Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Saatten giyime küresel 272 markanın temsilcisi Katar merkezli Abu Issa Holding’in CEO’su Ashraf Abu Issa ve Türkiye Müdürü Müge Yılmaz Tahtacı ile buluştuğumuzda, lüksü konuşmak bile lüks kalıyor diye düşünüyordum.

        AVM’lerde kiralar bile ödenemiyor, kimi markalar kepenk indiriyor!

        Ashraf Abu Issa tam da bu noktada, Türkiye’ye ilişkin bir saptama yapıyor:

        “Türkiye ekonomisi zor şartlardan geçiyor. Ancak biz bu pazara inanıyoruz. 2017 nefesi yetenlerin yılı olacak. Bu yılı atlatan güçlü olarak yoluna devam edebilecek.”

        2016 Mayıs’ında kendi seyahat markası Mosafer ile Türkiye’de perakende sektörüne giren Abu Issa, 9 ayda 10’uncu mağazasını açmaya hazırlanıyor.

        İstanbul’da AVM’lerde açılan mağazalara ilaveten, Bodrum ve Ankara havaalanlarında yer alan Mosafer’in yanı sıra; ABD’li ayakkabı markası Cole Han ve Alman çanta aksesuvar markası Aiger ile iç pazarda kök salmaya çalışıyorlar.

        HAVYAR ÇIKTI, DİVAN GİRDİ

        Önümüzdeki 5 yılda mağaza sayısını 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz Tahtacı, 10’uncu mağaza için geri sayımdan söz ediyor:

        “Havaalanlarındaki duty-free’lerde mağaza açmak için en az 5 yıllık mağazacılık geçmişi aranıyor. Hukuk büromuz bu şartlara uygun firma satın alması gerçekleştirdi. Önümüzdeki günlerde Atatürk Havalimanı Dış Hatlar’da mağazamızı açacağız. İstanbul’da Üçüncü Havalimanı için de görüşüyoruz.”

        Bugüne kadar Zorlu Tekstil, Ülker, Godiva, Kent markalarının Katar’daki distribütörlüğünü alan Abu Issa, Dubai Mall’da Divan Pastanesi açıyor.

        Birleşik Arap Emirlikleri’nin alışveriş cenneti Dubai kentindeki Dubai Mall’da açılacak Divan mağazasının mülk sahibi olan Abu Issa, daha önce buraya ünlü havyar markası Pertossian’ı getirmişti.

        Votkasız, şampanyasız havyar satışı olamayacağını gören grup; Pertossian’ı kapatıp, yerine pasta-börek satmak üzere Divan’ı koyuyor.

        ‘KIRILGAN BİR PAZAR DEĞİL’

        Dünyanın 52 ülkesinde faaliyet gösteren grubun, 2016 yılında gerçekleşen 5 milyar dolarlık cirosunun yarısı perakendeden gelmiş.

        Türkiye’yi; Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan sonra bölgede en güçlü pazar olarak gördüklerini belirten Katarlı işadamı şu saptamayı yapıyor:

        “Türkiye’yi kırılgan bir pazar olarak görmüyoruz. Ekonomideki zorlanmanın geçiçi olduğunu düşünüyoruz. Küçük kazançlar için burada değiliz.”

        Dünya pazarlarında korumacılığın artmasına da değinen işadamı, Batılı markaların Çin’de üretim yapmalarının maliyetlere etkisini de ifade ediyor.

        Türkiye’ye Çin’den giren her ürün tek tek test ediliyor. Yüzde 50’lere varan oranda gümrük vergisi uygulanıyor.

        Bu durumda Türkiye’deki fiyatlar, Avrupa’ya göre yüzde 20-35 arasında pahalı olabiliyor.

        Perakende sektöründe bir başka zorluk ise; kesintisiz 4-5 ay süren indirimli ve denetimsiz satışlar...

        Abu Issa, “Korumacılık bu seviyede gitmeyecek” diye ekliyor.

        Eğitimli orta sınıfın sofistike ürün talebini yükselttiğini vurgulayan Abu Issa, Türkiye pazarının “işgücü” niteliği bakımından da avantajlı olduğunun altını çiziyor.

        “Türkiye’de insanlar çalışkan, kalifiye yönetim buluyoruz. Özellikle kadınlar çok başarılı” diyor.

        Bu kadar pahalı ürünleri satmak için geldiklerine göre; Türkiye zengin bir ülke mi diye soruyorum.

        “Evet” yanıtını veriyor.

        KATAR’IN YATIRIM SEPETİ

        Babasının ölümü ile 19 yaşında şirketin başına geçen Abu Issa, Harvard Business’ın Sabancı Müzesi’nde düzenlediği aile şirketleri konferansına katılmak üzere Türkiye’deydi.

        Filistin göçmeni olan Abu Issa ailesinde ikinci kuşak yönetimde.

        Katar’ın Türkiye’de Digiturk, QNB Finansbank ve BMC yatırımlarına dikkat çeken işadamı, “Türkiye’den marka satın alabiliriz. Bir görüşme yaptık ama olumsuz geçti” diyor.

        İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin güçlendiğinin ilk işareti şüphesiz perakende değildi.

        Katar’da müteahhitlik projeleri üstlenen Türk firmalarına, Doha 2022 Dünya Olimpiyatları yeni fırsatlar sunuyor.

        Henüz hiçbir Türk firması Katar’da açılan 20’ye yakın stat ihalesinden birisini alamadı.

        Belki; Akyazı Spor Kompleksi açılışı için geldiği Trabzon’da, 14 ayrı ekonomik anlaşmaya imza atan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el-Tani’nin spora olan ilgisi, Türkiye’deki müteahhitleri de sevindirir!

        Diğer Yazılar