Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SON yıllarda yeme içme sektöründe en çok büyüyen markaların başında şüphesiz Big Chefs geliyor. Ankara’da ilk şubesini açan, daha sonra Etiler ve hemen arkasından 23 tane şube ile harikalar yaratan markanın arkasında bir kadın ve ekibi var. Gamze Cizreli ODTÜ’de işletme okumuş. Ancak sonrasında yeme içmeye merak salmış. O yıllarda hatırlarım eski eşi Boğaç Üner’le Cafemiz adında Arjantin Caddesi’nde bir yerleri vardı. Zaman içerisinde Gamze Cizreli eşinden ayrıldı. Yıllarca emek verdiği mekânı eşine verip tek başına yeni bir marka yaratmak için yollara düştü. İlk Big Chefs Ankara’da 2007 yılında açıldı.

        DİYARBAKIR DAVETİ

        Aslında baktığınızda geçmişi o kadar da eski değil daha sonra İstanbul ve sonrasında hemen hemen tüm büyük şehirlerde büyük metrekarelerde yerler açtı. Buraya kadar her şey normal. Gamze’yi diğer yatırımcılardan ayıran ise son projesi oldu. Ben bile duyunca çok duygulanıp işi gücü bırakıp yollara düştüm. Gamze aslen Diyarbakırlı olduğu için özünü unutmamış, yıllar sonra memleketine vefa borcunu ödemek için burada Big Chefs açmaya karar vermiş. Bunun üzerine bütün ekip bir araya gelip karar toplantısı yapmış. Karar olumlu çıkınca hemen Diyarbakır’ın yolunu tutuyorlar. Yaklaşık üç bin metrekare bir yerde dükkânı açmaya karar veriyorlar. İki ay süren çalışmadan sonra Gamze mekânı açmak için yakın dostlarını Diyarbakır’a davet ediyor. Diyarbakır çok büyük bir şehir ama bakımsız. Açılım ile birlikte şehir daha da hareketlendi. Daha önce birkaç kez Diyarbakır’a gitmiştim. Bu sefer hayalimde başka bir yer vardı. Ama bıraktığım gibi duruyor. Nüfus giderek artıyor ama altyapı ve üstyapı adına yapılan bir şey yok. Havaalanı bile çok kötü. Diyarbakır’ın şahlanması için ilk olarak bir havaalanı yapılması gerekiyor. Çünkü halkta bu vizyon var. Çok sayıda restoran ve kafe var. Hepsi çok iyi iş yapıyor. Öyle ucuz falan değil. İstanbul kadar olmasa da yarısı kadar var.

        EYVAN GECESİ

        Neyse dertler bitmez güzel olan şeylere gelelim. Gamze ev sahibi olduğu için gelen misafirlerine unutulmaz bir gün yaşatmak adına elinden geleni yaptı. Ben geç gittim ama herkes şehir turu yapmış öncesinde. Otelde beklerken bütün ekip geldi ve Camlı Köşk adında bir mekâna gittik. Muhteşem bir ambiyans, muhteşem tarihi bir bina. Yaklaşık 1317 yılında yapılmış. Burada yerde oturulan, yerel sanatçıların sahne aldığı geceler düzenleniyor adına da “eyvan gecesi” deniyor. Herkes ayakkabısını çıkarıyor. Herkesin önüne eşit şekilde çeşit çeşit mezelerle donattıkları yer sofrasında biz de yerimizi aldık. İstanbul’dan gelenlerin hemen hemen hepsi sosyetik havasında. Müzik grubu sahneye çıkınca halaylar başladı. Vallahi herkes halay başıymış meğerse. Bir anda tüm davetliler özüne döndü. Sonrasında bütün gece vur patlasın çal oynasın. Sahnedeki grup hem Türkçe hem Kürtçe şarkılar söyleyerek gelenleri adeta coşturdu.

        SOKAKLAR HAREKETLİ

        Eğlence sonrası yürüyerek kaldığımız otel olan Liluz’a geldik. Sokaklar hareketli, öyle anlatıldığı gibi bir yaşam yok. Herkes bir yerde yemek yiyor. Ciğerciler tezgâh açmış, sabaha kadar hizmet veriyorlar. Diyarbakır 7-24 yaşıyor. Yoksa ciğercilerin sabaha kadar sokakta işi ne? Ben de bir tanesinde mola verdim. Sevdiğimden değil, denemek için. Sabaha kadar iki yüz porsiyon satıyormuş. “Biz gececiğiz ağabey, gündüz uyur gece çalışırız” dediler. Ertesi gün ilk olarak Hasan Paşa Han’da Kahvaltıcı Kadri Usta’ya gittik. Serpme kahvaltı veriyor. İçerisi ağzına kadar dolu. İnanılmaz bir hava var. Yapılar çok güzel ama her şeyin göbeğinde olmalarına rağmen iyi bir lezzet bulamadım. Daha yerel olmak yerine daha modern oluyorlar. Ama ambiyans zaten lezzetten daha fazla dikkatinizi çekiyor, daha fazla haz veriyor. Kahvaltıdan sonra avluda oturup çay-kahve içtik.

        ÖNCÜ MARKA OLACAK

        Öğlene doğru Diyarbakır ahalisinin katılacağı Big Chefs açılışının yolunu tuttuk. Gamze Cizreli, Saruhan Tan, Tolga Terzi inanılmaz heyecanlıydı. Hepsi kapıda durmuş gelen konukları karşılıyor. İnanılmaz büyüklükte bir mekân yapmışlar. Big Chefs’ler arasında büyüklük sıralamasında üçüncü diyebilirim. Üç kattan oluşuyor. Önünde kocaman bir bahçesi ve bir süs havuzu var. İstanbul’daki mekânlarla hiç bir farkı yok. Çok büyük bir yatırım olmuş. Hemen karşısında Dicle Üniversitesi var. Şehrin ne çok içinde, ne de çok dışında. Bütün ekip çok mutlu. Big Chefs Genel Müdürü Tolga Terzi çok heyecanlıydı, “O kadar yer açtık hiçbirinde bu kadar heyecan duymadım” dedi. Gerçekten cesaret gerektiren bir yer açmışlar. Allah yollarını açık etsin. Big Chefs’ten sonra başka markalar da Diyarbakır’ın yolunu tutarsa şaşırmayın. Ama fitili ilk ateşleyen Gamze Cizreli olduğu için tebrik etmek gerekiyor.

        Diğer Yazılar