Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Emeklilik yaşı bekleyen ve prim günü şartına takılanlara müjde - İş-Yaşam Haberleri

        Emeklilik için yaşı bekleyenlere çözüm arayışları sürerken, prim günü şartına takılan 100 bin kişiye iyi haber geldi.Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren erken emeklilik tartışmaları sürerken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2 önemli başlıkta çalışma yürütüyor. Buna göre; yaşı dolup da prim günü eksik olanlar için emeklilik umudu doğdu.

        YIPRANMA DA MASADA

        Emeklilik şartını yerini getirip de yaşı bekleyen, sağlık sorunları bulunan ve ilerleyen yaşı nedeniyle iş bulamayanlara yönelik de çözüm arayışı sürüyor. Takvim'in haberine göre öncelik prim nedeniyle mağdur olanlara verilirken, başta sağlık ve eğitim çalışanları olmak üzere kamu çalışanlarına erken emeklilik de önümüzdeki dönemde masaya yatırılacak. Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan incelemelere göre; yaklaşık 500 bin kişi prim gününü doldururken; bunlar içinde 6 ay, 1 yıl, 5 yıl gibi sürelerle emeklilik bekleyenler bulunuyor. Diğer yandan 100 bini aşkın kişinin de yaşı doldurduğu halde prim gün sayısında eksiği var. Bu kapsamda olup da maaşının kısmi yatırılmasını talep edenler de bulunuyor. Bakanlık'ın tespitine göre, emeklilik talebinde bulunan 600 bin kişi var. Buna karşın 2000 yılından önce sisteme giren potansiyel emekli sayısı 5 milyonu buluyor.

        YAŞ SINIRI OLACAK

        Prim gün sayısını doldurmayanların emekliliğine yönelik düzenleme öncelik taşıyor. Çalışma şekillendikten sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda değerlendirilecek. Prim günü eksiği olanlara emeklilik yolunun açılması, Maliye Bakanlığı ile uzlaşma sağlanması durumunda yaşama geçirilebilecek. Belli bir yaş sınırı getirilecek. Örneğin, 60 yaş ve üzerine eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ