşıma bir ücret ödeyerek görmesini istediğimiz özelliklere sahip kullanıcıları kapsamaktadır. Toplam erişim sayısı da organik erişim ve bu satın alınan erişimleri kapsamaktadır.

        Artık kazanan yüksek kaliteli içerik...

        Facebook sayfa sahipleri fark etmiştir ki artık organik anlamda gönderi erişim sayılarında gözle görülür düşüşler yaşanmaktadır. Bunun sebebi de Facebook’un algoritmasında yaptığı değişikliktir. Facebook’un bu yeni algoritmasına göre artık önemli olan nokta: “Yüksek Kaliteli İçerik.” Facebook tarafından yapılan açıklama da bunu doğrular nitelikte: “ En yakın zamanda, bir web sitesinde yer alan yüksek kaliteli içerik ile Facebook dışında host edilen “meme” dediğimiz fotoğrafların ayrımını yaparak iyi bir iş yapıyor olacağız.”

        Bunun açıklaması da siz ve arkadaşlarınız tarafından okunan yüksek kaliteli içeriklerin haber kaynağınızda biraz daha popülerleşmesi ve “meme” dediğimiz fotoğrafların da haber kaynağınızda daha az kalıcı olacak olmasıdır.

        Buna en iyi örnek ise bazı arkadaşlarınızın paylaştığı fotoğraların veya içeriklerin tekrardan haber kaynağınıza düşmesidir. Facebook kullanıcıları fark etmiş olacaklardır ki bir arkadaşınız gün içerisinde bir fotoğraf paylaştı ve bunu haber kaynağınızda gördünüz. İlerleyen saatlerde aynı fotoğrafın tekrar haber kaynağınızın en başındaki içerikleri arasında görebilirsiniz. Bunun sebebi bu içeriğin fazla etkileşime sahip olması yani o içeriğe yorum yapılması.

        Sayfa sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalar...

        Yapılan birkaç aylık bir çalışma kapsamında Facebook’un yeni ve eski algoritması göz önünde bulundurularak yaklaşık 1.000 Facebook sayfası incelenmiş. Bu çalışmanın sonuçları incelediğinde ise daha çok fotoğraf paylaşılan ve nadiren kullanıcıların da paylaşımlara katılmasını isteyen sayfaların organik erişimleri artarken daha çok durum güncellemesi yapan ve sık sık kullanıcıların paylaşımlara katılmasını isteyen sayfaların organik erişimlerinde gözle görülür düşüşler yaşanmıştır.

        Siz sayfa sahiplerinin dikkat etmesi gereken birtakım noktaları şöyle sıralayabiliriz: kullanıcı etkileşimini artırmak üzerine yoğunlaşın. Sayfanızı beğenen kullanıcıların paylaşımlarınızı neden beğendiğini iyi analiz edin ve ona göre paylaşımlar yapın. “Meme” dediğimiz paylaşımlardan kaçının. Paylaşımlarınızda yer alan dış bağlantıların yer aldığı hangi kaynakların daha fazla kullanıcıya eriştiğini inceleyin. Paylaşım sıklığınızı artırın. Farklı içerikleri farklı zaman dilimlerinde test edin. Örneğin; ürün promosyonlarını akşam saatlerinde paylaşmak gibi. Birtakım denemeler ve püf noktalarını göz önünde bulundurarak organik erişim sayınızı artırabilirsiniz.

        Diğer Yazılar