Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Piyasalar güne nasıl başladı? (24/07/2015) - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Yaşanan terör saldırılarıyla artan tedirginlik ve erken seçim ihtimalinin öne çıktığına yönelik açıklamalar piyasaları olumsuz etkiliyor.

        Dün yüzde 1'in üzerinde değer kazanan dolar bugüne de yükselişle başladı. Dolar sabah saatlerinde 2.7488 TL'ye kadar çıktı. Euro ise 3.0211 TL'yi gördü.

        Merkez Bankası'nın döviz depo faizlerinde indirime gitmesinin ardından dolar 2.74 TL sınırının altına inerken euro 2.99 TL'ye düştü.

        TANSİYON YENİDEN YÜKSELDİ

        Öğlen saatlerinde döviz piyasasında tansiyon yeniden arttı. Dolar saat 13.34 itibarıyla yeniden 2.75 TL sınırını aştı ve 2.7533 TL'yi gördü. Aynı dakikalarda euro ise 3.0134 TL'ye çıktı.

        Akşam saatlerinde ise dolar 2.74 TL'nin euro 3.01 TL'nin altına indi.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ...

        Haftaya 2.6550 civarında başlayan dolar/TL haftaboyunca hem koalisyon görüşmelerine, hem de Suruç'takipatlamanın ardından artan güvenlik endişeleriyle neredeyse hergün gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak yukarıyönlü bir trend izledi.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        BORSA İSTANBUL TOPARLANDI

        Dün yüzde 3.55 gerileyen Borsa İstanbul, yeni güne de düşüşle başladı. Endeks günün ilk dakikalarında dünkü kapanışının yüzde 0.38 altına indi. İlerleyen dakikalarda gelen tepki alımlarıyla Borsa İstanbul, artıya geçti. Merkez Bankası'nın dövizdeki adımıyla kurlarda yaşanan gerileme borsada alımları destekledi ve endeks ilk seansı yüzde 0.18'lik artışla 78.483 puandan tamamladı.

        Borsa günü ise yüzde 0.47'lik artışla 78.712 puandan tamamladı.

        FAİZ ÇİFT HANEDE

        Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 9.83, valörde son işlem yüzde 9.95 seviyesinde gerçekleşti. Gösterge bileşik faiz bugün işlem bazında yüzde 10.03'e kadar yükselerek Haziran ortasından beri en yüksek seviyeyi test etti.

        On yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.48 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.60 oldu. Bugün spot piyasada bileşik faiz yüzde 9.76'ya kadar yükseldi.

        BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, döviz depo faiz oranları için "Bu imkan genel olarak bankalar tarafından ancak çok zor durumda kaldıklarında kullanıldı. Bankaların şu anda bu imkanı kullanacağını düşünmüyor olsak da, faiz normalleşmeye başladı. Bankalar Merkez Bankası'nın döviz depo imkanını 2012 yılı sonunda kullanmışlardı ve bugüne kadar bu imkanın faizleri görece yüksekti. Faizin piyasa faizine yaklaşmasıyla bu imkan daha mantıklı bir hale geldi" dedi.

        ALTIN SERT DÜŞTÜ

        Altının onsunda düşüş bugün de sürdü. Uluslararası piyasalarda altının onsu yüzde 1 daha gerileyerek 1079 dolara indi.

        DOLAR/TL'DE HEDEF SEVİYE 2,80

        Bloomberght'ye açıklamalarda bulunan Tera FX Stratejisti Serdar Özdemir; "Genel seçimler sonrası gördüğümüz 2,81 seviyesinden sonra 2,6250 seviyelerine kadar gevşeme oldu. Ancak bu gevşeme şu an gördüğümüz yükselişe o dip seviyelerden bir momentum sağlamak içindi. Şu an 2,80 seviyesinin üzerinin test edilebileceği bir konjonktür içindeyiz. Jeopolitik risk anlamında görüntü ise Türkiye'nin NATO üyesi olması ve olası bir askeri operasyonda efektif bir sonuç alacağı algısı TL üzerindeki baskıyı azaltabilir" dedi.

        "Bugün için 2,74 ün bir miktar altındaki seviyeler mutlaka bir kar realizasyonu olarak algılanmalı" diyen Serdar Özdemir, 2,70 seviyesinin psikolojik bir eşik olduğunu, koalisyon görüşmeleri ve son günlerde yaşanan güvenlik sorununun doların yükselmesinde etkili olmaya devame deceğini belirtti.

        "FAİZ ARTIŞI İÇİN NET BİR SİNYAL BEKLİYORUZ"

        Önümüzdeki beş günün önemli olduğunu kaydeden Özdemir, "Çarşamba günkü FOMC toplantısı kritik. Bu toplantıdan Eylül ayında faiz artışı olacağına dair net bir metin göreceğimize inanıyoruz. DOLAR/TL'de hedef seviye 2,80" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ