Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Çocuğunuzun hiperaktif olup olmadığını 7,5 dakikada öğrenin!

Giriş: 07.12.2015 - 10:33 | Güncelleme:

Çocuğunuz dikkatini toplayamıyor, çok konuşuyor ve çok hareketliyse bu önerileri dikkate alın...

Okul ve aile hayatını, sosyal ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilen hiperaktivitenin, erken teşhis ve tedavisi büyük önem taşıyor. Özellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu pratik bir testle belirlenebiliyor. Uzm. Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, dikkat eksikliği testi ve tedavideki önemi hakkında bilgi verdi.

3 YAŞ CİVARINDA BELİRTİLER ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLIYOR


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, erken çocukluk yıllarında başlayan bir hastalıktır. Rahatsızlığın temel özelliği, kalıcı ve sürekli olan dikkat süresinin kısalığı, engellenmeye yönelik deneyim eksikliği nedeniyle davranışlarda ortaya çıkan ataklık ve huzursuzluktur. Belirtiler genellikle 3 yaş civarı ortaya çıkmakla birlikte tanı ilkokul yıllarında konulur. Ancak son dönemde testlerin de gelişmesi ile birlikte ilkokula kadar olan sürede dikkat eksikliği ve hiperaktivite daha kolay belirlenebiliyor.


OKUL HAYATININ BAŞLAMASIYLA BELİRTİLER BELİRGİNLEŞİYOR


Dikkat eksikliği problemi olan çocukların önemli bir kısmı “Bunu isteyerek yapıyor” diye düşünülerek gereksiz zorlamalara ve baskıya maruz kalabiliyor. Bu sorun, özellikle okul hayatının başlamasıyla belirginleşir. Erken tanı, çocuğa nasıl yardım edileceğini anlama ve destek olma açısından önemlidir. Çocuk bu sayede yaramaz etiketi almamış, olumsuz davranışlara maruz kalmamış ve eğitimin temeli zayıf atılmamış olur.

ÇOCUĞUNUZ ÇOK KONUŞUYOR VE YERİNDE DURAMIYORSA...


Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuklar, genellikle agresif bir yapı sergiler ve kaygı bozukluğu olur. Bu çocuklar; karşı gelme davranışlarının yüksek olmasının yanı sıra düşük toleranslı olmaları, inatçılık ve azalmış güven duyguları nedeniyle arkadaşları tarafından reddedilme sorunları yaşarlar. Bu çocuklarda görülen diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

* Aşırı hareketlilik ve kıvranma

* Yerinde oturmada güçlük

* Çok konuşma

* Dikkatini sürdürmede güçlük

* Dikkatin kolay dağılması

* Sıklıkla bir şey kaybetme

* Sorulara birden atlayıp cevap verme

* Kuralları takip etmede güçlük 

* Sessizce oynamada güçlük

* Oyunlarda sırasını beklemede güçlük

* Bir aktiviteden diğerine kayma

* Sıklıkla ne söylediğini bilememe

* Tehlikeli aktivitelerle uğraşma


TEST ÖNCESİ ÇOCUĞUNUZUN DİKKATİNİ DAĞITACAK BİR ŞEY OLMAMALI


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bilgisayar ile uygulanan kısa süreli bir testle tespit edilebilir. 4-7 yaş aralığındaki çocuklarda teşhis çok daha kolay oluyor. Bu testte çocuğun dikkat durumu ve dürtüselliğine dair bilgiler oldukça net şekilde ortaya çıkar. Test uygulanırken çocuğun;

* Grip ve benzeri bir hastalığı olmamalıdır.
* Aç olmamalıdır.
* Tuvalet ihtiyacı giderilmiş olmalıdır.



Bu faktörler dikkati etkileyebileceğinden ya da test esnasında dışarı çıkma ihtiyacını artıracağından testi olumsuz olarak etkilemektedir. Test yaklaşık 7,5 dakika sürüyor. Ancak test başlamadan önce ebeveyn ile görüşme yapılmalı. Çocukla tanışma ve yakınlık kurulduktan sonra test aşamasına geçileceği için ailelerin toplamda 45-50 dakika gibi bir zaman ayırmaları gerekir.



 

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 6 yıl önce - Cevapla
6 2 +4
Hiper aktiflik nasil tedavi edilr
Misafir - 6 yıl önce - Cevapla
6 0 +6
17 yaşımdayım hala hiperaktivite bozukluğum var. Artık büyük oranda kontrol altına alabiliyorum ama hala durgun kalmada sıkıntılar yaşıyorum. Örneğin deneme sınavı esnasında problem arz ediyor. Bununla yaşamayı öğrenirseniz hayatınızı daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
Misafir - 6 yıl önce - Cevapla
18 5 +13
Çocuk zeka seviyesindeki yükseklikten mi hyper aktif mi bunu ayır etmek için izlememizi önerdiğiniz yol nedir ? Adem güneş bey yardımcı olur musunuz