Türkiye, doğal gaz gereksiniminin yarısına yakın bölümünü Rusya’dan karşılıyor. Rus gazının her 1000 metreküp fiyatı, yılın ikinci çeyreğinde (1 Nisan’dan geçerli) 170 dolar düzeyinden 208-209 dolara kadar çıkacak. BOTAŞ’ın, ithalat maliyeti artacak. Diğer yandan Türk Lirası da son birkaç haftada hızla dolar karşısında değer kaybetti. Gerek ithalat fiyatının yükselmesi, gerekse de TL’deki değer kaybının gaz tarifesi üzerinde baskı oluşturduğu ifade ediliyor.
NE BEKLENİYOR?
BOTAŞ; (tüm abone gruplarında) Ocak ve Şubat’ın ardından Mart’ta doğal gaza yüzde 1 zam yapmıştı. Şirket, bugün 1 Nisan’dan geçerli yeni doğal gaz fiyatlarını açıklayacak.
Sektör kaynakları, BOTAŞ’ın ithalat maliyetlerinin (Brent petrol ve türevlerindeki yukarı yönlü harekete bağlı olarak) arttığını ve dolar kurunun da yükseldiğini anımsattı. Kaynaklar, BOTAŞ’ın, 1 Nisan’da Rusya’dan ithal edeceği her 1000 metreküp gazın fiyatının bin 700 TL’nin üzerine çıkacağını söyledi.
Kaynaklar, abone ya da kullanıcı grubuna göre farklı oranlarda gaz fiyatında “merdiven” tipi artış yapılabileceğini belirterek, “Konutlarda düşük yüzde 1-2 düzeyinde bir artış olabilir. Sanayide orta, santrallarda görece yüksek zam gündeme gelebilir” dedi. Doğal gazla çalışan santrallar, olası artışı da dikkate alarak yarınki elektrik satış fiyatlarını hesapladı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.