Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hazırlıklar başladı, sezon açıldı derken yazı yarıladık. Bakalım yerlisinden yabancısına insanların akın ettiği Bodrum’da sezon nasıl geçiyor, kim neler yapıyor? Mekânların orkestra şeflerinden dinleyeceğiz. Sizler için onları bir araya getirip sorduk, soruşturduk. Türkbükü’nden Yalıkavak’a uzanan turda Sait, Mimoza, Cookshop, Club 29, Hünkar, Nusret, Asmalı Çardak, Etiler Şamdan ve Sess bir araya geldi...

        Zeynep Alphan (Mimoza)

        11 yıldır bu işin içindeyim. Son 5 yıldır Mimoza’da Fikret Alphan ile birlikte çalışıyoruz. Nisan ayında açılan Mimoza, kasım ayına kadar devam ediyor. Bunun 3 ayı ise yüksek sezon olarak geçiyor. Yaz döneminde mutlu insanlara hizmet veriyorsunuz. Günde ortalama 250 kişiyi ağırlıyoruz restoranımızda. Rezervasyonlarımız bir hafta öncesinden açılıyor. Deniz kenarındaki masalar için rezervasyonlar açıldığı ilk gün sabah doluyor. Bodrum’daki yüksek fiyat algısı haksızlık. Yüksek mekân kirası, personel gideri gibi masrafları unutmamalı. Ayrıca fiyatları yüksek denilen mekânların hepsi yüksek kalitede. Kalite ve fiyat yönetimi doğru orantılıdır. Kişi başı ortalama fiyatımız 200 TL diyebilirim. Burada yarattığımız ambiyans, hizmet kalitemiz ve Fikret Alphan, Mimoza’nın alametifarikalarıdır.

        Murat Yürek (Club 29)

        91 yılında sektöre adım attım. 2001 yılından beri 29 Ailesi’yle birlikteyim. Bu sene Tilkicik Koyu’ndayız. 1 Haziran’da açıldık 1 Eylül’e kadar buradayız. Genel anlamda sezona bakarsak yaşanan siyasi durumun işlere etkisi olduğunu düşünüyorum. 29 olarak hafta içi 150, hafta sonu ise 400 kişiyi ağırlıyoruz. Yazın her şey daha keyifli. Yüksek fiyatın geçmişten gelen bir algı olduğunu düşünüyorum. Zira tüm mekânlarda kalite ve fiyat doğru orantılı. Yemek fiyatlarımız 18-120 TL arasında değişirken, kokteyller 35 TL civarında. 29 olarak tüm personel bir aile gibi hareket edip işimizi severek yapıyoruz ve bunu misafirlerimize yaşatıyoruz.

        Erdinç Kurtar (Etiler Şamdan)

        Etişler Şamdan’la 90 yılında sektöre adım attım. 40 yıllık geçmişe sahip bir marka olarak ilk defa İstanbul dışına çıkıp bu yaz Tilkicik Koyu’nda X Beach içerisinde hizmet veriyoruz. Chef Mezze’yi de katarsak günde 1000-1500 kişinin zaman geçirdiği bir kompleks olarak düşünebilirsiniz. Fiyat politikamız İstanbul ile aynı. Kokteyllerimiz 30 ile 50 TL arasında değişiyor. En önemli yatırımı ses sistemine yaptık. Ses mühendisleri eşliğinde 10 katmanlı ses duvarı ve bunu destekleyen bir ses sistemi oluşturduk. Mehmet Tuna ve değişmeyen kadromuzla burada da başarılı işler yapıyoruz.

        Mehmet Çolak (Cookshop)

        25 yıldır bu sektördeyim. 2007’de katıldığım Cookshop Ailesi ile 2008’de ilk şubemizi açtık. Bodrum’da 12 ay hizmet veriyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden farklı insanlarla tanışıyoruz, kendimizi ve markamızı daha iyi tanıtma fırsatı buluyoruz. Günde ortalama 1300 ile 1500 kişiyi ağırlıyoruz. Tüm Türkiye’deki Cookshop’larda aynı fiyatlar geçerli. Yüzde yüz müşteri memnuniyeti ve zengin mönümüz bizi biz yapan özellikler.

        Mustafa Ügümü (Hünkar)

        Doğduğum günden beri bu işin içindeyim. Kendimizi lezzet elçisi olarak görüyoruz. Buraya gelen yabancı misafirlere Türk mutfağını en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Günde ortalama 200-250 kişiye hizmet veriyoruz. Fiyatlarımızı İstanbul’la aynı tutuyoruz. Burada taze ve günlük ürünlere kolay ulaşıyoruz. İlk açıldığımızdaki nasıl ki tüm aile işin başındaysak, bugün de aynı heyecanla tüm aile her işe koşturuyor.

        Mehmet Sarıkaya (Asmalı Çardak)

        Bu işi 4 yıldır yapıyorum. Bodrum’un unutulan kahvaltı kültürünü yaşatmak adına Asmalı Çardak’ı açtık. Bodrum’un yerlisi olduğumuz için tüm yıl buradayız. Nisandan kasıma kadar her gün hizmet veriyoruz. İşadamlarından sanatçılara, devlet adamlarından ünlü simalara kadar birçok insanı burada görebilirsiniz. Bodrum’da fiyatlar yüksek derler ama bu algı Asmalı Çardak için geçerli değil. Bir iki peynir çeşidi hariç her şey kendi üretimimiz. Mönüdeki her şeyi yeseniz kişi başı en fazla 50 TL ödüyorsunuz. Doğal günlük ürünleri sunması Asmalı Çardak’ın en önemli özelliğidir.

        Yavuz Selim Özkan (Nusret)

        Yeme-içme sektöründe 20’nci yılım. 3.5 yıldır da Nusret markasıyla bir aradayım. Mayıs itibarıyla Palmarina’daki şubemizi açıp ekim ayına kadar hizmet veriyoruz. Haziran ve eylül arası dönem yoğun geçiyor. Yazlık bir yerde hizmet vermek avantajlı. Tatilini geçirmeye gelen mutlu müşteriye personelimiz de aynı keyifle hizmet veriyor. Günde ortalama 750-800 kişi ağırlıyoruz. Fiyatlandırmasını sunduğu hizmetle orantılı yapamayan işletmeler yüzünden yüksek fiyat algısı var. Bizim gibi işletmeler yüksek segmentteki misafire hizmet verdiğinden kalitesine ve hizmete çok dikkat etmeleri gerekir. Fiyatlarımız ortalama 150-200 TL arası. Nusret’in en önemli özelliğini, etin en iyisini en iyi şekilde vermek olarak özetleyebilirim.

        Adem Demir (Sait)

        Okulu bitirip işe başladığım Sait markasıyla 13 yıldır sektördeyim. Bodrum sezonu nisan ortalarında başlayıp ekim sonuna kadar devam eder. Bodrum’da yaz-kış hizmet veren bir marka olarak yaz dönemindeki misafir yoğunluğu avantaj olsa da kimi zaman dezavantaja dönüşebilir. Yoğun yaz döneminde kaliteyi korumak için ürün tedarikinden mutfağa ve personele kadar daha fazla çaba göstermeniz gerekir. Sait olarak geçen seneye göre işlerimizde %15’lik bir artış var. Günde ortalama 500 kişiye hizmet veriyoruz. Fiyatlara baktığımızda hizmet kalitesiyle sunulan ürünün fiyatının doğru orantılı olduğunu söyleyebilirim. Ortalama kişi başı fiyatlarımız 150 ile 200 TL arasında. Sait markasının başarısının arkasındaki en büyük etken başta Sait Bey, ailesi ve ben dahil diğer ekip arkadaşlarımız.

        Yüksel Yılan (Sess)

        Sektöre 95 yılında adım attım. 5 yıldır Sess Ailesi ile birlikteyiz. Bu yıl 12 Haziran’da açtık, muhtemelen Kurban Bayramı sonuna kadar açık kalacağız. Genel anlamda iş yaptığımız zaman dilimi toplam 45 gün. Geçen yıllara oranla bu sene işlerimiz %30 arttı diyebilirim. Açık alan olduğu için tek sıkıntımız müzik, onun haricinde İstanbul’daki tüm ekibimizle buradayız. Hal böyle olunca yıllardır birbirini tanıyan ekip gittiği her yerde aynı hizmeti sunuyor. Fiyatlarımız İstanbul’la aynı. Kokteyllerimiz 30-40 TL arasında değişiyor. Sess denince insanların ilk aklına gelen kaliteli Türkçe müzik oluyor.

        Diğer Yazılar