Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Yeşilçam'dan nostaljik esintiler - III
        1

        HİNDİSTAN CEVİZİ (1967)

        Filiz Akın

        Osman F. Seden'in yönettiği siyah beyaz filmde Filiz Akın'a Zeki Müren ile Sadri Alışık eşlik etti.

        'Zeki' ile 'Osman', gemilerde çalışarak geçinen aşk mağduru iki kafadardır. Çalıştıkları gemiyi, görünüşte yabancı uyruklu görünen kadının sebep olduğu bir kavgaya karışarak kaçırırlar. Bunun üzerine bu kadını da yanlarına alarak gizlice başka bir gemiye binerler. 'Zeki' ilk başta bu kadından hoşlanmasa da zamanla ilgi duymaya başlar ve adını Hindistan cevizi koyar.

        2

        CİLVELİ KIZ (1969)

        Filiz Akın - Kartal Tibet


        Türker İnanoğlu'nun yönettiği 'Cilveli Kız', iki ünlü oyuncunun başrolü paylaştığı 11 filmden biri.

        İş adamı 'Hayrullah Bey'in oğlu olan 'Aydın', 'Okşan' adında barda çalışan bir kadına aşıktır. 'Aydın', 'Okşan' ile evlenmek istese de 'Hayrullah Bey' bu evliliğe karşıdır. Bu sırada 'Hayrulllah Bey', vapurda 'Kiraz' adında işportacılık yapan bir kız ile tanışır. 'Hayrullah Bey', 'Aydın'ın Okşan'ın elinden kurtarması için 'Kiraz'a para teklif eder.

        3

        SES SİNEMASI

        1970'li yıllardan İstanbul'un gözde sinema salonu Ses Sineması.
        'İki film birden' dönemleri...
        Her ne kadar çekildiği gün bir Yeşilçam filmi gösterimde değilse bile sinema salonunun Yeşilçam Sokağı'na yakın olmasıyla bu fotoğraf, Yeşilçam'ın nostaljik esintilerinden biri.

        4

        FATMA GİRİK - MEMDUH ÜN

        Türk sinemasının 'Dört Yapraklı Yonca'sının üyesi Fatma Girik ile ölümsüz aşkı ünlü yapımcı ve yönetmen Memduh Ün'ün 1970'li yıllardaki Bodrum tatilleri.
        Yanlarında çok sevdikleri köpekleriyle birlikte sahilde tur atıyorlar.

        5

        YILANLARIN ÖCÜ (1985)

        Nur Süer - Kadir İnanır - Fatma Girik - Serpil Çakmaklı - Erdal Özyağcılar


        Şerif Gören'in yönettiği filmin set arasında oyuncular güneş banyosu yapıyor.
        Fakir Baykurt, 1954'te yazdığı bu romanı nedeniyle hakkında açılan soruşturmanın sonucunda öğretmenlikten uzaklaştırıldı.

        'Yılanların Öcü', daha önce 1962'de sinemaya uyarlanmıştı. Eser, ilk filmden 23 yıl sonra başka yönetmen ve oyuncularla yeniden yorumlandı.
        Uşak'ın Çınarcık Köyü'nde çekilen filmin bazı sahneleri dönemin sansür kurulu tarafından kesilmişti.

        Anadolu'nun ücra bir köyünde sorunlu kişiliğe sahip 'Haceli' ile eşi 'Fatma', köydeki kuraklık ve nem sebebiyle yeni bir eve ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sebeple yeni bir ev yaptırmak zorundadırlar. Bu yeni evin yeri başka bir köylü ailenin, 'Irazca' ile oğlu 'Kara Bayram'ın yaşadıkları evin hemen önüdür. Haliyle 'Irazca' ve ailesi tarafından istenmeyen bu inşaat, köyün çıkarcı muhtarının da destekleri sayesinde temellerine kavuşur. Ancak asıl hikâye burada başlar. Bir ev yüzünden iki aile başta olmak üzere tüm karakterler türlü dramlara konu olurlar.

        Yeşilçam;

        Türk sineması, 1960'tan sonra büyümeye başlayınca yapım şirketleri, ofislerini İstanbul'un merkezi konumundaki Beyoğlu'nda açmaya başladı.

        Bir süre sonra yapım şirketlerinin çoğunun ofisleri Yeşilçam Sokağı'nda olunca Türk sineması için 'Yeşilçam' tabiri kullanılmaya başlandı.

        1973'te TV'nin yaygınlaşmasıyla zayıflayan Türk sineması, 1975'ten itibaren seks filmlerinin hegomanyasına girmesiyle Beyoğlu'ndaki birçok yapımcı, film çekemediği için sinema işinden uzaklaştı.

        Yeşilçam Sokağı'ndaki yapımcı ofisleri de birer birer kapanınca 'Yeşilçam' tabirinin kullanımı 1980'den sonra tamamen bırakıldı.

        Bu nedenle 1960 - 1980 arasındaki dönem; Yeşilçam, bu dönemde çekilen filmler ise Yeşilçam filmleri olarak tanımlanıyor. Bu dönemde 3.825 film çekildi.

        Günümüzde ise yapım şirketlerinin ofisleri genel olarak Levent'te. 'Yeşilçam Sineması'ndan yola çıkacak olursak günümüz Türk sineması, 'Levent Sineması' olarak tabir edilse yeridir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ