Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Havayolu şirketleri ile terör mağduru KOBİ'lere müjde - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, söz konusu KOBİ'ler ve havayolu işletmelerine kredi kolaylığı getiren kararname taslağının imzalanarak Başbakanlığı gönderildiğini söyledi.

        Hazine destekli kredi kefalet sistemini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararında yapılacak değişiklik ile turizm sektörünün, içinde bulunduğu olumsuz dönemi en az zararla atlatmasını amaçladıklarını anlatan Şimşek, bu kapsamda tarifeli ticari hava taşımacılığı yapmaya yetkili kılınan ve Türkiye’den yurt dışına tarifeli sefer düzenleme izni bulunan havayolu işletmelerinin Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle kredi kullanabilmelerini sağlayacaklarını bildirdi.

        Söz konusu havayolu şirketlerinin bu yıl Hazine destekli kredi kefalet sistemi kapsamında yüzde 75 kefalet oranı ile kredi kullanabileceğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

        "Sağlanacak kefalet tutarı yararlanıcı başına, filosundaki uçak sayısı 5 ve üzeri olanlara 15 milyon doları, 10 ve üzeri olanlara 25 milyon doları, 20 ve üzeri olanlara ise 45 milyon doları geçemeyecek. Böylece, havayolu şirketleri Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 60 milyon dolara kadar kredi kullanabilecek. Firmalara kullandırılacak kredilerin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönem en fazla 2 yıl olmak üzere azami 8 yıl olacak. Yararlanıcılardan bir defaya mahsus 5 bin lira başvuru ücreti ve her yıl bakiye kefalet tutarı üzerinden yüzde 1 komisyon alınacak."

        TERÖR MAĞDURU KOBİ'LER ESNEK KOŞULLARDA KREDİ KULLANACAK

        Bir diğer önemli düzenlemeyi de son dönemde artan terör olaylarından olumsuz etkilenen KOBİ'lere destek olmak amacıyla yaptıklarını ifade eden Şimşek, bu çerçevede Diyarbakır, Hakkari, Mardin ve Şırnak gibi illerinden herhangi birinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin 2016'da daha esnek koşullarda Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabileceğini bildirdi.

        Şimşek, yeni uygulama ile KOBİ’lerin yeniden yapılandıracakları krediler için de Hazine destekli kefalet sisteminden faydalanabileceklerini vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ