Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir ülke düşünün sosyal medyada üretilen esprileri ile dünya standartlarının çok üzerinde işler (içerik) üretsin ama bu üretilen içeriğe karşılık kendi sosyal medya araçlarına sahip olmayı hayal dahi edemesin. Türkiye’ye hoş geldiniz beyler. Burada internet girişimcileri içerik üretimine yatırım yapmaz. İçerik üreten ve zor ayakta kalan sitelerin içeriklerini ürüne dönüştürecek baskı araçları bulup onları kalem, bardak olarak pazarlamayı tercih eder. T-shirt satış sitesi açar ve girişimcilik konferanslarında kimsenin önemsemediği satış istatistikleri göstererek fazla değil birkaç sene sonra ortada olmayacak e-ticaret portallarının tanıtımını yapmaya çalışır.

        Biliyorum, sert girdik. Ama konuya bizim bakış açımızdan baktığınızda durumumuz içler acısı. 80 milyonluk ülkenin tüm derdi ABD’den hizmet veren ve aslında özgürlükle hiçbir alakası olmayan siteler olmuşken, aklı selim bir yetkilinin çıkıp neden hala kendi sosyal medya araçlarımızı üretmiyoruz diye soramaması bizi endişelendiriyor. Bugüne kadar sözlüklerden gelen internet mizahımız tüm ülkeyi besleyebilecek kabiliyete sahipken teknik, ekonomik olarak yetersizliğimiz içler acısı durumda.

        İnsanlarımız bugün masumane talepler ile özgürce atacağı tweetlerin, durum bildirilerinin derdine düşmüş halde. Zaten kullanıcı açısından bundan daha masum bir talep olamaz. Ama konunun uzmanlarının kaçırdığımız trenin farkında bile olmamaları kabul edilemez.

        Daha anlaşılır olması için YILMAZ ÖZDİL mode on yapacağım ve trenin neye benzediğini sıralayacağım;

        - Siz ve özel şirketleriniz kendi sosyal medya ağınızı oluşturmazsanız, vatandaşlarınızın özel bilgileri, konuşmaları, karakteristlik şablonları hatta ne tür fantezilerden hoşlandıkları bile yabancı ülkelerin datacenterlarında arşivlenmeye başlar

        - Mühendisleriniz büyük datacenterları yönetme kabiliyetine sahip olamaz ise kendi devlet işleriniz için dahi yurtdışından hizmet almak zorunda kalırsınız

        - Bireysel bilgilerin dışında, ülkenizin siber güvenliği de yurtdışı tarafından yönetilmeye başlanır

        - Yerli siteleriniz yaşam savaşı verip herhangi bir polis memuru tarafından tartaklanabilirken, devlet kurumlarınızın en yetkilileri Mivitırların kapısında kuyruk beklemek zorunda kalır

        Hal böyle olunca da size, hükümetinize ve belki devletinize zarar veren içerikleri kaldıramadığınız için anlamsız ve hiçbir şekilde sonuca ulaşmayacak yasaklar ile üzerinize tepkiler çekersiniz.

        Amacı sadece yıl sonu bilançolarında hissedarlarına daha fazla kâr göstermek olan şirketlerin özgürlük bekçisi olarak tanımladığı memleketimizin para babaları umuyoruz ki bir şekilde durumun farkına varır. Ve artık piliç şirketi açmak yerine teknolojiye yatırım yapmaya yönelirler. Çünkü bu ülkenin gençlerine güvenerek yapacağınız yatırımlar önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkacak muhtemel kaosları önleyecektir.

        Jenerasyonumuz kendi kalitesini, verdiği mücadele ve ürettiği zeki çözüm yolları ile defalarca göstermiştir. Bundan sonrası vizyonist yöneticilerin ellerinde.

        Diğer Yazılar