Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Oscar ile ilgili çarpıcı ayrıntı - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY / GAZETE HABERTÜRK

        Önceki akşam sahiplerini bulan Oscar ödüllerine, oyuncu Leonardo DiCaprio’nun pek çok kez aday olmasına rağmen ödülü ilk kez evine götürmesi damgasını vurdu.

        Diriliş filmiyle en iyi erkek oyuncu Oscar’ını alan Leonardo DiCaprio, gişede mutluluğu ise 1997 yılında gösterime giren Titanic filmiyle yakalamıştı. DiCaprio’ya Oscar’ı getiren Diriliş 170.5 milyon dolarlık gişe hasılatı elde ederken, batan gemiyi konu alan Titanic 1997 yılında bunun tam 4 katı kadar, yani yaklaşık 658 milyon dolar hasılat elde etmişti. Titanik bu rakamla aynı zamanda tüm zamanların da en iyi hasılat elde edilen filmi olmuştu.

        DiCaprio’nun şahsi kariyerinde gişeden en iyi sonuç elde eden ikinci filmi ise 2010 yılında gösterime giren Başlangıç oldu. Bu film gişede 292 mlyon doların üzerinde hasılat getirdi. Diriliş ise Dicaprio’nun gişe performansı sıralamasında 3’üncü sırada yer alıyor. DiCaprio’nun en çok hasılat getiren ilk 10 filminin toplam hasılatı ise 2 milyar doların üzerinde. En iyi film Oscar’ı alan filmlerin hasılat performansına bakıldığında da yine Titanic’in ilk sırada yer aldığı göze çarpıor.

        İKİNCİ YÜZÜKLERİN EFENDİSİ OLDU

        Gösterime girdiği yıl dikkate alınarak enflasyon etkisi göz önüne alındığında Titanic’in geliri 1.8 milyar dolar seviyesine çıkıyor. Bunu 1.1 milyar dolarlık hasılat ile 2003 yapımı Yüzüklerin Efendisi takip ediyor. 3’üncü sırada ise 679 milyon dolarlık hasılatla Forrest Gump film yer alıyor. Gelmiş geçmiş en büyük hasılat gelirini elde eden filmler arasında yine sadece Titanic Oscar’ı kucaklayan film olarak öne çıktı. Yani seyirciyle Oscar jürisinin beğenilerinin kesiştiği tek film Titanic gibi gözüktü. Keza, hasılatta ilk 10’da yer alan filmlerden en iyi film Oscar’ını alan tek film Titanic olarak tarihe geçti.

        ÖDÜL, ERKEK OYUNCU ÜCRETINI 3.9 MILYON DOLAR ARTIRIYOR

        Yapılan hesaplara göre, büyük bütçeler ayrılan Oscar ödülünün film hasılatına geri dönüşü düşük. Mesela en iyi film ödülünün bir filmin hasılatına yalnız 3 milyon dolar ek getiri sağladığı hesaplanıyor. Bunun temel nedeni çoğu filmin ödülü aldığında halihazırda gösterimden kalkmış olması. Geçmiş dönemde ödülü almış oyuncuların ücretleri baz alınarak yapılan araştırmada, Akademi Ödülleri’nin erkek bir oyuncunun ücretini yaklaşık 3.9 milyon dolar yükselttiği, bu rakamın kadın oyuncuda ise 500 bin dolarda kaldığı ortaya konuluyor.

        30 SANİYELİK TV REKLAMI

        Oscar yayınlarında 30 saniyelik bir reklam kuşağı 2 milyon dolarlık harcama anlamına geldi. Bu da tüm zamanların rekoru anlamına geliyor. Geçen senenin Oscar ödüllerinde 30 saniyelik reklam 1.8 milyon dolarlık bütçe gerektiriyordu. Yayın haklarını 2020’ye kadar elinde bulunduran ABC, 2015’te 110 milyon dolarlık reklam geliri elde etmişti. Bu sene de bu rakamın 135 milyon dolar seviyesine çıktığı tahmin ediliyor. Grammy ödüllerini yayınlayan CBS’nin bu yayından reklam gelirleri 75 milyon seviyesindeyken, NBC tarafından yayınlanan Golden Globes’da bu rakamın 42 milyon dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor. Son 5 yılda Oscar ödüllerine en çok bütçe ayıran şirket ise 61 milyon dolarla Samsung oldu. İlk sıralarda yer alan diğer firmalar da Hyundai, American Express ve Coca Cola oldu.

        RETWEET REKORU SAMSUNG'DA

        Bu senenin Oscar ödüllerine ilişkin sosyal medya istatistikleri henüz açıklanmadı. Ancak öngörüler mütevazı. Keza geçen sene 5.9 milyon Oscar tweet’i atılmıştı, bu da önceki yıla göre yüzde 47’lik düşüş yaşandığı anlamına geliyordu. Oscar törenlerinin en başarılı sosyal medya paylaşımı da 3.3 milyon retweet alan Samsung selfie’siydi. Ellen DeGeneres’in ünlü oyuncularla çektiği selfie’yi geçen bir paylaşım henüz olmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ