Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar fiyatı son dakika! 1 dolar fiyatı, dolar kuru ne kadar? İşte 3 Mayıs 2018 güncel rakamlar... - Döviz Haberleri

        Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeyin üç kademe altına çekerken dolar/TL üç haftanın zirvesini görmüştü.

        FED'in ertesi akşam faiz toplantısı sonrasında çıkan kararı ise dolar / TL için anlamlı bir harekete neden olmadı ancak enflasyon oranının beklentilerin üzerinde çıkması üzerine dolar rekor kırdı ve 4.2296 TL'yi gördü. Euro ise 5.0731 TL'ye kadar çıktı.

        Saat 10.10 itibariyle dolar 4.2010 TL, euro ise 5.0340 TL'den el değiştirdi.

        S&P dün gece yayımlanan derecelendirme raporunda; enflasyon görünümünde bozulma, TL'deki değer kaybı ve ülkenin bozulan dış pozisyonunu gerekçe göstererek bir kademe düşürürken, görünümünegatiften durağana çevirdi. Böylece kredi notu BB-'ye inmiş oldu.

        REKLAM

        TL piyasalarda gelişmekte olan benzer ülke para birimlerinden negatif ayrışması ve en kötü performansı gösteren para birimi

        olmasıyla dikkati çekiyor.

        GENİŞLEMECİ POLİTİKALAR DA TL ÜZERİNDE BASKI YARATIYOR

        S&P kararının dışında bankacılara göre TL'deki değer kaybında yaklaşan seçimler öncesi mali açıdan genişlemeci politika, açıklanan PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesi, dolardaki küresel değerlenme eğilimive ABD faizlerindeki yüzde 3'lü seviyelere ulaşan artış da etkili oluyor.

        Küresel piyasalarda dolar endeksi 92.603'e yükselerek 9 Ocak'tan beri en yüksek seviyesinde.

        Bir bankacı, "TL'deki baskının kuvvetli olmasında iki etken öne çıkıyor. Birincisi doların biz tatildeyken ciddi değerkazanması ikicisi ise S&P'nin not indirimi" dedi.

        Başka bir bankacı da ana iki etkeni teyit ederken bunun yanında, "Seçimler öncesi faizleri, Hazine borçlanma ihtiyacınıilk etapta artıracağı belli olan genişlemeci maliye politikaları piyasalarda endişe yarattı. Hükümetin bu paketin finansmanının hazır olduğunu belirtmesine rağmen piyasa bunların verilere yansımasını görmek istiyor. Aksi takdirde bütçe açığının GSYH'yaoranı kalıcı olarak yıllık 0.7 puan artış gösterecek. Bugün açıklanan PMI verisinin ekonomideki öngörülere paralel bir ivme kaybına işaret ediyor. Bunlar da TL'deki baskıyı artıran yan etkenler oldu" dedi.

        REKLAM

        Maliye Bakanı Naci Ağbal, emekliye ikramiye, imar affı ve 183.5 milyar TL'lik alacağa yapılandırma içeren, bütçeye maliyeti 24 milyar lirayı bulan tasarı kapsamında 15-16 milyar liralık gelir beklendiğini, tedbirlerle bütçe dengesinin sürdürüleceğini belirterek, seçim öncesi popülist politika eleştirilerini reddetmişti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ