Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Stoltenberg: NATO Türkiye’deki varlığını artıracak

        Bahar BAKIR - GAZETE HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın temmuzda katılacağı Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleşecek olan NATO Liderler Zirvesi öncesinde, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı.

        Toplantıda Rusya’nın Ukrayna ve Suriye’deki yayılması, Türkiye’nin Suriye sınırına yönelik DAEŞ saldırıları ile Irak’ın istikrarı ele alındı. Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Müttefikimiz Türkiye, DAEŞ ’in şiddetinden ve ortaya çıkardığı karışıklıktan en fazla etkilenen NATO ülkesi” ifadesine yer verdi. Stoltenberg, Türkiye’deki NATO varlığının artırılacağını belirterek, “NATO gemileri Türk limanlarına gidiyor, AWACS’lar görev yapıyor” dedi.

        Genel sekreter, “Gelecek önlemler kapsamında karadan havaya savunma füze sisteminin (SAMP-T) Türkiye’de konuşlanması ve sınırda ‘hava polisliği’nin hayata geçmesi var” diye konuştu.

        Stoltenberg, yaptığı açıklamada, Kilis’e yönelik DAEŞ saldırılarıyla ilgili olarak, “Çok sayıda saldırı söz konusu. Sivil kayıplar var. Durum hepimiz için endişe kaynağı. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde. Suriye- Türkiye sınırındaki bu gergin durumu, son Ankara ziyaretimde de ele aldık. Bu, gündemimizin önemli maddelerinden biri.

        NATO Türkiye’nin güvenliğine katkı vermeye devam edecek. Bu toplantıda daha fazla ne yapabileceğimizi tartışacağız” değerlendirmesinde bulundu. Genel sekreter, “NATO, Karadeniz’de varlığını zaten artırdı. Ankara’yı ziyaretimde Cumhurbaşkanı ile daha fazla ne yapılabileceğini konuştuk. Görüşmeler sürüyor” bilgisini verdi.

        HABERTÜRK’e konuşan üst düzey NATO kaynakları, yeni dönemde NATO’nun Türkiye’nin sınır güvenliği için atmayı planladığı adımları istihbarat paylaşımının artırılması, NATO uçak ve gemilerinin sayısının çoğaltılması, hava polisliği ile göçün izlenmesi olarak açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ