Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Seda Zeynep Köse Lviv hakkında bilinmeyenleri sizler için keşfetti

Giriş: 14.04.2016 - 18:48 | Güncelleme:

Seda Zeynep Köse, Ukrayna'nın şehirlerinden, en sevileni, spa turizmi ile önem taşıyan, gece hayatı kadar doğası tabiatı ve yaşamıyla ünlü Lviv'i sizler için keşfetti

UKRAYNA'NIN SAKLI CENNETİ "LVİV"

Yol maceralarımız, Habertürk ve Tatilstil işbirliğinde devam ediyor ve yeni durağımız Ukrayna'nın en güzel şehirlerinden biri olan Lviv. Bu yolculuk öncesinde, benimde kafamda aynı ön yargı yok değildi. Çünkü, bu tarihi ve kültürel dokusunu çok iyi bilmediğimiz şehir, ne yazık ki sadece eğlence ve gece hayatı ile ön planda kalıyor. Bunda, nüfusunun % 85'nin kadınlar oluşturuyor düşüncesinin de etkisi var şüphesiz. Ancak, inanın bu sadece bir şehir efsanesi. Ben, size Lviv'in bilinmeyenlerini ve duyulmayanlarını anlatacağım. Ve eminim, sonrasında, Lviv alternatif tatil rotalarınız arasında yer alacak. Hemen başında bir uyarı, Ukrayna para birimi Grivna. Lviv'de euro ile alışveriş yapamıyorsunuz. Kredi kartınızı ise, belli yerlerde kullanabiliyorsunuz, hemen hemen her yerde nakit alışveriş söz konusu, bu yüzden, şehre gider gitmez grivna alın. (100 UAH = 11 TL.)

Tatilstil.com Lviv turları için tıklayınız

İstanbul'dan yaklaşık 1 saat 50 dakikalık bir uçuşun ardından, Lviv Havalanına iniş yapıyoruz. Hafta sonu olmasına rağmen, oldukça sakin, yaz aylarında çok kalabalık olan bu havalimanı. Seyahatimiz boyunca bize eşlik edecek olan rehberimiz Enver bey tarafından çok güzel bir şekilde karşılanıyoruz. Transfer aracımızla, şehir merkezindeki otelimize geçiyor, eşyalarımızı bıraktıktan sonra; yine şehir merkezinde turumuza başlıyoruz. Lviv'de görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında, Rynok Square (Rynok Meydanı) yer alıyor. Bu meydan, Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer almakta, Lviv'in kalbinin attığı meydan olarakta tanımlanmakta. Meydanda yer alan, Amphitrite, Diana, Adonis ve Neptün heykellerini mutlaka görmelisiniz. 500 yıllık meydanda, yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri, şehri kuşbakışı görebileceğiniz kuleye çıkmak olacaktır. Tabii, 1200 basamak çıkmayı göze alıyorsanız...

Lviv'de en görülesi tarihi yapılardan biri de, Lviv Opera ve Bale Binası. Avrupa'nın en iyi opera binalarından biri olan yapının, ilginçte bir hikayesi var. 1895 yılında, burada bir opera binası yapılması için düzenlenen yarışmayı, Zygmunt Gorgolevski kazanır. Mimarın binayı, nehrin üzerine yapmak istemesi, sağlam olmayacağı konusunda şüphe doğurduğundan büyük tepki alır. Ancak, Svobody Caddesi'nde bulunan bina sağlam temeller üzerine kurulduğundan hala ayaktadır.

Bir diğer önemli yapı ise, Domician Katedrali. 13. yüzyılda ahşap olarak inşa edilen katedral, şehrin "old town" yani eski şehir diye tabir edilen kısmında yer alıyor. Katedral; ilki 1340 yılında olmak üzere, zaman içinde pek çok kez yangın hadisesi ile karşılaşmış. Aslında, Corpus Christi Roma kilisesi olarak tasarlanmış, daha sonra, şimdiki gibi Eucharist Yunan Katolik Kilisesi olarak hizmet vermeye başlamış.

Duraklarımızdan biri de, geleneksel Ukrayna lezzetlerini test edebileceğimiz bir restaurant oluyor. Aslında burası bir pub, fakat yemek servisleri de var ve oldukça da başarılı. Lviv seyahatimiz boyunca, en çok tükettiğimiz ürün et ve kruvasan oldu. Kruvasanı mayonezli ve hafif sarımsaklı bir sosla ve domates, salatalık, peynir, şarküteri ürünleri ve yumurta gibi, arzu ettiğiniz çeşitlerle tüketebilirsiniz. Bakın Ukrayna'da başka neler tattık ?

Lviv'in sadece bir eğlence, çikolata ve kahve cenneti olduğunu duyduysanız aldanmayın. Lviv'de yapabileceğiniz, o kadar çok şey var ki... Bunlardan biri, yemyeşil bir tabiat eşliğinde, doğa sporları yapmak. İşte ikinci gün duraklarımızdan ilki de, tam böyle bir yer oluyor. Sabah kahvaltısının ardından, aracımız ve rehberimiz eşliğinde, şehre yaklaşık 15 km. uzaklıkta yer alan Buhta Vikingiv'e geçiyoruz. Açıkçası, ben Lviv'de böyle bir yer olabileceğini düşünmemiştim. Doğanın içinde saklı bir cennet adeta. Çocuklu aileler için şahane bir tesis. Burada, gerçek bir rus hamamı deneyimi yaşabilirsiniz. Sauna sonrası defne yaprakları ile gerçekleşen rahatlatıcı masaj ve ardından kendinizi gölün serin sularına bırakmak. Benzersiz bir tecrübe diyebilirim.

Buhta Vikingiv'den hemen sonra, şehrin en iyi spa oteli Edem Resort'a geçiyor, her ne kadar, benim için, korku dolu olsa da, burada da atv aksiyonumuzu gerçekleştiriyoruz.

Ukrayna'ya, hele de Lviv'e gelmişken, Hürrem Sultan'ın doğduğu toprakları görmeden olmaz diyor ve doğayla içiçe saatlerin ardından, yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk sonrasında, Rohatyn'e çeviriyoruz rotamızı. Rohatyn; Roxalane, bildiğimiz adıyla Hürrem Sultan'ın memleketi olmasının yanı sıra, tarihi anlamda da önemli bir yere sahiptir.

Köyün hemen merkezinde yer alan Hürrem Sultan heykeli görülmeden geçilmemeli. Ayrıca Hürrem Sultan'ın babasının papazı olduğu ve kendisi tarafından yaptırılan Kutsal Ruh Kilisesi de, Rohatyn ziyaretinizin olmazsa olmaz noktalarından.

 

Lviv'de kalan son günümüzü şehrin sokaklarını keşfetmeye ayırıyoruz. Amaaa, Lviv'de bale izlemeden olmaz diyor ve son günün akşamında, nefis bir bale gösterisi izliyoruz. Biz "Giselle" i tercih ettik, ama, burada o kadar çok sanat şaheseri sahneye konuyor ki; kararsızlık yaşamıyor değilsiniz. Sözün özü, şehre geldiğinizde tarihi opera binasında, mutlaka bir gösteri izleyin derim, çok keyif alacaksınız.

Tatilstil.com'u ziyaret etmek için tıklayınız

Eğer, yakın bir yerlerde, keyifle tatil yapmak isterseniz; Lviv hem vizesiz seyahat edebileceğiniz, hem de oldukça ekonomik bir tatil rotası. Sadece, tek başınıza veya arkadaşlarınızla değil; ailenizle de rahatlıkla tatil yapabileceğiniz bir lokasyon. Biz çok keyif aldık, sizlerde alacaksınız garanti ediyorum. Bu kısa, ama, son derece keyifli tur için Tatilstil.com ve ekibine, turumuz boyunca kusursuz bir rehberlik örneği sergileyen rehberimiz Enver Bey, zarif eşi Victoria ve ekiplerine, Modern Art Otel yöneticileri ve personeline, turumuz boyunca, özellikle çekimlerde, desteğini esirgemeyen sevgili Aydın Bey'e çok teşekkür ediyorum. Yine, bizim çekerken çok eğlendiğimiz kamera arkası görüntülerle sonlandırıyorum satırlarımı, bir dahaki turda görüşmek üzere...

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

* Boim Chapeli
* St. George's Katedrali
* Lviv Milli Müzesi
* Tren İstasyonu
* Potocki Sarayı
* İlaç Müzesi

YEMEDEN / İÇMEDEN GELMEYİN

* Steak

* Pastırma

* Sıcak sushi

* Ördek

* Kruvasan (özellikle salamlı ve yumurtalı)

* Çikolata

* Kahve

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Yemeklerini çok seviyoruz
Diğer Yazılar
YENİ MEDYA

BOZCAADA'DA BİR HAFTASONU KAÇAMAĞI

Haberturk.com seyahat yazarı Seda Zeynep Köse, Ege'nin cennet köşesi Bozcaada'ya haftasonu kaçamağı yaptı. Adanın bilinmeyenlerini, lezzetlerini, tarihi dokusunu ve en keyifli yanlarını sizler için keşfetti

Bozcaada'da gidilecek yerler, Bozcaada'ya nasıl gidilir? Bozcaada plajları ve feribot saatleri
YENİ MEDYA

SEDA ZEYNEP KÖSE 'AŞIKLAR ŞEHRİ' PARİS'TE

Seda Zeynep Köse, Paris gezisinde, Fransa'nın başkenti Paris'e gitti, Eyfel kulesi, Louvre müzesi, Paris Montmartre tepesini sizler için ziyaret etti.

Fransa'nın Başkenti Paris'te gezilecek yerler
YENİ MEDYA

SEDA ZEYNEP KÖSE BENELÜKS TUR'LARININ ŞİRİN ÜLKESİ LÜXEMBURG'TA

Seda Zeynep Köse Almanya gezisi yaptı, Köln'e gitti, Schengen bölgesini keşfetti, Lüxemburg'u gezdi, sizler için Lüxemburg hakkında bilgi aldı

Benelüks turu Almanya Köln'ün ardında Schengen bölgesi ve Lüxemburg ile devam ediyor
YENİ MEDYA

ANTALYA'DA TURİZM KAN AĞLIYOR

Turizm açısından zor bir dönem geçiren Antalya'da son durum ne?

Alanya Antalya'da turizmin son durumu | Alanya, Antalya, Side gezilecek yerler