Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Stiglitz: Avrupa kemer sıkma uçurumundan uzaklaşmalı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Avrupalı ​​alacaklılarının Yunanistan'ın çöküşünü engellemek için yeni kurtarma programının koşullarını gevşetmesi gerektiğini söyledi.

        Stiglitz; referandumdan önce bir durgunluk beklemediğini bununla beraber ülkenin aynı koşullarda devam etmesinin feci sonuçları olabileceğini yazdığını belirterek felaket olarak nitelediği sonuçların benzerlerini ülkenin halihazırda gördüğünü söyledi.

        Joseph Stiglitz; feci sonuçlara atfen,Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından şimdiye kadar dayatılan kemer sıkma önlemleriyle Yunanistan GSYİH'sin yüzde 25 daraldığını, işsizliğin yüzde 28'e yükseldiğini ve genç işsizliğinin de bu rakamı neredeyse ikiye katladığını söyledi.

        "YANLIŞ YAPTIK DEME CESARETİNİ GÖSTERECEKLER Mİ?"

        Ülkemizi de yakından tanıyan ünlü ekonomistJosephStiglitz, USA Today için kaleme aldığı "Finansal liderler yanlış yaptıklarını itiraf etme cesaretini gösterecek mi" makalesinde; "Ben Avrupalı liderlerin Yunanistan'ı cezalandırmak için uğraştığına inanmıyorum. Onlar sadece kötü modellerin peşinden gittiler ki vahameti olanın ve olması gerekenin arasındaki muazzam uçurumdan anlayabiliriz. Avrupa ve IMF oldukça hızlı bir geri dönüş tahmin ediyordu ancak gerçek derinleşen bir durgunluk oldu" dedi.

        Yunanistan, Çarşamba günü üç yıllık yeni bir kurtarma programı karşılığında gelecek haftadan itibaren başlamak üzere emeklilik ve vergi reformları uygulayacağını taahhüt etti. Avrupalı liderler Yunanistan'ın borç anlaşması konusunda Pazar günü bir karar verileceğini açıkladı.

        Müzakereler devam ederken WL Ross & Co. CEO'su ünlü yatırımcı Wilbur Ross, Yunanistan için bir umut ışığı gördüğünü söyledi. Ross, CNBC'ye verdiği röportajda Yunanistan'ın euro bölgesinde kalma olasılığının yüzde 60 olduğunu söyledi.

        "DRAHMİYE DÖNMEK KORKUNÇ OLUR"

        Ünlü yatırımcı, drahmiye dönmenin bankalar da dahil olmak üzere bütün ülke için korkunç olacağını belirtti. Ross; "Bana kalırsa Drahmi 25 sent ile 50 sent arasında işlem görür bu da Yunan halkı için çok kötü bir saç tıraşı olurdu" dedi.Yunanistan'ın alacaklılar ile borç yeniden yapılandırma önerisini sunarak anlaşmaya varacağına inandığını belirten Ross; sonuçta, Almanya'nın, başka devletlerin de çıkıişına model olmaması için Yunanistan'ın euro bölgesinde kalmasını istediğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ