Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kurban Bayramı tatilinden önce devlet tüm kesimlere el uzatacak - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Türklerin yurtdışındaki paralarının ülkeye getirilmesini amaçlayan Varlık Barışı düzenlemesi önceki gün Meclis’ten geçen torba kanundan çıkarıldı. Ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal düzenlemenin, Meclis çalışmalarına ara vermeden önce yasalaşmasını öngördüklerini söyledi. Edinilen bilgilere göre Varlık Barışı Yasası’nın torbadan çıkarılmasının amacı bu düzenlemeye bir de Vergi Barışı’nı eklemek. Muhalefet partilerinin ve iş dünyasının da zorlaması ile yeni kanuna devletin başta vergi olmak üzere tüm alacaklarında ceza ve faizlerin silineceği düzenlemenin geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Kısmi vergi affı anlamına gelen bu düzenlemenin zaten hazır olduğu ve varlık barışı ile birlikte torbadan geçirilmesinin hedeflendiği ancak Varlık Barışı ayrılınca yeni düzenleme için bekletildiği öğrenildi. Ayrıca Meclis’e ayrı bir yasa olarak gelecek olan düzenlemede iş dünyasının dört gözle beklediği stok ve kasa affı ile ilgili önemli istekler olduğu belirtiliyor. Eğer stok ve kasa affı gerçekleşirse bu kez bundan önceki düzenlemede olduğu gibi matrah artırımının da gündeme gelmesi bekleniyor.

        VERGİ YENİDEN YAPILANIYOR

        Kesin gözüyle bakılan düzenleme bir nevi kısmi vergi affı gibi olacak. Buna göre aynı bundan önceki 6111 ve 6552 sayılı yasalarda olduğu gibi düzenleme yapılırsa ayda yüzde 1.4 (yılda yüzde 16.8) olan gecikme faizi örneğin yıllık enflasyon oranı olan yüzde 7.64’ten yeniden hesaplanacak. Böylece vatandaş hem cezadan hem de yüzde 10 daha fazla faizden kurtulacak. Ayırca başta iş dünyası olmak üzere birçok kurumun stok affını istediği dile getiriliyor. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan mallar için fatura düzenlenerek fiili durum kayıtlara uygun hale getirilebilecek. Olası bir düzenleme de kasa affı olarak adlandırılabilecek. Örneğin belgelendirilemeyen çeşitli ödemeler nedeniyle fiilen kasada olmayan ancak mali tablolarda varmış gibi gözüken paralar ile ortaklardan olan alacaklar beyan edilerek düzeltilebilecek. Eğer matrah artırımı düzenlemesi gelirse işletmeler 5 bin TL ödeyerek milyonlarca liralık vergi incelemesinden kurtulacak.

        VERGİ CEZA VE FAİZİ SİLİNECEK

        Vergi, harç ve diğer borçların ceza ve faizleri silindikten sonra borcun daha düşük faizden taksitle ödenmesi sağlanacak. Affedilecek olası gecikme ceza ve faizleri vergi, trafik, SGK prim borçları, idari para cezaları.

        STOK AFFI BASKISI YÜKSEK

        Stok affı düzenlemesi ile işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan, bir anlamda faturasız olan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara alınmasını sağlayacak.

        KASA AFFI SIRAYA GİRDİ

        Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan (hayali) kasa mevcutları ile ortaklardan olan alacaklar düzeltilecek.

        YATIRIMIN YOLU AÇILIYOR

        Eğer kasa ve stok affı sağlanırsa bu kez işletmelerin sanki sigorta gibi küçük bir tutar ödeyerek geçmiş 4 yıllık vergi cezalarından kurtulabileceği matrah artırımının da yolunun açılması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ