Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu Akkuyu'dan çekildi - Enerji Haberleri

        Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili uzun süredir devam eden iddia ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Reuters haber ajansı tarafından Rus gazetesi RBC'ye dayandırılarak verilen haberde, Akkuyu Nükleer Santralı inşaatı projesinde Rusya'nın ortağı olan Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın projeden çekildiği bildirildi.

        Rosatom'un iki Türk firmasıyla 23 milyar dolar bedelle yapması planlanan santral inşası için devreye Japonya'da benzer bir projeyeiştiraki olanElektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) girebileceği belirtiliyor.

        RBC'nin Rosatom'a yakın iki kaynağa doğrulatarak verdiği haberde Türk temsilcileri Kalyon ve Kolin İnşaat'tan herhangi bir yorum alamadığı açıklandı.

        Cumhuriyet Gazetesi'nden Çiğdem Toker ise kulis bilgisi olarak bugünkü köşe yazısında, EÜAŞ'a ait Jersey Kanal Adaları'nda bulunan kamu sermayeli EUAS ICC şirketinin Akkuyu ortaklığı ile ilgilendiğini yazdı. Şirket, 2015 yılında 50 milyon dolar sermayeyle kurulmuştu.

        REKLAM

        Toker,EÜAŞ’ın Genel Müdürü'nün demeçlerine dayandırarak kaleme aldığı yazıda EÜAŞ'ın Jersey’de şirket kurma nedenini Sinop’a kurulması öngörülen Nükleer Güç Santralı (NGS) sürecinde kolaylık ve pratiklik sağlanması olarak belirtiyor. Türkiye'nin ortağı olan Japonya ve Fransa'nın da off-shore şirketi bulunuyor.

        Anadolu Ajansı da Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumunun, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ortaklığından çekilme kararı aldığını belirtti.

        AA muhabirinin şirket yetkililerinden edindiği bilgiye göre, CKK konsorsiyumu 4 bin 800 megavat kapasiteli ve yatırım bedeli 20 milyar doların üzerinde olan Akkuyu NGS'ye ortak olma konusunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ile yaptığı görüşmelerde ticari konularda anlaşmaya varamadı.

        CKK konsorsiyumu, geçen yıl haziranda Rosatom ile santralin yüzde 49 hissesinin devrini öngören bir protokol imzalamış fakat sonrasında ana anlaşma için bir neticeye varılamamıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ