Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2007’de Türkiye’ye giriş yapan İngiliz marka Habitat mağazalarını kapattı - İş-Yaşam Haberleri

        MENEKŞE ATASELİM / HT GAZETE

        Türkiye’ye 2007’de giren ve 10 ay önce ülkede agresif büyüme planı açıklayan Habitat sürpriz bir kararla mağazalarını kapattı. 5 yılda 50 milyon liralık yatırım yapıp 45 yeni mağaza açma hedefi koyan İngiliz orijinli markanın planlarını Türkiye’deki temsilcilerinin değiştirdiği konuşuluyor. Habitat’ın ülkedeki operasyonunu İstanbul Doors’un kurucuları Bülent, Rıza, Levent Büyükuğur ile Berk Ekşioğlu ve Akın Gayrimenkul’ün eşit ortak olduğu A&D Limited üstlenmişti. Kitchenette, Vogue, Zuma’nın da aralarında bulunduğu 20 markanın sahibi İstanbul Doors’un yüzde 74’ünü Doğuş Grubu’na devrettikten sonra Londra’da yeme-içme sektöründeki yatırımlarına devam eden Büyükuğur kardeşler ve Berk Ekşioğlu, perakendeden çekilip tamamen restoran işine odaklanma kararı aldı.

        Edinilen bilgilere göre, A&D Limited’in diğer ortağı Akın Gayrimenkulde işi tek başına yürütmemeyi seçti. Gelişmeler üzerine, Addres İstanbul ve Kanyon’daki 2 Habitat mağazası kısa bir süre önce faaliyetini durdurdu.

        "TİCARİ TERCİH YAPTIK"

        Konuyla ilgili görüştüğümüz Levent Büyükuğur, perakendeden çekilmek istediklerini doğrularken,“Sektörün bu kanadından çıkmaya karar verdik. Tamamen yeme içmeye odaklanacağız” dedi. İtalyan Frescobaldi Ailesi ile Londra’da aynı ismi taşıyan bir restoran açtıklarını hatırlatan Büyükuğur,“Restoran yatırımlarımız devam edecek. Habitat operasyonunu bırakmak tamamen ticari bir tercih. Markanın performansı ya da mobilya ve dekorasyon ürünleri ithalatına gelen vergilerle ilgisi yok” diye konuştu. ABD’de olduğunu öğrendiğimiz Akın Gayrimenkul yöneticisi ve Habitat’ın Türkiye CEO’su Funda Akın’a ise ulaşamadık.

        2011’den beri Fransız Cafom’un

        *Dekorasyon ve mobilya markası Habitat, Terence Conran tarafından 1964’te İngiltere’de kuruldu.

        * Avrupa’da hızla mağazalaşarak önce Ikano Group’a, oradan da Hilco’ya satılan markanın İngiltere ve dünya operasyonu 2011’de ayrıldı.

        * İngiltere’de Home Retail Group’un yönettiği Habitat’ı Fransız Cafom Group satın aldı.

        * 14 ülkede 72 mağazası olan Habitat’ın toplam satışı 250 milyon Euro’ya ulaştı.

        * 2014’te Çin, Singapur ve Katar mağazaları açıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ