Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CARTAGENA (AA) - Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) liderleri arasında yürütülen barış görüşmelerinde varılan nihai barış anlaşmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kolombiyalı gençlere nasihat verdi.

        Cartagena kentinde düzenlenecek barış anlaşmasının imza töreninden önce yuvarlak masa toplantısında konuşan Kerry, Kolombiyalı gençlere, gelecek nesillerin iyiliği için ülke barışına sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

        Gerillaları gönüllü terk eden eski savaşçılar, mayın mağdurları ve isyancı karşıtı gruplarla bir araya gelen Kerry, katılımcılara, "Bir kimse eline silah alabilir, etrafı patlatabilir ve insanlara zarar verebilir ancak bu olumlu bir değişim meydana getirmez." dedi.

        Konuşmasında, "ABD, değişim için verdiğiniz mücadeleyi yakından takip ediyor." ifadesine yer veren Kerry, ABD, Norveç ve ortak ülkelerin, gelecek 5 yıl içinde Kolombiya'nın mayınlardan temizlenmesi için 105 milyon dolar ödenek ayırdığını sözlerine ekledi.

        FARC liderleri, cuma günü Kolombiya hükümeti ile vardıkları barış anlaşmasını oy birliğiyle kabul etmişti.

        FARC lideri Ivan Marquez, ülkenin güneyindeki kırsal bir bölgede düzenlenen bir haftalık toplantının ardından yaptığı açıklamada, örgüt liderlerinin barış anlaşmasına tam destek verdiğini belirtmişti.

        Örgütün, Devrimci Silahlı Güçler olarak düzenlenen son toplantısında, silahların gelecek altı ayda Birleşmiş Milletler (BM) destekli gözlemcilere teslim edilmesi ve seçimlerde nasıl yer alacağına dair yol haritası ele alınmıştı.

        Hükümet ile FARC arasında Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da barış görüşmeleri başlamıştı. Savaş mağdurlarına tazminat ödenmesi, mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele gibi konularda uzlaşan taraflar, 25 Ağustos'ta Havana'da barış anlaşmasını imzalayarak, ülkedeki 52 yıllık savaşı sona erdirmişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler