Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar 5.75 üzerini gördü - Döviz Haberleri

        Güne 5.6723/5.6875 seviyesinde olan dolar/TL gün içinde 5.7577'ye kadar yükseldi ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Kurdaki artışta İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin yanı sıra Türkiye-ABD ilişkilerinin gergin seyri ve TCMB'nin net rezervlerinde düşüş etkili oldu. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 19 baz puan artışla 431 baz puana çıkarak yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesini gördü.

        Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta yüzde 17.71, iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 22.70 seviyesindeydi.

        DÜN SERT HAREKET YAŞAMADI

        Kurda dün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ABD'nin Patriot vermemesi durumunda bir S-400 alımının gündeme gelebileceğini açıklaması ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın reform paketini açıklamasının ardından hafif dalgalansa da sert bir hareket yaşanmadı.

        REKLAM

        Bakan Albayrak, 2019 yılı reform programında önceliği kamu bankalarının sermayelendirilmesine ve geri dönmeyen kredi oranı yüksek olan enerji ile inşaat kredilerinin bilanço dışına taşınarak bankaların rahatlatılmasına verdi.

        Bankacılar, kamu bankalarına DİBS (devlet iç borçlanma senedi) ihracı yoluyla 28 milyar lira tutarında sermaye katkısıbaşta olmaküzere Bakan Albayrak'ın reformlarını bazı açılardan olumlu bulurken, kimi analsitler ise bütçe üzerinde baskı yaratabileceği endişesiyle bekleyip görme taraftarı.

        11 Nisan günü dolar/TL 5.6850 ile başladı. Öğlen saatlerinde yukarı yönlü hareketle dolar kuru 5.75 direncini kırdı. Euro/TL 6.50 ve sterlin/TL de 7.54'de dalgalanıyor.

        Açıklanan verilere göre TCMB'nin net uluslararası rezervleri 5 Nisan itibarıyla 1.8 milyar dolar düşüşle 27.9milyar dolara geriledi. Rezervler bir önceki hafta 29.7 milyar dolar olmuştu.

        DOLAR

        $
        28,7044 0,15
        • Alış: 28,6850
        • Satış: 28,7238
        Son Güncellenme Tarihi: 19/11/2023 10:41:06

        Piyasaların gözü ise hala belirsizliğini koruyan İstanbul'daki yerel seçimlerin sonucunda. Yerel seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nın İstanbul Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım'dan daha fazla oy aldı.

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK) AKP'nin İstanbul'da 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddederken, İstanbul'da 21 ilçede 51 sandıkta oyların tekrar sayılmasına karar verdi.

        AK Parti, "olağanüstü itiraz" yolunu kullanarak İstanbul'da seçimin yenilenmesi talebinde bulunacağını açıkladı.

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da İstanbul'daki bazı seçim uygulamalarının şaibe yarattığını, sonuçları iptale götürebileceğini söylemişti.

        Piyasaların izlediği Fed tutanakları ve AMB Başkanı Draghi'nin açıklamalarından ise beklentilerin dışında bir sürpriz çıkmadı. Fed'in 19-20 Mart tarihli toplantısının tutanakları yayımlandı ve bu tutanaklara göre, "Üyelerin çoğuna göre riskler 2019'da faizleri sabit tutmayı gerektiriyor" vurgusu yapıldı. Brexit'in ise 31 Ekim'e kadar ertelenmesine karar verildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ