Deniz ÇİÇEK/GAZETE HABERTÜRK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet, darbe sonrasında yatırımların hızlandırılacağı mesajı verirken, ilk neşter yatırımcının en çok şikâyet ettiği ÇED raporlarına vurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile ÇED zirvesi yaptı. Toplantıda, yargıdan dönen ÇED kararları gündeme gelirken, sorunun çözümü için mevzuat değişikliği yapılacağı belirtildi. Planlamaya göre, ÇED raporu alındıktan sonra 60 gün içinde dava açılmazsa, yargı yolu kapanacak.
Bakan Özhaseki, darbe süreci sonrası yatırımların desteklenmesi kararı çerçevesinde, bakanlığında bir ÇED zirvesi topladı. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmaları kapsamında toplanan zirveye, TOBB, TİM, MÜSİAD ve TÜSİAD temsilcileri katıldı. Zirvede, iş dünyasının ÇED konusundaki beklentileri ve sorunları dinlendi. İş dünyası, ÇED süreçlerinin iyileştirilmesini isterken, bazı işlemlerdeki tekerrürlerin giderilmesini istedi. İş dünyası, bazen farklı kurumların aynı dosyaları tekrar tekrar talep etmesinden yakındı. Bakan Özhaseki de kanun ve yönetmeliklerle sorunlara çözüm aranacağını kaydetti.
KAPASİTE ARTIŞINA DA ÇED
İşadamları, yatırımlarının kapasite artışlarında yeniden ÇED raporu talep edilmesine yönelik sürecin de yeniden düzenlenmesini isterken, tüm rapor ve belgelerin baştan istenmemesini talep etti. Bakanlık yetkilileri bu işlemlerin de gözden geçirileceğini kaydetti. Yetkililer, iş dünyasına organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırım yapmaları çağrısında bulunurken, “Yatırımlarınızı OSB’lerde yaparsanız ÇED işlemi 45 günde tamamlanıyor. Atıksu ve çöp bertaraf tesisine gerek olmuyor” dedi.
PROVOKASYON YAKINMASI
İşadamları, ÇED sürecindeki ‘halkın katılımı’ toplantılarına katılan bazı kesimlerin provokasyon yapmasından da yakındı
BAŞLAMIŞ YATIRIMDA ÇED İPTALİ ÖNLENECEK
Toplantıda, yargıdan dönen ÇED kararları da gündeme geldi. İşadamları, yatırımın ortasında ÇED raporlarının iptal edildiğini belirterek, “İki yıl geçiyor üstüne ÇED raporu iptal ediliyor” dedi. Bakanlık yönetimi de bu sorunun çözümü için hukuki çalışma yapacaklarını belirterek, Çevre Kanunu’nda düzenleme yapılabileceğini kaydetti. Yetkililer, ÇED raporu alındıktan sonraki 60 gün içinde konunun yargıya taşınmasının mümkün olacağı, ardından ise yargı yolunun kapanacağı bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını anlattı. Yetkililer, “Yatırım yapmak ürkütücü değil cazip olmalı. Şu an istendiği gibi davalar açılıyor” dedi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.