Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam EFT masrafında 200 kat kazanç - İş-Yaşam Haberleri

        Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, bazı bankaların, para transferi (EFT) için Merkez Bankasına ödedikleri ücretin 200 katını tüketicilerden tahsil ettiğini öne sürerek, bunun adil olmadığını, BDDK'dan konuya ilişkin düzenleme beklediklerini söyledi.

        Ağaoğlu yaptığı açıklamada, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in EFT konusunda bir açıklama yaptığını ve fahiş ücretleri sonlandıracak adımları atacağını umduklarını dile getirdi.

        "Geçtiğimiz günlerde BDDK Başkanı Akben, EFT ücretlerini inceleyeceklerini ve bu hususta sınırlamalar getireceklerini belirtti" diyen Ağaoğlu, şunları söyledi:

        "Bazı bankalar, şubeden para transferi için 100 liralık gönderiden 40 lira kesinti yapmak suretiyle Merkez Bankasına ödedikleri ücretin 200 katını tüketiciden tahsil ediyorlar. Bu hiç adil değil. Askerdeki oğluna veya başka ilde okuyan çocuğuna harçlık gönderen anne babaların, 100 ya da 200 liralık gönderiye 40 lira gibi EFT ücreti ödemesi, adeta ailelere ceza kesilmesi anlamına geliyor. Aslında 28 Mayıs 2014 günü yürürlüğe giren 6502 Sayılı yeni Tüketici Kanunu, bankaların keyfi ücretlendirmelerinin önlenmesi için bu konuda BDDK tarafından düzenleme yapılmasını öngörmekteydi. BDDK tarafından 3 Ekim 2014'te yayınlanan, ücretlerin düzenlendiği yönetmelikte tüm uyarılarımıza rağmen üst sınırlar belirlenmediğinden, fahiş EFT ücretlendirmenin yolu tamamen açılmış oldu."

        BDDK'dan daha da geç olmadan bu konuda gerekli tedbirleri almasını isteyen Ağaoğlu, "BDDK Başkanı Akben, EFT ücretlerinin gündemlerinde olduğunu belirterek, 'EFT ücretlerinden ne alınıyor, maliyeti ne, niye böyle alınıyor? Oralarla da ilgili birtakım çalışmalar içindeyiz. Bankalarımız ticari müesseselerdir, para kazanmaları ve yaptıkları hizmetlerin karşılığını almaları gerekiyor fakat bunların fahiş tutarlarda olmasını istemiyoruz' dedi. Biz tüketiciler bu konuda geç kalınmış bir düzenlemeyi acilen bekliyoruz" diye konuştu.

        Ağaoğlu, tüketici derneklerinin yöneticileri olarak Merkez Bankasından sonra EFT ücretleri için BDDK'yı ziyaret edeceklerini söyledi.

        MASRAFLAR MASAYA YATIRILDI

        Türkiye Tüketici Hareketi Dönem Sözcüsü Haşmet Atahan ise bazı tüketici derneklerin yöneticilerinin, Kurban Bayramı öncesinde Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürlüğü yetkilileriyle bir araya geldiğini ve EFT ücretlerini masaya yatırdığını belirtti.

        Para transfer sisteminin altyapısını sunan ve işletilmesini sağlayan Merkez Bankasının 20 kuruş ile 19 lira 80 kuruş arasında değişen ücret uyguladığını ifade eden Atahan, bankaların müşterilerine yansıttığı EFT ücretlerinin ise bu tutarın onlarca, yüzlerce kat üzerinde olduğunu belirlediklerini söyledi.

        Merkez Bankasının hizmet verdiği bankalara yansıttığı EFT ücretlerinin yanında bankaların tüketicilere yansıttıklarının adeta dudak uçuklatacak boyutta olduğuna dikkati çeken Atahan, "Bankaların 3,5 TL'den başlayıp bin TL'ye kadar varan EFT ücreti yansıtıyor olması tüketici örgütlerini harekete geçirdi. EFT ücretleri konusunda yaptığımız araştırmalar neticesinde bankaların haksız kazançlar elde ettiği sonucuna vardık. Bu hususta Merkez Bankası yetkilileri, üzerlerine düşeni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirttiler" şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ