Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik 103 milyon dolarlık girişim yatırımıyla Türkiye sınıf atladı - Girişimcilik Haberleri

        Yeni yıla girmemizin üzerinden henüz bir ay geçmeden girişim ekosistemimizin 2017 performansı gün yüzüne çıktı. Startups.watch’un açıkladığı istatistiklere göre, Türkiye’deki girişimlere geçtiğimiz yıl boyunca 162 melek girişimci ve girişim sermayesinden 103 milyon dolarlık yatırım yapılırken, özel sermaye yatırımları da eklenince toplam yatırım tutarı 177 milyon doları buldu.

        Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, girişim yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 102 artarken, 2017 yılı tüm zamanların en çok yatırım yapılan dönemi oldu. Rakamlara bakıldığında, Türkiye’nin 2017 erken dönem yatırımlarında 100 milyon dolar barajını geçerek bir üst lige çıktığı ve bu alanda Avrupa’nın en büyük 16’ncı pazarı konumuna yükseldiği görülüyor. Bu sayede, önceki yıllarda komşu ülkeler ve Ortadoğu ile yarışan ekosistemimiz artık birinci lig diye anılan Hollanda, İspanya, Belçika, İtalya, Finlandiya, Danimarka ve Norveç gibi ülkelerle rakip haline geldi.

        Söz konusu dönemde, İngiltere, Almanya, Fransa ve İsveç gibi ülkeler ise girişimlerine yapılan milyar dolarlık yatırımlar ile ‘süper lig’deki konumlarını korudu.

        REKLAM

        EN YAKIN RAKİBİMİZ POLONYA

        Avrupa’da 4 ülke milyar doların üzerinde yatırım alırken, 8.2 milyar dolar ile Birleşik Krallık birinci, 3.6 milyar dolar ile Almanya ikinci, 3.1 milyar dolar ile Fransa üçüncü ve 1.1 milyar dolar ile İsveç dördüncü en çok yatırım alan ülke oldu. Girişimlerine Türkiye’dekilere kıyasla milyon dolar fazla yatırım alan Polonya ise, yine Türkiye’nin basamak üstünde yer alarak ülkemizin bu alandaki en yakın rakibi konumuna geldi.

        EN ÇOK YATIRIMI FINTECH’LER ALDI

        2017 yılında 18.6 milyon dolar yatırım alan fintech’ler (finans teknolojileri), bir önceki yıl olduğu gibi 2017’de de en çok yatırım çeken alan olarak göze çarpıyor. Startups.watch raporunda, blockchain ve kripto para dünyasındaki gelişmelerin de henüz Türkiye’ye yatırım anlamında yansımadığı fakat, 2018 yılında bu durumun değişerek söz konusu alanlara yatırım yapılmasının beklendiği kaydedildi.

        Raporda, kişi başına düşen yatırımlar dikkate alındığında ise Türkiye’nin Avrupa’da 35 ülke arasında 31’inci sıraya kadar gerilediği bilgisine yer verildi. Türkiye’nin en yakın rakibi Polonya’nın yatırım tutarı sıralamasında Avrupa 15’incisi ve kişi başına düşen yatırımlarda ise Avrupa 22’ncisi olduğu göz önüne alındığında, Türkiye’nin kişi başına düşen girişim yatırım seviyesi anlamında kat etmesi gereken yol daha net görülüyor. V-count, en çok çekti.

        KURUMLARIN YATIRIM YAPMA İLGİSİ ARTIYOR

        2017 yılında yapılan yatırımların yüzde 7.6’sını kurumlar yaptı. Kurumlar son yıllarda kuluçka, hızlandırma ve hackathon ile girişimlerle yakınlaşmaya başlamışlardı; bu oranla yatırım yapmaya da ilginin arttığı gözlendi.

        Agito, Amadeus Capital, Bluestein & Associates, Boğaziçi Ventures, Demirören Ventures, Growth Circuit Ventures, Idacapital, Logo Ventures, Vostok Emerging Finance bu sene ilk kez yatırım yapan firmalar ve yatırım şirketleri olarak ekosisteme giriş yapmış oldular.

        TÜRKİYE'YE DAHA ÇOK YAZILIMCI GEREKİYOR

        Birleşik Krallık ve Almanya gibi gelişmiş ekosistemlerde 800 binin üzerinde yazılımcı bulunurken, Türkiye’de bu sayı 123 bin seviyesinde. Türkiye’de her 1 milyon kişiye 2 bin yazılımcı düşerken, İsveç, Hollanda ve İsviçre gibi ülkelerde bu rakam 18 binin üzerinde.

        ORTADOĞU'DA İLK 3'TEYİZ

        binin Ortadoğu’da ilk 3’teyiz Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki yatırımlar değerlendirildiğinde Israil, Arap Emirlikleri ve Türkiye ilk üç sırayı alıyor.

        MUHASEBE GİRİŞİMİ PARAŞÜT 2017'DE 2 KAT BÜYÜDÜ

        Ön muhasebe alanındaki işlemleri dijitale ve mobile taşıyan Paraşüt, 2017’yi iki katı bir büyüme oranı ile kapadığını duyurdu. KOBİ’lerin sağlıklı bir biçimde büyümelerinin ilk öncelikleri olduğunu söyleyen Paraşüt Kurucu Ortağı Sean Yu, “2018 ve takip eden yıllarda daha çok KOBİ’ye ulaşarak daha fazla büyüyebilmek ve alanımızdaki en büyük teknoloji geliştiricisi olmak amacıyla çalışmaya devam edeceğiz. KOBİ’lere, fatura takibi, cari hesap takibi, gelir/gider takibi, raporlama, e-fatura, online tahsilat gibi ön muhasebe faaliyetlerinin yönetimini sağlamanın yanı sıra, CRM entegrasyonu ile de KOBİ’lerin aynı zamanda müşteri ilişkileri yönetimini de yine Paraşüt üzerinden yapmalarına olanak tanıyoruz” ifadesini kullandı.

        REKLAM

        GİRİŞİMLER, 3S LANDING PAD İLE SİLİKON VADİSİ'NDE İŞE BAŞLIYOR

        StartersHub, girişimcilik platformu Startupbootcamp ve beş üniversitenin bir araya gelerek oluşturduğu kuluçka merkezi Starcamp işbirliğiyle hayata geçirilen 3S Landing Pad, dünyanın dört bir yanındaki girişimleri altı ay boyunca Silikon Vadisi’nde ağırlayacak.

        Girişimlerin global pazara açılmalarını hedefleyen platformda, başta dijital sağlık, büyük veri ve iş analitikleri, yapay zekâ ve makine öğrenimi, nesnelerin interneti (IoT), seyahat ve lojistik, fintech alanlarında faaliyet gösteren girişimlere destek olunuyor.

        Programa seçilen girişimler 40 bin dolar finansal destek, programın sonunda 250 bin dolara kadar devam yatırımı elde edecekler. StartersHubGlobal Managing Director’ı Çiğdem Toraman, “ABD’ye ve özellikle San Francisco’ya taşınan girişimlerin çok daha hızlı büyüdüğünü, daha yüksek değerlemelere çok hızlı ulaştığını ve daha fazla yatırımcıdan ek fonlama aldığını gözlemledik” dedi.

        YENİ YATIRIM ALAN EXPERTERA HİZMET İHRACINA BAŞLAYACAK

        Esnek (on-demand) uzmanlık platformu Expertera, 17.1 milyon lira değerlemeyle yeni bir yatırım aldı. Girişime yatırımı, bünyesinde 600’ü aşkın yazılımcı bulunduran teknoloji firması Etiya gerçekleştirdi. Anlaşma kapsamında, Expertera’nın Etiya’ya ait San Francisco, Amsterdam, Dubai, Singapur ve Lviv ofislerini kullanabileceği kaydedildi.

        Expertera Kurucusu Alp Sezginsoy, “Firmalara hiyerarşik düzen yerine yakasız çalışmayı, verimlilik odaklı esnek zamanlı uzman işgücü ve sonuç odaklı uzman kadrolarla çalışmayı sağlıyoruz. Bugün 100’den fazla pazarda 15 binin üzerinde tecrübeli uzman ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hem Türkiye’de, hem de dünyada işin geleceğini oluşturmaya ve geleceğin işgücünü firmalara sunmaya, bu alanda servislerimizi artırmaya devam edeceğiz” dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ