Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "İzmir için güzel iş" - AIRPORT Haberleri

        Nihat DELİBAŞI / İZMİR (AHT)

        İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na çağ atlatacak imzalar dün (pazar) atıldı. Yeni İç Hatlar Terminali yapımı ve 2032'ye kadar İç ve Dış Hatlar Terminali İşletmesi için açılan ihaleyi kazanan TAV Havalimanları ile Ulaştırma Bakanlığı arasında sözleşme imzalandı. Yeni CIP Salonu'nun da açılışının yapıldığı törende TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a kazandıkları ihalenin 610 milyon euroluk temsili çekini verdi. Yıldırım, "İzmirliler zaten hizmet için çok bekledi. İzmir'in kayıp yılları var. Kayıp yıllarını da dikkate alarak gelin iki yıllık inşa süresini 20 aya bağlayalım." dedi. Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan ihaleyi 610 milyon euroya kazanan ve KDV bedeliyla birlikte bu rakam 730 milyon euroya çıkacak olan TAV Havalimanları, ihale kapsamında 250 milyon euro yatırım gerçekleştirecek. İzmir Adnan Menderes Havalimanı için açılan toplam imza bedeli yaklaşık 1 millyar euroyu bulacak.

        KAPASİTE 25 MİLYONA ÇIKACAK

        İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali yapımı ve Dış Hatlar Terminali ile beraber 2032 yılı sonuna kadar işletilmesi için TAV Havalimanları ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) arasında imzalanan sözleşme töreni Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Bakan Yıldırım, terminalin tamamlanmasıyla Adnan Menderes Havameydanı'nın iç ve dış hat yolcu kapasitesinin 25 milyon yolcuya ulaşacağını söyledi. İzmir'in EXPO 2020 adaylığını kazandığı taktdirde 30- 40 milyon ziyaretçi beklendiğine dikkat çeken Yıldırım, "2020 EXPO İzmir i dikkate aldığımızda bunun ne anlama geldiğini İzmirliler çok iyi anlayacaktır. Bu İzmir'in geleceğine yapılan bir yatırımdır. 2020 EXPO'su olsun ya da olmasın İzmir büyümeye devam edecek. Türkiyenin marka şehri olmaya devam edecek" diye konuştu. 2003'ten önce Türk insanının havayolu ulaşımından etkin biçimde yararlanamadığını vurgulayan Yıldırım, "İzmirlilerde eski iç ve dış hatlar terminalinde 2.4 milyon kişi tıkış tıkış seyahat etmek zorunda kalıyordu. Bugün 7.5 milyonu aştık, 8 milyona geliyoruz. Demek ki 2020'de rahat rahat 25 milyon yolcuyu göreceğiz" dedi.

        "İZMİR İÇİN GÜZEL İŞ"

        Bakan Yıldırım, bu yatırımları gerçekleştirirken kamu özel sektör işbirliğini esas aldıklarını ve yatırımların kamuya yük olmadan gerçekleştirildiğini vurguladı. Yıldırım, "Hem iç hatlar terminalimiz yapılsın hem de 20 yıllık süre ile hazineye ilave kaynak temin edelim. Bunun için yarışma açtık. 11 tur açık artırma ile 610 milyon euro artı KDV 730 milyona gelir. Üzerine konacak yatırımla birlikte 1 milyar euroluk proje, bir başka deyişle 2.5 katrilyonluk projeye imza atıyoruz. Yatırım kısmı, 250 milyon euroluk kısmı 2 senede tamamlanacak. Ondan sonra da işletme süresi başlayacak. Yatırımcı yatırımın karşılığını almaya çalışacak. Devlet de 2 milyar liralık kira geliri elde edecek. Güzel iş. Hem cepten para çıkmıyor. Hem bundan 2 misli büyük terminal yapıyorsunuz. Hem de 2 milyar para alıyorsunuz üstüne. İzmir için çok güzel iş. İzmir'in büyüklüğüne yakışır, İzmir'e gelen misafirlerin ilk anda İzmir ile ilgili fikir elde edip etkilenecekleri bir havalimanı inşa edilmiş olacak. İzmirlilere ülkemize hayırlı olsun" dedi.

        "İKİ YIL ÇOK UZUN, BİR YILDA BİTİRELİM"

        Bakan Yıldırım, bu inşaat tamamlandığında İzmir'in iç ve dış hatlar terminalinin Ankara'dan büyük hale geleceğini söyledi. Bakan Yıldırım, "Bu kararla kapasite olarak Ankara'nın önüne geçmiş oluyoruz. Yüklenici 2 yılda yapacağım. İzmirliler zaten hizmet için çok bekledi. İzmir'in kayıp yılları var. 2 yıl çok uzun. Artık kayıp yıllarını da dikkate alarak 2 yılı bir yıl sayarak İzmir'de iş yapacağız" dedi. Bakan Yıldırım, kürsüden TAV yetkillerine hitaben yaptığı konuşmaya, "Yani buradan yüzünüzün şeklini beğenmedim, kızardı. İfadeniz iki yıldan bir yıla inmez diyor. Gelin bunu 20 aya bağlayalım. Birincisi 14-15 aydı. Bu proje onun iki katı. Hadi 5 ay daha fazla verelim, 19 ayda terminalinizi bitirelim. Pırıl pırıl İzmirlilerin hizmetine sunalım. Hayırlı uğurlu olsun" diye devam etti. Bakan Yıldırımn sözlerini devamında Türkiye'nin havayolu taşımacılğında geldiği nokta hakkında bilgiler verdi. Bakan Yıldırım, CIP salonunun da kentin önemlmi bir ihtiyacını karşıladığını belirterek, "CIP varda yok gibiydi, artık işadamları yabancı yatırımcılar oradan gidip gelecekler, zaman tasarrufu sağlayacaklar. Herkese her keseye göre hizmet artık Adnan Menderes'te mevcut. İzmirlilere de bu yakışır" dedi.

        "İÇ HATLARDA SIKINTI VAR"

        TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise İzmir iç hatları konusunda yaşanan sıkıntıyı vurgulayarak "İç hatlar önemli bir sorundu. Bunu aşmak için Sayın Bakanı'mız İzmir milletvekili olur olmaz buraya el attı. Bu konuyu listenin başına koydu. Yeniden bir YİD(Yap İşlet Devret) talimatı verdi. İç hatların gelirleriyle maalesef yürümüyor bu yatırım. Düşük gelir alınıyor iç hatlar. O nedenle iç ve dış hatları birlikte ele almak gerekiyordu. Bakanımızın hemen talimat vermesi ile bu yatırım öne alındı. Büroktratik engel kaldırıldı. Dezavantaj avantaja dönüştürüldü. Tahmin ediyorum bu imza töreninden sonra yer teslimini alıp hemen inşaata başlarız" dedi. Akın, Bakan Yıldırım'ın İzçmir'den milletvekili olmasını kentin Başbabakan çıkarmasına eş değer gördüğünü belirterek, " Bakanımız İzmir'e milletvekili olunça İzmir'in makus talihini yener diye düşünüyoruz. İzmirliler bunun kıymetini bilmeli. Bir Başbakanın İzmir'den milletvekili olması gibi, altyapı yatırımlarında ciddi hareketlenme olacak. Yatırım hamlesi 2 katına çıkacak. Hem ulaşım hem turizm alanında önemli şeyler göreceğiz. Çok güzel hareketler olacak İzmir'de. Biz de buna güvenerek burayı aldık. Önümüzdeki günlerde İzmir çok daha fazla turist alacaktır. İstanbul'un İstinyepark'ı Balçova'ya gelecek. İzmir'in istikbalini çok iyi görüyorum" dedi. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, kamu özel ortaklığı modeliyle ihaleyi gerçekleştirdik. 1987 yılında 528 bin 16 olan toplam yolcu sayısının 2010 sonunda 5 milyonu geçtiğini söyledi. Birdal, mevcut iç hatlar terminalini depremle güçlendirmek yerine yeni bir terminalin havalimanına kazandırılması düşüncesiyle bu yatırıma karar verildiğini dile getirdi. Akın, "6 ay içinde yıkılacak. 2 yıl içinde 8 yolcu köprülü, iç ve dış hat bağlantımlı, 6 cıp 6 vip olmak üzere 72 adet, yolcu konfor ve kolaylığına yönelik 203 bin metrekare büyüklüğünde, iç hatların iki katı büyüklüğünde 90 bin metrekare büyüklüğünde otopark ve viyadükler inşa edilecek" diye konuştu.

        VALİ KIRAÇ, ANKARA'DA İKİ YENİ UÇUŞ İSTEDİ

        İzmir Valisi Cahit Kıraç da , İzmir'in günden güne büyüyüp geliştiğini ve kabuğuna sığamadığını söyledi. Kıraç, "İzmir'e yakışır bu güzide işletmeye dış hatların yanı sıra iç hatları da ekliyoruz. Yeni bir inci takıyoruz. Bakanımıza İzmirliler adına şükranlarımı sunuyorum" dedi. Vali Kıraç, Expo süreçinde 20 milyon turisti ağırlamak ve 20 milyar dolar yatırım planlandığını belirterek, "Sizin katkınızla bu yatırımı aştığımızı düşünüyorum. Çandarlı havalimanı, petkim yatırımı, havalimanı yatırımı ile izmire istihdam da yaratacağız" dedi. Kıraç öte yandan töreni izlemek üzere bir çok işadamının da alanda bulunduğunu belirterek, "İşadamlarımızın bir dileği var. Ankara İzmir arası uçuş gerçekleştiren Anadolujet uçuşlarına sabah ve akşxam birer sefer eklenmesini talep ediyorlar" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ