Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Otomotivde yaşanan iş bırakma eylemleri, yeni sendikalar doğuruyor - İş-Yaşam Haberleri

        Tahsin AKÇA-EKONOMİ

        Otomotiv ve yan sanayii şirketlerinde üretimi durduran eylemlerin ardından işbaşı yapılırken sendikadan istifa eden işçilerin yeni sendika kurma hazırlığında olduğu öğrenildi. Üretimin yeniden başladığı Tofaş’ta, Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden işçilerin Hak- İş’e bağlı Çelik-İş’e yönelerek yetki almaya yaklaşmasının ardından eylemlerin ilk başladığı Renault’da farklı bir görüntü var. Eylemcilerin kurduğu Metal İşçileri Birliği, Facebook sayfasından Renault işçilerine seslenerek mevcut 3 sendikanın dışında bir sendika kurulacağını bu nedenle başka bir sendikayı seçme konusunda acele etmemeleri çağrısında bulundu.

        HEDEF YENİ YAPILANMA

        Duyuruda, “Biz birlikte daha güçlü olacağımıza inandığımız için, yeni bir sendikasının temellerini atıyoruz. Aklımızdaki isim de Diren-İş Sendikası. Tofaş, Coşkunöz, Mako, Maysan Mando, Valeo, Çemtaş, Ototrim, Ford ve aklımıza gelmeyen diğer fabrikalarda çalışan kardeşlerim. Size sesleniyoruz. Acele etmeyin. Bizden haber bekleyin” denildi. Yeni sendika kurulmasındaki temel amacın, yeni bir yönetim yapısına sahip, ‘patron sendikası’ yapılanmasından uzaklaşmak olduğu da iddia ediliyor.

        NOTER ŞARTI 2013'TE KALKTI

        2013’te yapılan değişiklikle sendika üyeliği ve istifada noter şartı kaldırılmıştı. 7 Kasım 2013’ten itibaren ‘e-devlet’ten sendika üyesi olunabiliyor.

        TEMSİLCİLERİN SEÇİMİ BEKLENİYOR

        İşçilerin Renault’da yönetimle yapılan protokole göre yeni temsilcilerin seçilmesi için önümüzdeki hafta sandıkların kurulmasını beklediği, ardından kurulacak 7 kişilik komiteyle Diren-İş isminin ağırlık kazandığı sendikanın kurulması için girişimde bulunulacağı öğrenildi. Sektörde halen Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş örgütlü büyük sendikalar.

        İŞ BIRAKMADAN ÖNCE ÜYELİKTE TABLO NEYDİ?

        ÜYE SAYISI YÜZDE

        Türk Metal 177.125 75.95

        Çelik-İş 28.823 12.36

        Birleşik Metal 25.595 10.97

        Diğer sendikalar 1.675 0.72

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ