Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avrupa Komisyonu'ndan Bosna'ya uyarı

        Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden SorumluÜyesi Stefan Füle, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Bosna-Hersek'inbaşkenti Saraybosna'da siyasi parti lideriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

        Bosna Hersek'teki temaslarını tamamladıktan sonra basın mensuplarınınkarşısına çıkan Füle, Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda Bosna-Hersek'euyarılarda bulundu.

        Nisan ayı içinde Bosna-Hersek hükümetindeki 6 siyasi partinintemsilcileriyle yapmayı planladıkları üst düzey toplantıların üçüncü ayağınıülkedeki siyasilerin sorumsuzluğu nedeniyle iptal ettiğini açıklayan Füle,Seydiç-Finci kararının uygulanmamasından dolayı ülkedeki siyasetçileri suçladı.

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Bosna Hersek aleyhine 2010 yılındaverdiği ve ülkenin AB üyeliği önündeki en büyük engel olarak görünen kararın 3yıldır uygulanmadığını ve anayasada gerekli düzenlemelerin halen yapılmadığınıifade eden Füle, konuyla ilgili yeni düzenlemeler hakkında AB Dış İlişkiler veGüvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın ve AB üyesi ülkelerinkarar alacağını söyledi.

        Füle, "Ben kendileri tavsiyelerimi bildireceğim. Umuyorum ki üyeülkelerin alacağı karar uzun yıllardır devam eden bu soruna çözüm olacaktır"dedi.

        Füle ayrıca, BosnaHersek'in AB üyeliğinin değerlendirmeye alınabilmesiiçin öncelikli olarak söz konusu kararın uygulanması ve anayasada da buna uygundeğişiklikler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ