Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İhracatçıya yeşil pasaport kararı Resmi Gazete'de yayımlandı - İş-Yaşam Haberleri

        İhracat yapan firmaların yetkililerine hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin esaslar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendi. Kararın ardından yıl içinde 22 bin ihracatçı firma yeşil pasaport hakkından yararlanacak.

        İHRACAT TUTARINA GÖRE PASAPORT

        Karar kapsamında, son üç takvim yılı itibarıyla ihracatı; 1-10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10-25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25-50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50-100 milyon dolar arasında olan firmaların dört, 100 milyon üzeri olan firmaların beş yetkilisine hususi pasaport verilebilecek. Bu tutarlarda mal ihracatı yapan firmalar, resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek.

        REKLAM

        Ekonomi Bakanlığınca 15 gün içinde belirlenecek firmalar bölge müdürlükleri ile ihracatçı birliklerine bildirilecek.

        BAZI SUÇLARA YEŞİL PASAPORT YOK

        Karara göre, ihracatçılara, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl ve daha üzeri hapis cezasına mahkum olmaları veya affa uğramış olma durumlarında dahiiki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek. Ancak bu hakdevletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılıkgibi suçlardan mahkum olmaları halinde geçerli olmayacak.

        Pasaport, eş ve çocukları kapsamayacak.

        Resmi Gazete'de yayımlanan karar için tıklayın
        REKLAM

        Hususi damgalı pasaport başvurusu İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca ortak belirlenen talep formu aracılığıyla yapılacak.

        ÇALIŞANLAR DA ALABİLECEK

        Yeşil pasaport hizmetinden ihracat yapan firmaların sahipleri ve ortaklarının yanında çalışanlar da yararlanabilecek. Firmanın sahip veya ortaklarının tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da damgalı pasaport verilebilecek.

        15 GÜN İÇİNDE İADE

        Yeşil pasaport almasına karşın sonradan yeşil pasaport alma şartlarından herhangi birini taşımadığı anlaşılanlar, 15 gün içerisinde bu pasaportları iade etmekle yükümlü olacak. İade yükümlülüğü yerine getirilmezse tespit edilen firmanın diğer yetkililerine de 10 yıl süre ile yeşil pasaport verilmeyecek.

        İhracatçı yeşil pasaportu büyük bir sevinçle karşıladı

        İHRACATÇILAR SEVİNÇLİ

        Resmi Gazete'deki kararı haberturk.com'a değerlendiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metallar İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz,ihracatçıya yeşil pasaport verilecek olmasını büyük bir sevinçle karşıladıklarını söyledi.

        REKLAM

        Bu kapsamda 450 firmanın şu an için yeşil pasaport alabileceğini söyleyen Mertöz, üyelerinin ihracatı artırma gayretleri kapsamında çok önemli bir adım olarak nitelendirdi.

        Mertöz, Türkiye'ye vize uygulayan birçok ülkeye daha rahat gideceklerini, bu pazarlarda yeni müşteriler edinerek ticari ilişkiler kuracaklarını ifade etti.

        "ÖZELLİKLE ÇİN İÇİN ÇOK İYİ"

        İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik, kararla ilgili şunları söyledi:

        "İhracatçılar olarak yeşil pasaport haberini bekliyorduk, herkes bu haberi sevinçle karşıladı. Mermer ve maden sektörünün ana pazarı olan Avrupa ve Çin’e vizesiz gidebilecek olmamız bizler için çok büyük bir avantaj. Özellikle Çin’e vize alırken zaman zaman sorunlar yaşıyorduk. Zamanlama açısından bazı aksaklıklar oluyordu. Yeşil pasaport uygulamasıyla bu sorunların önüne geçilmiş oldu. Rahat iş seyahati yapabilmenin, bizi birçok yeni pazara daha ulaştıracağını düşünüyorum."

        REKLAM

        22 BİN FİRMA

        Öte yandan konu ile ilgili Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, geçen yıl Pasaport Kanununda yapılan değişiklikle ihracatçılara hususi damgalı pasaport verilebilmesinin önünün açıldığı anımsatıldı. Değişiklikle son üç yılda ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebileceğinin hükme bağlandığı belirtildi.

        “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararın” bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandığı ifade edilen açıklamada, "Bu kapsamda, 2017 yılında yaklaşık 22 bin ihracatçı firma yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilmesini öngörüyoruz" denildi.

        "İLK PASAPORT DENİZLİ'DE VERİLEBİLİR"

        Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracatçılara verilecek yeşil pasaportların ilkinin yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Denizli'de gerçekleştireceği miting esnasında verilebileceğini söyledi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın yapacağı Denizli mitingi öncesiAK Parti Denizli İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyenEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeşil pasaport uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

        İlk pasaportların yarın Denizli'de verilmesini istediklerini ifade eden Bakan Zeybekci, "Yaklaşık 16-17 bin ihracatçımızla alakalı karar yayınlandı. Ekonomi Bakanlığı olarak da, bugün derhal çalışmalara başladık ve ilk çalışmamızı Denizli üzerine yoğunlaştırdık. Denizli'de yaklaşık 240 ihracatçımıza, vatandaşımıza yeşil pasaport verebilme imkanı ortaya çıkıyor. Eğer cumhurbaşkanımız da uygun görürse birkaç tanesinin verilmesini yarın kendisinden talep edeceğiz"şeklinde konuştu.

        Zeybekci sözlerini şu şekilde sürdürdü:

        "İmtiyazlı pasaport alınması gerekiyorsa, ilk önce ülke menfaatine katkıda bulunan ihracatçılar alması gerekiyor. Bir yıllık performans baz alınarak, 1 milyondan 10 milyona kadar ihracat yapan firmaları bir tane, 10 milyondan 25 milyona kadar ihracat firmalara iki pasaport, 25 ila 50 milyon ihracat yapan firmalara üç pasaport, 50 milyon ile 100 milyon ihracat yapan firmalara 4 tane pasaport olacakşekilde düzenlememiz var. Bu pasaportları şirket/firma sahibi veya ihracat müdürü ya da pazarlama müdürüne verme yetkisi firmada olacak. İki hafta içinde bu isimler belirlenip, pasaportlar verilecek."

        İTHİB BAŞKANI İSMAİL GÜLLE:TEKSTİL İHRACATÇISI İÇİN KAPILAR ARDINA KADAR AÇILDI

        İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, İhracatçıya Yeşil Pasaport Uygulaması için “Atılım Yılı ilan edilen 2017’de ihracatçılarımız vize için boşuna zaman harcamayacak. İhracat bağlantısı için yurtdışına seyahat ihtiyacı duyulduğunda hemen yola çıkabilecek” dedi.

        1000 TEKSTİL İHRACATÇISI YEŞİL PASAPORTLU OLACAK

        İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, bugün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İhracatçıya Hususi Damgalı (Yeşil) Pasaport Uygulaması ile ilgili açıklama yaptı. Gülle, “Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, Sayın Ekonomi Bakanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz. Tekstil ihracatçısı için kapılar ardına kadar açıldı. İlk etapta İTHİB üyesi 702 firmadan toplam 1000 tekstil ihracatçısı yeşil pasaport sahibi olacak” diye konuştu.

        Yurtdışına ihracat bağlantısı kurmak için yapılan iş seyahatlerinde bir günün bile çok kritik olduğunu söyleyen Gülle, şunları söyledi: “Vakit kaybının önüne geçildi. Atılım Yılı ilan edilen 2017’de ihracatçılarımız vize için boşuna zaman harcamayacak. Bağlantı kurmak için yurtdışına seyahat ihtiyacı duyulduğunda hemen yola çıkabilecek. Yeşil Pasaport uygulamasının zaman içinde daha fazla ihracatçıyı kapsayacak hale gelmesini, dış ticaret sermaye şirketleri üzerinden ihracat yapan firmalarımızı da kapsamasını ümit ediyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ