Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Haziranda 200 işçi hayatını kaybetti - İş-Yaşam Haberleri

        İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, Türkiye genelinde iş kazalarında yaşamını yitirenler yalnızca Haziran ayında 200 kişiye ulaşırken, yılın ilk yarısında yaşamını yitirenler de 912 kişiye çıktı.

        İşçiler, kamu çalışanları, işçi aileleri, doktorlar, mühendisler, akademisyenler, gazeteciler, hukukçular ve onların örgütlenmelerinin koordinasyonu ile oluşturulan İSİG'in "2016 / Haziran Ayı İş Cinayetleri Raporu"nda, "İstanbul Atatürk Havalimanı’nda IŞİD terör saldırısı nedeniyle şu ana kadar 45 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin 20’si saldırı anında çalışan havalimanı personeli, otel çalışanı ve taksiciydi. Aynı anda bir işçi katliamı da olan bu saldırıyı lanetliyor ve aramızdan ayrılanları saygıyla anıyoruz" denildi.

        Elazığ’da servis aracının kazası sonucu 9 işçinin yaşamını yitirdiğine işaret edilen açıklamaya göre, "Trafik, servis kazaları ülkemizde iş cinayetlerinin ilk üç nedeninden biri iken siz sorunu sadece ‘insan hatası’ olarak açıklıyorsunuz. Oysa trafik/servis kazası nedenli iş cinayetlerinin temelini devletin bir bütün olarak yanlış ulaşım politikaları oluşturuyor."

        Türkiye'de bulunan Suriyeliler'in de "en kötü koşullarda çalışıp ve iş cinayetlerine maruz kaldıkları" belirtilen açıklamada, "Haziran ayında iş cinayetlerinde yeni bir rekor kırıdı; 22 göçmen işçi çeşitli işkollarında çalışırken yaşamını yitirdi" denildi ve şu bilgiler verildi:

        "Öyle ki daha 11 yaşında çocuk… Mustafa Cemal, 27 Haziran’da İstanbul Başakşehir’de bulunan Aykosan Sanayi Sitesi’nde 4-B Blok’ta çalıştığı ayakkabı atölyesine çıkmak için bindiği yük asansöründe kapı ile duvar arasına sıkıştı. Türkçe bilmiyorlardı, Muhammed Muhtar Muhayri, 19 Haziran’da Kahramanmaraş Türkoğlu’nda patronu da Suriyeli olan Palmyra Mermer atölyesinde yükleme yaparken devrilen forkliftin altında kaldı. Suriyeli iş arkadaşları dil bilmediklerinden ambulans ve itfaiyeye dert anlatamadılar ve yardım 40 dakika sonra geldi. Ancak Muhayri kardeşimiz yaşamını yitirdi."

        "Silikozis" adı verilen kot kumlama işlemlerinin yasaklanmasına karşın ölümlerin sürdüğüne de dikkat çekilen İSİG açıklamasında, "32 yaşındaki işçi Mutlu Aydar yıllardır hastaydı ve tedavi gördüğü İstanbul 500 Evler Şafak Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Bingöl Taşlıçaylı olan Aydar 15. Taşlıçaylı, genelde kot kumlamadan ölen 66. silikozis işçisiydi" denildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ