Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Broadcom, Qualcomm'u 130 milyar dolara satın almak istiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Broadcom çip endüstrisinde taşları yerinden oynatacak iddia boyutundaki hamlesini resmiyete döktü ve mobil telefon çipi üretiminde dünya lideri olan Qualcomm için resmi satın alma teklifinde bulundu.

        REKLAM

        Qualcomm'a her bir hisse için 70 dolarlık teklif sunan Broadcom böylelikle 105 milyar doları gözden çıkardı. Qualcomm'un 25 milyar dolar civarındaki borcu da dahil edildiğinde satın almanın boyutu 130 milyar dolar oluyor.

        Teklif kabul edilirse, 2015 yılında bilgisayar devi Dell'in 67 milyar dolar karşılığında EMC'yi satın almasını da neredeyse ikiye katlayarak teknoloji kategorisinde en büyük satın alması olacak. Broadcom bu satın almayla 300 milyar dolar büyüklüğe sahip çip endüstrisinde Intel ve Samsung'un arkasında dünyanın en büyük 3. çip üreticisi olacak.

        Broadcom CEO'su Hock Tan, yaptığı açıklamada "Küresel müşterilerimizin bu birleşmeyi sahipleneceğinden emin olmasak böyle bir teklifte bulunmazdı. Ortaya çıkacak şirket teknoloji ve ürünlerinde etkileyici bir portfolyoya sahip bir küresel iletişim lideri olacak." dedi.

        Çip üreticilerinin yıllık geliri
        Çip üreticilerinin yıllık geliri

        GELİRLERİ 23 MİLYAR DOLAR ARTACAK

        Kablosuz ve bluetooth çip altyapısında güçlü olan Broadcom, bu satın almayla eksik olduğu LTE ve 5G ekipmanlarındaki boşluğu doldurmak istiyor zira çip endüstrisi son dönemde oldukça hareketli.

        Daha önce de SoftBank, çip tasarımcısı ARM için 31 milyar dolar, Intel de Altera için 16.7 milyar dolar ödeyerek ses getiren satın alma faaliyetinde bulunmuştu. Broadcom'un almak istediği Qualcomm da Hollandalı yarı iletken üreticisi NXP'yi geçen yıl 39 milyar dolar karşılığında bünye katmış ancak Avrupa Komisyonu'nun rekabet soruşturması engeliyle uğraşıyor.

        Öte yandan Qualcomm'un böyle bir birleşme aramadığı da gelen haberler arasında. Firma tarafından yapılan açıklamada teklifin Qualcomm hissedarlarının en yüksek çıkarları doğrultusunda değerlendirilerek hareket edileceği belirtilse de analistler Qualcomm cephesinin Broadcom'un hamlesini fırsatçı ve kelepir olarak görüyor.

        Zira Qualcomm hisseleri Apple ile yaşanan sorunlar öncesinde aralık ayında 70 doların üzerinde işlem görüyordu, keza 2014 yılında da 80 doları görmüştü. Üstelik, söz konusu satın almayla Broadcom yıllık gelirlerine 23 milyar dolar eklemiş olacak.

        Hissefiyatlarına göre göre yapılan hesaplamalarda Broadcom'un piyasa değerinin 112 milyar dolar, Qualcomm'un ise 91 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ