Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mustafa Koç'un ölümüyle TEV'e tarihinin bağış rekoru kırıldı - İş-Yaşam Haberleri

        TEV’e Koç adına yapılan 3 bin 500 çelenklik bağış, bugüne kadar yapılan en yüksek bağışı 8’e katladı. Vakfa yapılan bağışlar Mustafa V. Koç Burs Fonu’nda toplanacak. Fonun; Koç’un büyük önem verdiği Meslek Lisesi Memleket Lisesi projesine ithafen meslek liselilere kullandırılacağı belirtiliyor.

        Vefatıyla tüm Türkiye’yi üzüntüye boğan Mustafa V. Koç’un sevenleri, dedesi Vehbi Koç’un kurucusu olduğu Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) tarihinin bağış rekorunu kırdırdı. Koç Ailesi’nin çelenk yerine hayır kurumlarına bağış yapması isteğine saygı gösteren Koç’un sevenleri, TEV’e 3 bin 500’ün üzerinde çelenk bağışı yaptı. Koç için yapılan bağışlar, bugüne kadar yapılan en yüksek bağışı 8’e katladı. Vakfa yapılan bağışlar Mustafa V. Koç Burs Fonu’nda toplanacak ve eğitim için kullanılacak. Ailenin kararı doğrultusunda fonda toplanan kaynağın Mustafa V. Koç’un mimarlarından olduğu ve büyük önem verdiği Meslek Lisesi Memleket Lisesi projesine ithafen meslek lisesi öğrencilerine verileceği belirtiliyor. Yani Mustafa V. Koç, vefatından sonra da liseli gençlerin geleceğini inşa etmekte önemli bir rol oynamaya devam edecek.

        BAĞIŞLAR DEVAM EDİYOR

        Vatan'ın haberine göre Mustafa V. Koç, “Ülkemizde gençlerin gelişimlerine çok yönlü destek vererek, istihdam edilebilirliklerinin önünü açan bu uygulamaların yaygınlaşması en büyük arzumuz. Ulusal rekabet gücümüzü artırmak, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak ve işsizlikle mücadele etmek için istihdam ve mesleki eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi gerekli ve hatta şarttır” diyerek meslek liselerine verdiği önemi dile getirmişti.

        TEV yöneticileri, bağışın parasal değerini açıklamazken, Koç adına yapılan bağışların şu ana kadar vakfa gelen en yüksek bağışın 8 katını bulduğunu bildirdiler. Daha önce Vehbi Koç, eşi Sadberk Koç ve kızı Sevgi Gönül gibi aile fertlerine de yüksek bağışlar geldiğini hatırlatan yetkililer, “Bağışlar devam ediyor. Bu bağışlarla onun adını taşıyan burs fonu oluşturacağız. Yüzlerce öğrenci onun sayesinde burs alacak” değerlendirmesini yaptılar.

        TEV, Ekim-Haziran dönemini kapsayan 2015-2016 öğretim yılında teknik endüstri meslek lisesi öğrencilerine aylık 150 TL, üniversite öğrencilerine 450 TL, yüksek lisans öğrencilerine 750 TL, doktora öğrencilerine ise 1.100 TL burs ödemesi yapıyor.

        İLKOKULDAN HASTANEYE HER ALANDA İMZALARI VAR

        Koç Ailesi’nin hayırseverliği uluslararası çapta biliniyor. Aile, ‘hayırseverlik’ alanında ABD’nin en prestijli ödülü Carnegie Medal of Philanthropy alan sayılı aileden biri... Koç Ailesi, Türk Eğitim Vakfı dışında Vehbi Koç Vakfı başta eğitim ve sağlık olmak üzere pek çok farklı alanda yardımlarıyla biliniyor. Vehbi Koç Vakfı, 1969 yılındaki kuruluşundan itibaren hayırseverlere örnek oldu. Okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi tesisler kurarak bunları ilgili kamu kuruluşlarına devretti.

        Maddi imkanları kısıtlı binlerce yetenekli gence eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla burs verdi. VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi, Koç Üniversitesi, Semahat Arsel Hemşirelik, Eğitim ve Araştırma Merkezi, Amerikan Hastanesi, Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Kampüsü, Sadberk Hanım Müzesi, Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Antalya Kaleiçi Müzesi, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi vakfın eğitim, sağlık ve kültür alanındaki kuruluşları olarak öne çıkıyor. Vakıf, 2002 yılından bu yana da Vehbi Koç Ödülü veriyor.

        ÖĞRENCİ SAYISINI YÜZDE 68 ARTIRDI

        MUSTAFA V. Koç’un büyük önem verdiği Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesi, 2006 yılında start aldı. 81 ildeki 250 okulda 8 bin meslek liseli öğrenciye staj destekli eğitim bursu, istihdam önceliği ve koçluk hedefiyle yola çıkılan projeye 21 Koç şirketi destek verdi. Projeyle 8 bin öğrenci hedefi gerçeğe dönüşürken meslek liselerinde öğrenci sayısında yüzde 68 artış sağlandı.

        217 BİN 500 GENCİ BURSLA DESTEKLEDİ

        Türk Eğitim Vakfı (TEV) 1967 yılında Vehbi Koç önderliğinde 205 hayırsever tarafından kuruldu. TEV, yurt içinde başarılı fakat maddi desteğe ihtiyacı olan teknik, endüstri meslek lisesi, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs veriyor. Bursiyerler, kendi öğretim kurumlarının oluşturduğu, TEV’den de bir temsilcinin katıldığı burs komisyonları aracılığı ile seçiliyor. Kuruluş yılında TEV burslarından 119 öğrenci yararlanmışken, bu sayı bugün yurt içinde 217 bin 500’e ulaştı.

        TEV, daha önceki yıllarda yaşanılan doğal afetlerde olduğu gibi 1999 Marmara depreminde 4 bin 41, 2002 Afyon depreminde 1.000, 2003 Bingöl depremi nedeniyle 100, 2011 Van depremi nedeniyle 400 depremzede öğrenciye ve 2014 yılında yaşanan Soma Faciası nedeniyle yetim kalan 165 öğrenciye burs verdi. Bugün vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mustafa V. Koç’un kardeşi Ömer M. Koç yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ