Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSTANBUL gece hayatında son 2-3 yıldır canlı müzik furyası esiyor. Bu işi çok iyi yapan da var, eline yüzüne bulaştıran da... Öyle “Canlı müzik mekânı yapacağım, fırtına estireceğim, mekânı ağzına kadar dolduracağım” diye bir şey yok. Müşterinin istediğini veremediğinde ya da ambiyansı sağlayamadığında geçmiş olsun...

        Canlı müzik yapılan mekânlarda en büyük risk maliyetinin yüksek olması. Mekânı açar açmaz bir maliyetin oluyor. Canlı müzik maliyeti 5 bin TL’den başlıyor, 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Yani daha işe başlamadan bir maliyetin altına girmiş oluyorsun. Müşteri gelmezse yandın, bittin, kül oldun. Buna personel gideri, kira gideri, vergi gibi maliyetleri de eklediğinde riskin büyüklüğünü siz düşününün.

        Peki canlı müzik yapan her yer, iş yapıyor mu? Tabii ki hayır. Çok az sayıda mekân iş yapıyor. Diğerleri laf olsun torba dolsun durumundalar...

        *************

        HEPİMİZ ARABESKÇİ OLDUK!

        PEKİ canlı müzik yapan mekânlarda en çok hangi şarkılar çalınıp söyleniyor, hiç merak ettiniz mi? Hemen söyleyeyim; arabesk şarkılar... Yıllar önce gizli gizli dinlediğimiz arabesk şarkılara şimdi eşlik edip sanatçıyla birlikte söyler hale geldik. Sanatçı sahnede “Dertler derya olmuş, ben de bir sandal...” diyor, şıkır şıkır giyinmiş, bileğinde 50 bin liralık saat, kolunda 20 bin liralık çanta olan kadın da şarkıya eşlik edip kendinden geçiyor.

        Eskiden böyle değildi, ne arabesk söylenirdi ne de türkü. 2 türkü dinlemeye hasret kalmıştık. Türkü dinlemek için kız arkadaşımdan gizli türkü barlara giderdim. Evde türkünün dibine vururdum. Neyse ki şimdi o sorunum kalmadı. Çünkü herkes, her şeyi benden çok dinliyor.İşin komik tarafı bu kadar arabesk şarkıyı ve türküyü ne ara öğrendiniz? Çok merak ediyorum.

        İşin enteresan bir tarafı da arabeski dinleyen orta yaş ve üzeri değil, daha çok gençler. 22-40 yas arası herkes arabeskçi olmuş. Bence bu furya uzun bir süre böyle devam edecek. Özümüze mi döndük, yoksa hepimiz bunalımda ya da mutsuz muyuz bilmiyorum ama sebebi ne olursa olsun hepimiz arabeskçi olduk çıktık, bu kesin.

        *************

        AHMET KAYA ŞARKILARI ZİRVEDE

        ŞİMDİ en çok çalınan ve istek alan şarkılara bir göz atalım. En çok kimin şarkıları isteniyor biliyor musunuz? Ahmet Kaya... İkinci sırada İbrahim Tatlıses ve sonra Kayahan şarkıları geliyor.

        Geçen pazartesi gecesi People’da Mehmet Erdem’i dinliyordum, arka arkaya birçok Ahmet Kaya şarkısı söyledi. Allah rahmet eylesin, Ahmet Kaya muhabbetim olan bir insandı. Eşi Gülten Hanım’ı da tanırım, çok değerli bir insandır.

        ÇOK ERKEN GİTTİN BE GÖZÜM

        Ahmet Kaya’yla Paris’teyken görüşmüş, birlikte yemek yemiştik. En son da İbrahim Tatlıses’le birlikte Paris’te mezarını ziyaret etmiştik. Bu kadar güzel şarkı nasıl yapılmış, şaşmamak mümkün değil. Yusuf Hayaloğlu ve Ahmet Kaya ikilisinin yarattığı şarkılarla bugün hâlâ eğleniyor ve hüzünleniyoruz.

        Ahmet Kaya’nın şimdi aramızda olmasını o kadar isterdim ki, bilemezsiniz. Hastalandığında, eğer bana “Onun için ömründen gün ver” deselerdi, hiç düşünmeden verirdim. Benim gibi Ahmet Kaya için ömründen ömür verecek binlerce insan vardı, hâlâ da var. Düşünsenize, bu güzel şarkıları Ahmet Kaya’nın kendisinden dinliyorsunuz. Mesela sahneye çıkmış, ‘Kum Gibi’yi söylüyor ve biz dinliyoruz. Bundan daha güzel bir canlı müzik keyfi olabilir mi? Çok erken gittin be gözüm...

        ONLARI UNUTMAK MÜMKÜN DEĞİL

        2015 yılında kaybettiğimiz büyük usta Kayahan’ı da unutmak mümkün değil. Geride ne şarkılar bıraktı. Şimdi sahnelerde Kayahan şarkıları fırtınası esiyor. ‘Sabahlar Olmasın’, ‘Yemin Ettim’, ‘Sabahlar Uzak’... Neşet Ertaş keza öyle... Neşet Hoca’nın türküleri şimdi her yerde, herkes tarafından söyleniyor. ‘Kesik Çayır’, ‘Doyulur mu’ ve daha onlarca türküsü, her gece bir yerlerde yankılanıyor. Bu ustaları unutmak mümkün değil. Onları canlı dinleyenler çok şanslı. Ben hepsini dinledim, çok şükür. Keşke günümüzde de olsalardı, ne güzel olurdu.

        İbrahim Tatlıses’i unuttum zannetmeyin. ‘Hasret Kaldım’ ve ‘Hani Ben Olacaktım’ her gece çalınan şarkılar arasında. O da çok güzel şarkılar, türküler söyledi. Son yıllarda beni en çok üzen olaylardan biri de İbrahim Tatlıses’in saldırıya uğramasıdır. Allah uzun ömür versin. Yapanların elleri kırılsın. Bizi bu kadar güzel şarkı söyleyen birinden mahrum bıraktılar. İbrahim Tatlıses için ne desem az. Kendisiyle çok anılarım oldu.

        Diğer Yazılar