Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar son dakika! Dolar kaç lira? 12 Nisan döviz kurları ne kadar? - Döviz Haberleri

        Dolar/TL, genel olarak İstanbul seçimlerindeki belirsizliği ve ABD ile ilişkileri izlerken piyasalarda dünTCMB'nin net rezervlerinde düşüşün etkisiyle kur yükseldi. Güne 5.68 seviyesinde başlayan dolar öğleden sonra 5.7580 seviyesine kadar çıktı.

        Gelişmekte olan para birimleri dün dolar karşısındapozitifken, TL dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti.Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi CDS de 19 baz puan artışla 430 seviyesini aştı.

        TCMB'nin net uluslararası rezervleri 5 Nisan itibarıyla 1.8 milyar dolar düşüşle 27.9 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası'nın (TCMB) net döviz rezervleri Mart başından itibaren aralıksız ilk üç haftada toplamda 9.1 milyar dolar azaldı.

        REKLAM

        Bankacılar, swap hacminin ilgili haftada 2.6 milyar dolar arttığını, brüt ve net rezervlere katkı yaptığını söyleyerek, buna rağmen net rezervlerde görülen düşüşün bir bölümünün dış borç ödemesinden kaynaklanabileceğini belirtti.

        12 Nisan günü dolar kuru 5.7485 ile yukarı yönlü başladı ve günün ilk saatlerinde 5.7750'ye tırmandı ve kademe kademe 5.80 seviyesi aşıldı. Euro 6.55 direncini kırarken, sterlin de bir ara 7.60 TL üzerinde el değiştirdi.

        Böylelikle, dolar/TL, Türkiye'nin Londra'da swap piyasasına yönelik hamlesi dönemindeki seviyesine yaklaşmıştı. Bu süreçteCDS 50 baz puan,2 yıllık gösterge tahvil de 350 baz puan artarken, borsadaki kayıp yüzde 5'e yaklaştı.

        DOLAR

        $
        28,7044 0,15
        • Alış: 28,6850
        • Satış: 28,7238
        Son Güncellenme Tarihi: 18/11/2023 09:51:07

        Bununla birlikte,TCMB verilerine göre altı aydır kesintisiz artan yurt içi yerleşik bireylerin döviz mevduatı yerel seçimi takip eden haftada, 6 ayın ardından ilk kez düşüş gösterdi ve kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 Nisan ile biten haftada yaklaşık 800 milyon dolar azalışla tarihi zirvesinden 181.13 milyar dolara geriledi.

        Öte yandan uzmanlar TL'nin fiyatlanması konusunda neyin etkili olduğu konusunda tam bir konsensüs içerisinde değil.

        Analistler, seçim belirsizliği ve dün Pompeo'nun"S-400'lerin aktif olduğu bir yerde F-35'lerin aynı anda uçması mümkün değil." türünden demeçlerin TL varlıklar üzerinde baskı unsuru olduğunu yinelese de analistlerin bir bölümü seçimlerin net bir etkisinin olmadığını ancak İstanbul'un tekrarlanması durumunda hareket yaşanabileceğini belirtiyor. S-400 konusunda da kısa vadede çözüm yolu görülmemesine rağmen demeçlerdeki tonun piyasayayansımasınındar bantta yansıdığı görüşü de söz konusu.

        Bir kısım analist reform paketinin sınırlı bir etkisinin olduğuna dikkat çekilirken TL'ye karşı negatif bakış açısının sürdüğü vurgulanıyor ve yatırımcının "TL neden değer kazansın?" sorusuna cevap bulamadığı da belirtiliyor.

        Bugün piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'na katılacak ve bu kapsamda Washington'da temaslarda bulunuyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ